SECETA din CALIFORNIA – un fenomen istoric

Țările din bazinul mediteraneean au învățat de câteva decenii să economisească apa și să își suplimenteze resursele de apă cu uzine de desalinizare. Nu atât fiindcă e secetă dar în această zonă lipsa de apă a devenit cronică iar consumul de apă continuă să crească de la an la an. Insă americanii, care sunt cei mai mari consumatori de apă din lume, și mai ales cei din California, s-au trezit brusc cu o criză de apă.Consumul mare din agricultură ( 80% din total) e una din explicații.California este statul cu cele mai mari suprafețe cultivate cu livezi, cu pepeni verzi,cu struguri și cu …salată verde. Și cum   California are o climă blândă asociată cu venitul pe locuitor cel mai ridicat din Statele Unite, casele au adesea și piscine, care sunt mari consumatoare de apă. Californienii au rămas uimiți recent, când guvernatorul statului ,Jerry Brown, a anunțat că acest stat se confruntă cu o secetă severă și că viitorul aprovizionării cu apă e nesigur.

Andrei Banc seceta”Seceta, a spus Brown, e noua normalitate și va trebui să ne obișnuim cu ea și să îi facem față”. Brown a impus , de altfel, limitarea obligatorie a consumului prețiosului lichid începând ci 1 aprilie. Seceta a intrat în cel de al patrulea an și este considerată ca cea mai gravă de la 1800 încoace. Populația statului a ajuns la 39 de milioane de locuitori și consumul de apă al agriculturii la 50 de miliarde de dolari. Dar hidrologii nu sunt chiar surprinși.Statisticile arată că în trecut au avut loc așa numite ”mega secete”, care au durat decenii. O megasecetă e considerată una care durează cel puțin 20 de ani. Dar era pe vremea când populația era mult mai mică iar agricultura intensivă nu își făcuse apariția. În ultimii 1200 de ani au fost perioade secetoase care au durat câte 200 de ani. Ba chiar la începutul primului mileniu ,în jurul anului 200 a fost o mega secetă care a durat 50 de ani.Noua secetă de fapt e una veche în istoria acestui stat bogat și roditor. Apariția secetei este legată de ultima influență puternică a curentului El Nino, din Pacificul de Est, care s-a manifestat acum 17 ani. California poate spera o schimbare a actualului trend dacă la iarnă se va manifesta iar un puternic curent ElNino,care aduce ploi masive.Interesantă este studierea cercurilor din trunchiurile arborilor.Ele arată că statele vestice ale Americii au avut în ultimul timp istoric multe secete de câte 20 de ani și câteva megasecete care au durat fiecare 50 de ani.

andrei banc 1

Alte cercetări au descoperit în trecut două secete ,una în secolul IX care a durat 200 de ani și alta începută în secolul XIII care a durat un secol și jumătate.Cea de acum se datorează creșterii temperaturii medii ca urmare a efectului de seră . Dar în natură nimic nu e nou doar că memoria colectivă nu reține peste secole fenomenele negative. Iar creșterea populației californiene cu 50 % intre 1965 și 2000 a avut loc într- perioadă umedă a regiunii.Părea că belșugul de apă este ceva firesc, de fapt este ceva excepțional dar oamenii învață greu lecțiile naturii.Însă la ora actuală tehnologiile moderne   reduc amenințarea lipsei de apă.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *