Aliyah-DAda – un film lecţie

Suntem în săptămâna „şcolii altfel” şi filmul Oanei Giurgiu care rulează la cinema Victoria din Cluj se potriveşte perfect acestui concept, fiind, de fapt, o lecţie surprinzătoare şi incitantă, limpede şi captivantă, adresată celor care doresc să afle mai mult despre evreii din România, cum au trăit şi ce au înfăptuit ei aici în ţară şi, mai ales, unde şi când „s-au dus”… Pe drumul deportării în Transnistria – fără întoarcere pentru cei mulţi care au sfârşit în lagăre – sau pe drumul spre Ţara Făgăduinţei, Aliyah năzuită şi plină de obstacole.

În timpul celor două ore de vizionare, spectatorul, călăuzit de realizatoarea filmului, străbate drumul descoperirilor succesive, are parte de întâlniri fascinante cu oameni şi locuri evocatoare ale istoriei evreilor… istoria îngemănată a Ţării de baştină (România) şi a patriei mamă (Israelul).

https://www.youtube.com/watch?v=zMve0pwh5EY

Trailerul filmului

Filmul excelent documentat este ilustrat într-o manieră „dadaistă” (de unde şi titlul), originală şi adecvată, care suplineşte cu succes lipsa imaginilor filmate (din timpurile când filmul era o raritate şi în nici un caz nu era la îndemâna „pionierilor” evrei sosiţi de pe meleagurile româneşti pe pământul arid al Făgăduinţei) cu fotografiile (găsite cu multă trudă şi…noroc, prin sertare şi arhive colbuite) şi decupajele din ziarele vremii. Secvenţele adecvat alese din filmele epocilor ulterioare, obţinute tot cu osteneală, completează foarte sugestiv suita de mărturii ale oamenilor – protagonişti ai evenimentelor prezentate, unii trecuţi între timp la cele veşnice – care alcătuiesc firul epic, autentic, al filmului documentar.

Este un film obiectiv, echilibrat şi, totuşi, plin de simţire, de sinceritate, înlesnindu-ne să împărtăşim, alături de autoare, descoperirea aventurii de a întemeia o ţară, de a face Aliyah, pe care au trăit-o concetăţenii noştri, oamenii de lângă noi, despre care ştim prea puţin. Evreii stabiliţi în statul evreu – Ţara Veche-Nouă, visată de Theodor Herzl – fără să-şi fi smuls rădăcinile din România.

În acelaşi timp aflăm multe lucruri şi despre România, lucruri ocultate şi ocolite, neplăcute, dar care fac parte din istoria noastră şi fără a le înfrunta nu putem trece mai departe, nu ne putem limpezi sentimentele faţă de patria noastră.

Filmul (o producţie Libra Films Productions, co-producător Hai-Hui Entertainment cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programul media al Uniunii Europene) este un excelent produs al muncii de echipă. Amintesc numele celor care, după părerea mea, au contribuit esenţial la punerea în valoare a ideii Oanei Giurgiu: editor imagine: Letiţia Ştefănescu, imaginea: Mihai Tănase, coloana sonoră Sebastian Zsemlye.

„Aliyah DAda” este un film pe care-l recomand cu cea mai mare căldură, spectatorilor de toate vârstele…O lecţie de la care am ieşit îmbogăţită spiritual şi sufleteşte.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *