23 AUGUST 1944 la BUDAPESTA

După ce tancurile germane au ocupat Ungaria (19 martie 1944) și a fost numit noul guvern având drept prim-ministru ambasadoru Ungariei la Berlin, iar în componenţă alţi politicieni de dreapta, s-au declanșat într-o viteză fulgerătoare cele mai dure măsuri anti-evreiești. Telefoanele, și aparatele de radio au fost confiscate,  s-a impus purtarea stelei galbene, s-au făcut concedieri masiveşi s-au aplicat multe alte lovituri grele unei bune părți a populației orașului, oricum greu încercate: familiile de evrei din care bărbații în floarea vârstei fuseseră de mult înrolaţi în detașamentele de muncă ale armatei maghiare şi trimişi pe frontul rusesc.

Szmuk ocupatia germana

Trupe germane in Budapesta

În contradicție cu regimul instalat, la liceul Maria Terezia din Budapesta nu se simţea regimul profascist instalat de curând. Anul școlar a fost încheiat mai devreme, o măsură impusă şi de bombardamentele aviației anglo-americane. S-a organizat în grabă şi bacalaureatul, care a decurs cu aceeaşi seriozitate şi severitate ca de obicei.

Fiind imposibil să plec acasă, în Ardeal – părinții mei scăpaseră de deportare așa cum am descris pe îndelete într-un articol anterior http://baabel.suprapus.ro/2013/02/evi-szmuk-un-incredibil-caz-de-salvare-de-la-deportare/ – pe baza unui anunț într-un ziar bulevardier am găsit de lucru la o familie de evrei bogaţi. Trebuia să am grijă de o fetiță, nu cu mult mai tânără decât mine, familia neavând timp să se ocupe de ea.

Pentru a mă ști în siguranță, Tatăl meu m-a sfătuit să mă adresez fostului comandant al trupelor de ocupație maghiare din Gheorgheni, Bereznay, care a manifestat multă bunăvoință față de Tata și întreaga noastră familie. Găsind o cabină telefonică într-un loc mai liniștit, în piața de pe lângă Muzeul de Artă, am dat să formez numărul indicat de Tatăl meu… Dintr-odată atenția mi-a fost distrasă de băieții vânzători de ziare, care țipau marea senzație a zilei – România a depus armele!!!  Am agățat receptorul în furcă și am alergat la mătușa mea cu vestea cea mare. O auziseră și ei. A fost o clipă de speranţă, care însă s-a năruit. Evenimentele au luat un curs primejdios şi speranțele legate de urmarea exemplului României au fost spulberate definitiv.

Szmuk nyilasok

Crucile cu săgeţi în Budapesta

Toamna puterea a fost preluată de extrema dreaptăm La Budapesta s-a amenajat un ghetou chiar în mijlocul urbei, unde a fost înghesuită toată populația evreiască în afară de cei adăpostiți în clădirile declarate sub protecția unor țări neutre (Elveția, Suedia). Dar unii au fost evacuați și de acolo și azvârliți în ghetou. „Marii politicieni” ai Crucii cu săgeți credeau că orașul urma a fi cruțat de bombardamentele aliaţilor dacă ghetoul se afla în buricul Budapestei.

Între timp împuşcarea evreilor în Dunăre se desfășura în voie, mai ales a celor descoperiţi ascunşi cu ajutorul unor creștini, puţini la număr, dar denunțați de alții, mult mai numeroși…

Cu actele primite de la o familie de creștini m-am angajat ca fată de curăţenie la hotelul Hungária, aflat pe malul Dunării. Noaptea auzeam păcănitul armelor, iar dimineața vedeam câte un cadavru care nu fusese aruncat în apă… O colegă de a mea, tot evreică, îmi șoptea, J’ai peur de devenir folle… I-am făcut semn să tacă…

Evi Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *