Andrei Banc: CEA MAI SIGURĂ CLĂDIRE din ROMÂNIA – BUNCĂRULde DATE

Data Center este cea mai sigură clădire din România. Are forma unui cub de beton, proiectat să reziste la cel mai puternic cutremur ce ar putea avea loc pe meleagurile noastre. Acest Data Center, construit de ”Omnilogic”, are 750 mp şi a costat opt milioane de euro. Clienţii, suspicioşi faţă de orice posibilitate de efracţie,  preferă ca buncărul să nu aibă ferestre şi să fie accesibil numai prin două uşi, una de intrare şi alta de ieşire. De aceea nu există ferestre în camerele unde se păstrează datele firmelor. Buncărul este  rezistent până la un cutremur de gradul 9 pe scara Richter, când solul de sub el s-ar lichefia şi betonul s-ar scufunda în noroi. 

 

Unde îşi păstrează secretele corporaţiile ? Dacă banii sunt ţinuţi în camerele blindate ale băncilor datele, adesea la fel de preţioase ca şi lingourile sau teancurile de valute, sunt şi ele păstrate în buncăre ultra asigurate tehnic şi constructiv.

Din 2008 la Otopeni, lângă Bucureşti, funcţionează un  ”data center”, ale cărui dotări au ridicat costul unui metru pătrat din acest fort blindat pentru păstrarea informaţiilor la 8.000 de euro /m.p. Informaţiile sunt protejate de hackeri, cutremure, spărgători şi eventual de război.  Prin absurd, dacă ambele reţele electrice  ar fi afectate, Centrul de date ar funcţiona pe baterii, care pot menţine sistemul  30 de minute timp în care, după şapte secunde, pornesc generatoarele de rezervă,  pe bază de combustibil, care pot funcţiona chiar şi câteva zile.

Data Center este cea mai sigură clădire din România. Are forma unui cub de beton, proiectat să reziste la cel mai puternic cutremur ce ar putea avea loc pe meleagurile noastre, cu planşee ce pot suporta sarcini statice de 1300 kg pe metrul pătrat,  iar parterul duce sarcini de două tone pe metru pătrat , ferestrele sunt  antiglonţ , interiorul buncărului este supraveghiat de 65 de camere video în infraroşu, există patru surse independente de curent, dublă climatizare, cinci furnizori de comunicaţii. Accesul este controlat şi sunt contracte de intervenţie în caz de efracţie cu poliţia, jandarmeria şi încă două firme private de securitate.

 

 

 

Acest Data Center, construit de ”Omnilogic”, are 750 mp şi a costat opt milioane de euro. Clienţii, suspicioşi faţă de orice posibilitate de efracţie,  preferă ca buncărul să nu aibă ferestre şi să fie accesibil numai prin două uşi, una de intrare şi alta de ieşire. De aceea nu există ferestre în camerele unde se păstrează datele firmelor. Ferestre sunt numai pe culoare.

Buncărul este  rezistent până la un cutremur de gradul 9 pe scara Richter, când solul de sub el s-ar lichefia şi betonul s-ar scufunda în noroi.  Este o structură de beton armat cu o fundaţie foarte adâncă şi are  o mare rigidate. În interiorul fiecărei ”Data room” sunt montate ranforsări antiseismice, adică  bare de metal sudate de partea de structură de rezistenţă a clădirii, direct de fierul beton. Dulapurile cu servere şi harduri sunt fixate de aceste ranforsări, pentru ca în momentul în care clădirea se mişcă, echipamentele să nu aibă balans diferit, ci să se mişte solidar, pentru a nu se ciocni între ele.  Parterul duce sarcini de două tone pe metru pătrat,”  Orice companie  ştie că, dacă datele îi cresc cu un Terra la cinci luni de zile, are nevoie de capacităţi de stocare şi accesare enorme, care sunt foarte grele. BRDl sau Raiffeisen nu le pot spune clienţilor care vor să-şi deschidă un cont: «Ne pare rău, nu mai avem loc pe hard. Mai veniţi peste două săptămâni»

Foarte important la un asemenea centru   este „redundanţa”. Puterea electrică instalată a «Data center»-ului din Otopeni e de 3 Megawaţi, adică cam cât consumă tot cartierul Drumul Taberei. Alimentarea se face din patru surse independente de electricitate: o sursă de alimentare de la reţeaua Electrica care vine din Otopeni şi o altă sursă Electrica care vine din Bucureşti, aşa că, dacă pică una, se comută automat pe cealaltă. Curentul de la reţea intră întâi în baterii, încât, chiar dacă ar cădea curentul la ambele surse ale Electrica, alimentarea «Data center»-ului nu se întrerupe. Bateriile ar putea susţine activitatea din «Data center» timp de 10 ore, dar nu este nevoie, fiindcă generatorul diesel pleacă în 17 secunde de la intrarea în funcţiune a acumulatorilor. Iar, dacă generatorul e defect, există un generator de back-up, care aşteaptă să preia sarcina primului. Fiindcă echipamentele din Data center dau o cantitate de căldură echivalentă cu a unei plite de bucătărie, menţinerea unei temperaturi de 18-23 C° şi a unei umidităţi relative a aerului de 40-50% este asigurată de o instalaţie industrială de răcire cu aer, dublată de o instalaţie de climatizare cu apă. În caz de incendiu, în loc de extinctoare, în fiecare Data room sunt montate câte unsprezece butelii cu argon sub presiune, care eliberează inofensivul gaz extinctor.

După cum explica Sorin Dragomir într-un interviú publicat în ziarul”Gândul” Folosim ultimele realizări de top în domeniul criptării de informaţie pe linie, cu chei de codificare foarte sofisticate, ale unor furnizori care sunt între primii doi sau trei din lume pentru asemenea produse. Deşi ar fi suficient un singur filtru, utilizăm câte par a fi importante în momentul respectiv. Dacă apar produse concurente care deodată par a face mai bine decât ceea ce făceau produsele noastre anterioare, le punem să ruleze în paralel, ca să fim siguri în permanenţă că în comunicaţiile «data center»-ului cu exteriorul nu există breşe de securitate”.

După cum se vede informaţiile au ajuns în epoca modernă un bun ( deşi virtual) mai preţios decât aurul.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *