Eva Szmuk: MEDI WECHSLER DINU la… 105 ANI !

Duminică, 5 ianuarie 2014, la Muzeul de istorie a evreilor din Bucureşti, a avut loc sărbătorirea doamnei Medi Wechsler Dinu la împlinirea  a 105 ani cea mai vârstnică dintre artiştii plastici români, dar şi dintre membrii comunităţii evreilor bucureşteni. Am fost cu toţii impresionaţi de discursul sărbătoritei care, în ciuda anilor ei, s-a dovedit capabilă de relatarea extraordinar de clară, de concentrată, a poveştii părinţilor ei şi a parcursului ei în artă

 

 

Duminică, 5 ianuarie 2014, la Muzeul de istorie a evreilor din Bucureşti, a avut loc sărbătorirea doamnei Medi Wechsler Dinu la împlinirea  a 105 ani, cea mai vârstnică persoană din lumea artiştilor plastici români şi, desigur, din  comunitatea evreilor bucureşteni.

Manifestarea  desfăşurată sub auspiciile FCER şi ale Centrului Comunitar Evreiesc din Bucureşti  s-a bucurat de un numeros public strâns în frumos renovata clădire a vechii Sinagogi a Croitorilor dinstrada Mămulari, construită – ce coincidenţă – tot cu 105 ani în urmă…

Am fost cu toţii impresionaţi de discursul sărbătoritei care, în ciuda anilor ei, s-a dovedit capabilă de relatarea extraordinar de clară, de concentrată, a poveştii părinţilor ei şi a parcursului ei în artă.

A fost si esteo mare pictoriţă. Şi-a desăvârşit arta în acuarelă. Printre alţii, a învăţat şi de la Steriadi. Totdeauna picta ceea ce o impresiona cel mai mult, mai ales peisajele, dar si portrete.

Timp de nouă ani, până în 1939, a pictat la Balcic natura, orăşelul, oamenii. La Balcic a avut prilejul să-i cunoască pe marii artişti plastici ai  vremii.

Câţiva ani a fost exclusă din viaţa artistică din cauza originii sale evreieşti, revenind abia după război când a călătorit mult şi a pictat tot ceea ce o impresiona. Era căsătorită cu Gheorghe Dinu, cunoscut ca poet sub pseudonimul Stefan Roll, reprezentant de seamă al grupului de poeţi suprarealişti. În ciuda insistenţelor acestora de a se alătura acestei tendinţe inovatoare în artă, Medi Wechsler Dinu a rămas credincioasă stilului ei şi nu s-a lăsat influenţată de nimeni. A călătorit foarte mult împreună cu soţul ei, în ţară şi străinătate, lăsând mărturie nenumărate acuarele din locurile pe unde a trecut. A lucrat pana în anii optzeci.

Acuarele de Medi Wechsler Dinu

A donat din lucrările ei Muzeelor de artă din Tulcea şi Constanţa. Cu ocaziacentenarului ei, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţe şi Artă a Academiei Române a găzduit o amplă expoziţie retrospectivă semnată din creaţia ei. Curatoarea ei, doamna Luiza Barcan, a mai  organizat câteva expoziţii cu acuarele ei in diferite locuri din Capitală.

La sărbătorirea de la Muzeu au luat cuvântul cu multă căldură preşedintele Aurel Vainer şi rabinulRafael Shaffer. Din partea colegilor de la Cămin a vorbit poeta Eva Szemlér, cetăţean de onoare a Braşovului. Vladimir Pană, fiul poetului Saşa Pană a apreciat contribuţia lui Ştefan Roll, la mişcarea inovatoare în arta poetică suprarealistă.

Corul FCER si doi fraţi, o studentă şi un elev, au încântat publicul cu piese muzicale executate la vioară

Imensitatea buchetelor de flori precum şi tortul cu lumânări aprinse la sfârşitul programului au dat sărbătoririi fastul cuvenit.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *