DELIA CEUCA

Autoare de articol la rubrica Portret

S-a născut la Cluj, într-o familie de profesori, tatăl ei fiind unul dintre cei mai remarcabili savanţi biologi de la Universitatea Babeş-Bolyai. De mică şi-a dovedit ataşamentul faţă de animăluţe şi păsări, dovedindu-se un „stăpân” ideal pentru perechile de papagali care au fost găzduite în colivia din casa ei. În minunaţii ani ai gimnaziului a făcut parte dintr-un careu de patru colege de clasă în care ea alcătuia Părimea a Doua şi subsemnata Pătrimea a Treia, de aici i s-a tras şi asumarea trudei în Baabel. Delia Ceuca a absolvit facultatea de biologie…

Autoare de articol la rubrica Portret

S-a născut la Cluj, într-o familie de profesori, tatăl ei fiind unul dintre cei mai remarcabili savanţi biologi de la Universitatea Babeş-Bolyai. De mică şi-a dovedit ataşamentul faţă de animăluţe şi păsări, dovedindu-se un „stăpân” ideal pentru perechile de papagali care au fost găzduite în colivia din casa ei. În minunaţii ani ai gimnaziului a făcut parte dintr-un careu de patru colege de clasă în care ea alcătuia Părimea a Doua şi subsemnata Pătrimea a Treia, de aici i s-a tras şi asumarea trudei în Baabel. Delia Ceuca a absolvit facultatea de biologie şi a lucrat mai întâi ca biolog de laborator medical şi apoi ca muzeograf într-un loc cu care s-a familiarizat din copilărie: Muzeul Zoologic al Universităţii Babeş-Bolyai, ale cărei exponate le-a cunoscut ca nimeni alta. A contribuit la îmbogăţirea şi sistematizarea muzeului, fiind un ghid competent şi plin de aplomb. A a condus seminarii şi lucrări practice ale studenţilor de la facultatea de ştiinţe ale naturii, a elaborat lucrări ştiinţifice din domeniu zoologiei, este o mare iubitoare de natură şi ocrotitoare a necuvântătoarelor neajutorate, în casa ei găsindu-şi adăpost atât papagalii, canarii şi alte păsări cântătoare, cât alte animăluţe, precum un pui de bufniţă salvat dintr-un horn.

(Andrea Ghiţă)

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *