George Roth: COLINDA cu PRICINA – CEVA POZITIV

Am tot citit despre Colinda cu pricină și am ascultat-o pe You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=pcsFeFLRuZk În primul rând mi s-a părut ceva neverosimil, în atâţia ani, nu am auzit niciodată o colindă cu ceva negativ în ea. După aceea am cercetat să văd cine putea să difuzeze așa ceva. Surpriză: TVR Cluj. Ceva nu are sens. 

 

Am tot citit despre Colinda cu pricină și am ascultat-o pe You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=pcsFeFLRuZk . În primul rând mi s-a părut ceva neverosimil, în atâţia ani, nu am auzit niciodată o colindă cu ceva negativ în ea. După aceea am cercetat să văd cine putea să difuzeze așa ceva. Surpriză: TVR Cluj. Ceva nu are sens. 

Am aflat de Tiberiu Groza. Directorul unei organizații pe lângă Consiliul Județean Cluj care are rolul de a păstra valorile folclorice are regiunii. Tip simpatic, am auzit de formația pe care o conduce. Există de mult, țin minte că știam de ea și când trăiam în România.  M-am uitat pe Facebook, am aflat unde a făcut Facultatea. La Institutl de Artă din Cluj. Fain fecior !!! Ceramist se pare. Pe pagină lui scrie:

 “Studied ceramică at Universitatea de Arte și design”. Pare deschis, amestecă engleza cu româna. M-am uitat cine îi sunt prieteni. Avem mulți prieteni comuni, chiar o persoană care face enorm pentru imaginea României în lume și cu care colaborez și eu. În mintea mea, a apărut ideea că tipul asta a selectat colinda în cauza din greșeală, iar ținerii care au cântată-o nici nu ştiau ce cântă. Tineri frumoși, fețe de icoana” la Muzeul Satului.  M-am gândit că dacă unii politicieni au spus că au votat legea imunității dar nu au citit-o atent (erau parlamentari tot din Cluj) şi tinerii pot cânta ceva fără să înțeleagă ce cântă. Se poate. Totul a culminat cu declarația lui Tiberiu Groza de pe Facebook. Citat:

 “Din nefericire, colindă interpretată de ansamblul Dor Transilvan pe postul de televiziune TVR Cluj și aflată pe acest album, conține versuri care fac referire la neamul evreiesc, fapt pentru care ea este considerată de comunitatea evreiască din România ca fiind o colindă antisemită. Îmi susțin în continuare punctul de vedere privitor la faptul că nu există colinde antisemite. Colindătorii cînd colindă nu instigă la discriminarea etniei evreiești . Nici colindătorii și nici cei colindați nu își asumă o atitudine ostilă față de evrei. Din acest motiv nu pot considera colindele ca fiind antisemite. Laș specialiștilor etnologi ultimul cuvînt în a interpretă corect dacă există colinde antisemite sau nu.”

Aici m-a pufnit râsul. Este o declarație hilară, a unui “intelectual” într-un post de conducere. Îmi aduc aminte că am citit o carte din perioada comunistă în care un autor vorbea despre “sfertodocți” în loc de “semi- docți”. Da, tipul ăsta este din categoria asta. Nici nu își dă seama cât deserviciu aduce Romaniei! Cu toată ciudățenia situației, găseam ceva foarte hilar în ea. Nu știam ce. Am ieșit la un bar în Los Gatos cu prietenul meu Dan K, pe care l-am adus la Cluj acum câțiva ani și și și-a făcut o firmă de soft. El vine la Cluj mult mai mult decât vin eu. Și i-am povestiți de colindă. A spus că este exact ca și într-un film de  Borat. ASTA ESTE !!!!

Mi-am adus aminte de filmul lui Borat în care cântă la un bar din Texas în care sunt ”red necks” – echivalenții ignoranților din România. Titlul cântecului este : ”Aruncați evreii în fântână”. Dacă

Întelegeţi  engleză , asculțatii textul http://www.youtube.com/watch?v=Vb3IMTJjzfo

Asta este hilar, punându-l pe Groza în locul lui Borat și pe copiii care cântau în locul celor care îl ascultă este super hilar !!!! Am râs cu lacrimi !

Dar cred că toată lumea trebuie să îi mulțumească Domnului Groza. Prin ignoranța dânsului a împiedicat alegerea lui Bolcaș la Curtea Consitutionala. Din cauza reacției internaționale la colindă, USL-ul nu poate să-și permită să îl pună pe Bolcaș la Curtea Constituțională !!! Yupeeee !

 

Los Gatos, 12/14/2013

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *