Andrei Banc: POVESTEA cu ALZHEIMER şi CUVINTELE ÎNCRUCIȘATE.

Odată cu vârsta apare și spectrul bolii Alzheimer. Faceți cuvinte încrucișate, țineți în felul acesta creierul activ și veți lupta eficient cu această boală nemiloasă. Iată un sfat pe care îl auzim deseori dar e de fapt o glumă bună. Cuvintele încrucișate nu servesc la nimic. Altzehiemerul e provocat de depunerea pe creier a unor plăci de proteine care dezorganizează, distrug structurile creierului. E o boală autoimună și dacă joci șah nu ai cum să împiedici formarea acestor plăci, iar boala se instalează cu 17-20 de ani înainte ca să apară la suprafață.

 

Odată cu vârsta apare și spectrul bolii Alzheimer. Faceți cuvinte încrucișate, țineți în felul acesta creierul activ și veți lupta eficient cu această boală nemiloasă. Iată un sfat pe care îl auzim deseori dar e de fapt o glumă bună .Cuvintele încrucișate nu servesc la nimic. Altzehiemerul e provocat de depunerea pe creier a unor plăci de proteine care dezorganizează, distrug structurile creierului. E o boală autoimună și dacă joci șah nu ai cum să împiedici formarea acestor plăci, iar boala se instalează cu 17-20 de ani înainte ca să apară la suprafață.

Nu lipsa de exercițiu cerebral duce la apariția maladiei Alzheimer. Despre un om ca Ronald Regan, care a avut două legislaturi ca președinte al SUA nu se poate spune că nu și-a exersat mintea, totuși a făcut boala. O actriță ca Annie Girardot a memorat zeci de roluri și a făcut totuși Alzheimer. Pe scenele noastre doi mari actori s-au confruntat cu maladia. Mihăilescu-Brăila a fost lovit chiar pe scenă ,în plin spectacol. Brusc nu a mai stiut care e identitatea lui și s-a oprit. Gh.Dinică a jucat un timp cu un”melc” auditiv în ureche, în care suflerul îi citea replica și Dinică o repeta mecanic. Nu se poate spune că le lipsea exercițiul cerebral acestor doi actori. Deci cuvintele încrucișate sau șahul (ce să mai vorbim de table, atât de jucate pe băncile din parcuri) sunt ca o frecție la un picior de lemn. În lume sunt cca.27 de milioane de bolnavi de Alzheimer. Prognozele spun că în 2050, la nivel global,  va fi afectat un om din 85. Iar boala se dezvoltă cu caracteristici individuale. Șansele de supraviețuire după declanșare sunt de 7 ani. Numai 3% din bolnavi trăiesc mai mult de 14 ani.

Lectura stimulantă pentru creier a publicației ”Baabel” poate fi considerată, cred eu, un bun element de combatere a Alzheimerului. Urmăriți-ne !!!

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *