AFORISMUL „AURITA CALE DE MIJLOC”

Aforismul „Aurita cale de mijloc” (Aurea mediocritas) aparţine lui Horaţiu (Cuintus Horatius Flaccus, 65-8 d. Ch.) şi apare în Odele sale. Dictonul constituie îndemnul poetului spre modestie şi cumpătare, întrucât el însuşi, în concepţia filozofică şi planul principiilor sale despre lume şi mersul vieţii, a marcat trecerea de la epicureism şi hedonism spre stoicism, adică de la o existent bazată pe plăcere, la una condusă de raţiune. Opera sa „Ars poetica”, însumează principiile clasicismului antic. Dictonul „Aurea mediocritas” e versiunea latină a unei cugetări formulate mult înainte de poetul şi filozoful grec Phocylide din Milet (sec. 6 î. Ch.), care scrisese în opera „Sentinţe”: „Calea de mijloc este cea mai bună”. Tot lui Horaţiu îi aparţine şi aforismul „Est modus in rebus”, care în româneşte înseamnă „Există o măsură în toate”, idee susţinută de poet în „Satire”. În zilele noastre, dictonului „Aurea mediocritas” i se dă o notă peiorativă.

Daria horatiu afis

Horaţiu

O tânără era foarte mândră de înfăţişarea ei şi stătea mereu la oglindă, pieptănându-se, masându-şi faţa şi abordând diverse atitudini. Îi plăceau însă şi mesele copioase şi odihna multă. Într-o zi a văzut cu supărare că nu mai avea talia de viespe de care fusese atât de mândră, ci arăta un sac bine umplut. De ciudă, s-a hotărât ca timp de trei zile să nu pună nimic în gură. A patra zi s-a dus în grabă la oglindă şi a văzut cu necaz tot sacul de acum trei zile, doar mai puţin îndesat! A plâns, şi-a smuls părul din cap, dar tot a mâncat şi a doua zi sacul iar dădea pe dinafară. Ce să-i faci ! Est modus în rebus!

Daria Dascălu

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *