Irina Markovits: OPT PERECHI ESENŢIALE de ÎNCĂLŢĂMINTE pentru VARĂ

Dacă am trăi toate în lumea lui Carrie Bradshaw sau a Imeldei Marcos, nu am avea niciodată suficienţi pantofi. Uneori chiar avem impresia asta – aşa cum trăim şi cu impresia că nu avem cu ce ne îmbrăca dimineaţa sau înaintea unei seri speciale, deşi dulapul suferă de prea-plin. (Între noi fie vorba, dacă vă treziţi într-una din cele două situaţii de mai devreme, înseamnă că aţi cumpărat haine şi pantofi care nu se potrivesc cu filmul realităţii voastre, dar asta e altă poveste…)

Dacă am trăi toate în lumea lui Carrie Bradshaw sau a Imeldei Marcos, nu am avea niciodată suficienţi pantofi. Uneori chiar avem impresia asta – aşa cum trăim şi cu impresia că nu avem cu ce ne îmbrăca dimineaţa sau înaintea unei seri speciale, deşi dulapul suferă de prea-plin. (Intre noi fie vorba, dacă vă treziţi într-una din cele două situaţii de mai devreme, înseamnă că aţi cumpărat haine şi pantofi care nu se potrivesc cu filmul realităţii voastre, dar asta e altă poveste…)

În realitate, planificarea garderobei înseamnă să ne sincronizăm activităţile (din timpul săptămânii  şi de weekend, pentru fiecare sezon în parte) cu ţinutele purtate şi, prin extrapolare, cu încălţămintea aleasă .Acesta este motivul pentru care 20 de perechi de sandale fabuloase, super-colorate, ultra-sclipitoare dar cu tocuri incomode sunt inutile şi ocupă spaţiu degeaba în dulap, la fel cum 10 perechi de pantofi negri cu toc mediu, identici, sunt plictisitori şi nu ne ajută cu nimic.

Aşadar, pe cât de tentante ar părea sandalele cu pene multicolore, escarpenii cu bombeul metalic, oxforzii tricolori şi botinele decupate, din piele  întoarsă pentru vară, verifică  să ai întâi următoarele  tipuri de încălţăminte de vară în garderoba .Abia apoi da-ti mână liberă la shopping de pantofi…

*Modelele cu care este ilustrat acest articol fac parte din colecţia  actuala Il Passo şi îi puteţi  găsi  în magazinele brandului sau în spaţiul lor online, ilpasso.ro

1. O pereche de balerini sau skimmers

Dacă ai fost la workshopul meu “All about Shoes”, deja ştii diferenţa dintre balerini şi skimmers. Ideea e ca ambele variante sunt cele mai comode, mai feminine & cochete dintre încălţămintea fără toc. Încălţată cu nişte  balerini simpli negri, cu o fundă din catifea, vei fi o apariţie casual-elegantă, pusă  la punct şi inca suficient de îndepărtată de o ţinuta sport, ultra-relaxată.

Îi poţi purta cu fuste plisate şi pantaloni ţigareta până la gleznă ,cu rochii-sarafan şi jeanşi boyfriend slim, cu o rochie de vara casual şi cu o fustă clos cu buline. Dacă ai o siluetă subţire , picioare lungi şi glezne fine, îi poţi purta şi la o fustă  creion.

Sfatul meu: cumpără-ţi pentru inceput o pereche negri sau una bicoloră (bej nud cu vârful negru). Pasul următor – o pereche de balerini cu leopard print sau unii cu cristale mărunte, aplicate pe întreaga suprafaţă a pantofului. Te vor salva în serile când nu ai chef de tocuri.

2. O pereche de pantofi sport

Adidasii cu care faci sport sunt doar pentru sala de sport, punct. Însa în ultimele sezoane încălţămintea sport a devenit fashionable, iar sfatul meu este să  investeşti într-o pereche de espadrile din pânză cu talpa dreapta, o pereche de tenişi din pânză, cum sunt Superga, Chuck Taylors, Vans sau Converse) sau din piele întoarsă sau chiar o pereche de pantofi sport urbani,  cum sunt New Balance, preferaţii mei.

Sunt comozi, fără îndoială. Pentru început, alege-ţi o pereche într-o culoare neutra (gri, bej, bleumarin, alb, vişiniu), iar la final de sezon upgradeaza-ţi garderoba cu inca o pereche colorata. îi  poţi purta cu jeanşi, fuste drepte şi creion, salopete, pantaloni harem, pantaloni scurţi sau bermude, rochii minimaliste cu imprimeuri, fuste plisate, rochii-tricou…

3. O pereche de escarpeni bej nud

Cu toată sinceritatea, dacă as putea recomanda unei femei să îşi cumpere un singur tip de încălţăminte, acesta ar fi: pot fi purtaţi la ţinute de zi, la birou, la ţinute de zi super-elegante (brunch de lux, o cununie civilă ) dar şi la orice fel de ţinute de seara (de la un after-hours cocktail la un cocktail simandicos, un eveniment monden sau o nuntă eleganta).

Alege-i într-onuanţa cât mai apropiata de cea a pielii tale: o combinaţie  intre bej clasic şi o tenta de roz-piersica. Cu alte cuvinte, o culoare naturala, apropiata de cea a pielii puţin bronzate, care se va asorta cu orice piesa din garderoba: de la o rochie neagră la una într-oculoare incândescenta, de la un pantalon cu imprimeu floral la cei mai minimalişti pantaloni albi. Punctul lor forte: lungesc şi subţiază chiar şi cele mai scurte picioare.

Ai la dispoziție mai multe variante. Le  poţi diferenţiat în funcție de cat de mult se apropie de stilul şi garderoba ta: cei clasici sau cu bombeul ușor rotunjit şi platforma de 0.5 cm-1 cm; cei romantici şi ultra-feminini sunt modelele peep-toe, de inspirație retro, cu bombeul decupat care te obligă  la o pedichiura perfecta; cei eleganţi sunt sling-backs, cu bareta la spate şi toc înalt sau mediu; cei foarte moderni au tocul fin dar nu exagerat de inalt şi bombeul “migdala” (semi-alungit).

4. O pereche de escarpeni negri

Nu exista pantofi mai clasici şi mai omniprezenți în garderobele femeilor. De aceea ar trebui să  ai şi tu o pereche, pe principiul “nu se știe niciodată când ai nevoie de ei”. îi poți purta la birou şi la o serată, la opera şi la o întâlnire romantică, din februarie pana pe la sfârșitul lui octombrie (desi sezonul estival nu a început sau s-a încheiat de mult…).

O pereche de escarpeni negri – din piele obişnuită piele întoarsă sau lăcuită  – vor fi punctul discret pe  al oricărei ţinute, adaugă  nota de sofisticare fără să epateze şi îi vei putea purta ani în şir .Cu o condiție: să  alegi un model cu o linie clasic-modernizată (adică nici prea clasici, nici prea în  tendinţe), cu toc mediu (8-9 cm) şi fin (nu stiletto exagerat de subtire), şi vârful “migdală ”.

5. O pereche de sandale casual cu talpa ortopedică

Cum se încălzeşte  vremea, facem trecerea către încălţămintea decupata şi sandale. Nu iţi recomand să  mergi la shopping sau să  iesi la un brunch de vară încălţată cu cei mai strălucitori pantofi cu toc, dar nici simplii balerini nu se vor potrivi acestor ocazii. Soluţia sunt sandalele cu talpa ortopedică, mai comode decât sandalele cu tocuri înalte şi mai potrivite la pantaloni scurți, jeanşi slim, boyfriend şi evazaţi, rochii din in, pânză topita sau dantela, fuste closate din bumbac si, în general, cu orice haine casual din garderoba de vară.

 

Clasice sunt cele cu talpa din pluta sau rafie, dar vei g

asi şi modele cu talpa din lemn, similare unor saboti.

6. O pereche de sandale  fără toc (cu talpa joasă) sau toc scurt

Sandalele cu talpa joasa sau cu un toc mic sunt făcute pentru zilele în care iti doreşti să hoinăreşti, să  pierzi timpul prin parc sau pe străduţele din oras, sau pur şi simplu când iti imaginezi ca ai trei luni vacanţă de vară, ca şcolarii. Gândește-te la ele ca fiind varianta lady-like la slapi, acele sandale care vor spune despre tine “azi sunt leneşă şi visătoare, dar femeie”.

E posibil să  le porți zilnic, pe tot timpul verii, de aceea iti recomand să  iti alegi o pereche al cărei model să  te bucure în fiecare zi (romane/ gladiator sau doar cu 2-3 barete) şi pe care să  o poți asorta la cât mai multe ținute. Dacă  stii ca garderoba ta estivala e multicolora şi imprimata, alege o pereche simpla din piele maro sau aurie. Dacă ai o garderoba simpla şi neutra cromatic, îndrăzneşte o pereche colorată, cu aplicaţii sau detalii deosebite (şireturi din piele împletită, o floare sau o bijuterie prinsă pe picior).

Le vei purta la orice, de la pantaloni lungi din în până  la rochii inflorate de weekend, de la rochii maxi vaporoase de seara până la pantaloni scurti din mătase.

7. O pereche de sandale/ pantofi spectaculoși şi sexy

Orice femeie are nevoie de o pereche cu adevărat senzațională de sandale. Pot fi puternic colorate, cu detalii ultra-sexy (cum sunt noile modele de sandale gladiator înalte, până sub genunchi) sau cu un imprimeu de impact. Sunt perechea care trebuie să  atragă atenția asupra picioarelor tale şi cea la care criteriul “confort” este egal cu zero.

Dacă nu ai nici un fel de astfel de pereche în garderoba, începe cu o pereche metalica – aurie sau argintie. Chiar dacă  în vara asta nu esti invitata la nici o petrecere sau nunta, tot îi vei putea purta într-oseara – iti garantez!

8. O pereche de sandale de zi, elegante şi moderne

Simplitatea rafinata şi stilul minimalist sunt esentiale. Ai nevoie de un model cu o bareta peste degete şi inca una pe glezna. Această sanda se va potrivi tuturor ținutelor de zi – de la jeanşi şi rochii de birou, la fuste asimetrice, pantaloni imprimați sau fuste creion – pentru ca nu intra în competiție cu ținuta purtata.

Ca să îţi diversifici colecţia de încălţăminte de bază, alege un model bicolor (nud-negru, nud-bleumarin; alb-negru) sau unul ştanţat cu piele similară celei de reptilă. Totuşi, pentru ca sandaua să  creeze iluzia unui picior frumos, caută un model cu o baretă de lăţime medie, cu vârful alungit şi, mai ales, alege sandaua cu o jumătate de număr mai mare decât cel pe care il porți în mod obișnuit (nici călcâiul, nici degetele să  nu iasă în exteriorul calapodului).

Optional, alege o pereche de sandale cu toc gros şi părtrăţos. Sunt varianta în  tendinţe: inspirate de moda anilor ’90, comode şi potrivite unor ținute casual, dar foarte moderne, de zi. Pentru ca tocul le poate face să  para demodate, asortează-le cu ținute moderne sau caută un model cu aplicații metalice (tocul auriu, catarama mare argintie)

În toată povestea asta, mai e nevoie să  vă amintesc cât de mult contează o pedichiura frumoasă şi îngrijirea constanta a picioarelor? Degeaba aveți cele mai frumoase sandale, dacă restul este neglijat şi neîngrijit…

Fotografii: ilpasso.ro

(prealuare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *