Irina Markovits: POT SĂ MAI PORT ŞOSETE?

Recunosc că eu încă nu am curaj şi inspiraţie să le port. Am şi o scuză (valabilă): cine mă cunoaşte bine ştie că de la primele raze ale soarelui, din martie până în noiembrie, eu nu port ciorapi. Cu atât mai puţin şosete, indiferent ce ar dicta moda. Însă chestia asta cu şosetele îmi ridică multe intrebări. Iar dacă mie îmi provoacă dileme şi îmi stârneşte curiozitatea, îmi imaginez cum trebuie să fie pentru alte femei. O nouă tendinţă – prezentă din toamna trecută şi în moda străzii,şşi in cea de pe podiumuri – seamănă groaza în rândul femeilor din zilele noastre. Se poartă şosetele – la sandale, la pantofi, la botine. Da, şosetele alea, pe care până acum nu mai ştiam cum să le ascundem…

O nouă tendinţă – prezentă din toamna trecută şi în moda străzii, şi în cea de pe podiumuri – seamănă groaza în rândul femeilor din zilele noastre. Se poartă şosetele – la sandale, la pantofi, la botine. Da, şosetele alea, pe care pana acum nu mai ştiam cum să le ascundem…

Recunosc că eu încă nu am curaj şi inspiraţie să le port. Am şi o scuză (valabilă): cine mă cunoaşte bine ştie că de la primele raze ale soarelui, din martie până în noiembrie, eu nu port ciorapi. Cu atât mai puţin şosete, indiferent ce ar dicta moda. Însă chestia asta cu şosetele îmi ridică multe intrebări. Iar dacă mie îmi provoacă dileme şi îmi stârneşte curiozitatea, îmi imaginez cum trebuie să fie pentru alte femei. Zilele trecute, în timpul unui workshop de imagine, chiar am fost intrebată: “ai idee ce şosete pot purta şi cum, când am pe mine un pantalon pană la gleznă? Sau o jupă retro?” Eh, nu puteam răspunde “dres negru”. Şi atunci care e soluţia? Purtăm la birou şosete cu Bart Simpson? Oh la la, nici nu se pune problema! Incercăm unele cu dungi sau carouri multicolore? Parcă e ceva mai bine…

Înainte să vă dau idei cum să le purtaţi şi să va explic cum le asortaţi, nişte disclaimere şi clarificări.

Unu: este o tendinţă trecatoare – nimeni nu se va supăra dacă o ignoraţi cu desăvârşire. Nu vă simţiţi obligate în nici un fel să o incercaţi, nici măcar acasă.
Doi: dacă pana acum nu aţi încercat un trend de tipul dres gros colorat+pantof colorat, nu vă aventuraţi.
Trei: dacă totuşi vă tentează, nu puteţi introduce acest tip de stilizare vestimentară în orice ţinută; stilul şi garderoba potrivită sunt moderne, eclectice, colorate, creative, non-conformiste.
Patru: şosetele albe arată groaznic la orice le-aţi asorta, veţi vedea mai jos.

Aşadar, tendinţa şosetelor groase purtate cu sandale (sau diferite alte tipuri de încălţări: botine, pantofi oxford, escarpeni, sandale cage) nu este pentru cele slabe de înger. Lumea le va măsura pe purtătoare din cap pânî-n picioare, iar privirile acolo vor rămâne: la glezne. Ca să le porţi degajată, ai nevoie de antrenament şi de o garderobă pe măsură În schimb, dacă eşti genul care preferă pantofii negri, din lac, cu tocul de 6 cm, îţii garantez că asta nu e o tendinţă pe care o vei incerca. Ever.

Revenind la sfaturi concrete: da, putem purta şosete “fantezie” cu pantaloni ţigaretă, cu jeanşi skinny, cu fuste cloşate sau plisate, cu jeanşi boyfriend, cu pantaloni scurţi – chiar dacă suntem trecute bine de 25-30 de ani. Totuşi, există şosete şi şosete…

Regula #1: nu purtaţi şi nu cumpăraţi şosete de fetiţă, de şcolăriţă.

Fără şosete roz, fără şosete cu volănaşe pe gleznă, fără şosete cu Bart Simpson, ursuleţi, pisicuţe, inîmioare, Hannah Montana sau alte personaje pentru fetiţele sub 10 ani. In locul lor, alegeţi şosete cu imprimeuri grafice (dungi de diferite grosimi şi culori, carouri, zig-zaguri), cu buline, cu paisley, cu un animal print.

Regula #2: faceţi primul pas cu şosete discrete.

Dacă va este teamă că o pereche de şosete imprimate atrag prea tare atenţia sau complica asortarea cu ţinuta, mergeţi în direcţia unor şosete colorate uni.

Varianta cea mai cuminte  – dar care, paradoxal, poate părea şi cea mai non-fashion – sunt şosetele texturate, dantelate, clasicele şosete fine (negre) sau unele simplissime, cu bordura uşor rulata.

Regula #3: nu există interdicţie de culoare (sau de fibră)

Puteţi alege orice, totul depinde de stilul vostru, de garderoba, dar mai ales de încălţăminte. Nu vă pot propune o formulă exactă, dar am observat că şosetele bleumarin, verde închis, bleu petrol, gri mediu, mov prună, galben muştar şi vişinii par mult mai uşor de asortat decât cele în culori nebuneşti.

Cât despre firul din care sunt ţesute, cele din bumbac în amestec cu elastan (lycra) par să işi păstreze mai bine culoarea. Cele cu fir lurex, cu dantelării sau cu perforaţii pot arăta chiar foarte interesant, în anumite combinaţii! M-aş feri însă de şosetele din bumbac gros, sunt prea sport.

Cât despre combinaţii, se pare că există câteva tried & tested.

Cea mai simplă: şosete la botine cu toc gros, mediu + fustă cloş sau plisată

Cea pentru party: şosete cu fir de lurex sau aplicaţii glam la sandale negre sau bej-nud, cu barete fine.

Cea şcolărească-băieţoasă: şosete (chiar şi trei-sferturi), într-o culoare închisă sau cu romburi-diamant la pantofi oxford. De asortat la un ghiozdan şi o cămaşă albă.

Cea pentru zile răcoroase: şosete colorate cu sandale cu barete groase sau un model care acoperă parţial piciorul.

Cea jucăuşă: şosete albe la pantofi cu barete şi cataramă. Dacă şoseta mai are şi un volan pe gleznă, garantat îţii scade vârsta din buletin. A nu se asorta cu fuste mini plisate, vă rog.

Cea clasic-reinventată: la escarpeni negri cu toc gros şi fustă creion, de lungime midi. Pantofii pot avea platformă (sau nu), tocul de grosime medie, iar şosetele pot fi într-o nuanţă pastel sau albe.

Cea de color-blocking alternativ: şosete negre la incălţăminte (şi ţinută) într-o culoare fluo. Garantat atrage atenţia la semafor.

Cea lipsită de riscuri: şosete negre la incălţăminte  neagra. E ca şi cum ai purta un dres negru. Condiţia esenţială este ca incălţămintea să aibă elemente metalice, să fie lăcuită şi mai ales să fie un model foarte modern. Opţional, se recomandă ca ţinuta să nu fie all-black.

(preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *