PRIMARUL din BAIA MARE, în CAMPANIE de VARĂ ANTI-ROMI

În toiul verii, când organizațiile de apărare a drepturilor omului se află în vacanță, campania de vară a primarului băimărean Cherecheș ia cu asalt locurile din Baia Mare unde romii s-au adăpostit de decenii și încearcă să supraviețuiască. In ziare au apărut reportaje asupra evenimentelor, ca de exemplu: „țiganii de pe Craica au la dispoziție 72 de ore ca să își demoleze construcțiile ridicate ilegal” (http://www.actualmm.ro/razboi-cocioabelor-%E2%80%93-tiganii-de-pe-craica-au-la-dispozitie-72-de-ore-ca-sa-isi-demoleze-constructiile-ridicate-ilegal/). Dintr-o dată, primarul vrea să-i ocrotească pe săracii băimăreni care sunt lezați de sărăcia în care se zbat romii: fără utilități, fără servicii, imaginea acestor zone e dezolantă. În loc să se creeze niște facilități și să se investească în zonă, soluția este alungarea a cât mai multe familii, pentru care „primăria nu își poate lua responsabilitatea”. Iar de serviciile de asistență își urmează primarul, mărginându-se să exercite control, uitând de partea de asistare, la care persoanele vulnerabile au dreptul, prin legile din România (de ex. prin legea din 2002, în favoarea persoanelor marginalizate), nemaivorbind de strategia de integrare a romilor.

BAIA MARE RAZIEDomnul primar dorește demolarea construcțiilor ilegale, fără să se preocupe de soarta persoanelor adulte și a copiilor din acea zonă, dimpotrivă, îi învinovățește pentru incapacitatea lor de a trăi „civilizat”:

”Așadar, după ce vom avea evaluarea totală a situației sociale și locative de acolo, vom trece în mod legal la demolarea construcțiilor nelegale și la găsirea unor soluții pentru familiile care nu pot să își mențină un standard civilizat de viață” spune primar în interviul televizat. Pe drept cuvânt întreabă dna Gabriela Pop (Asociația Impreună) dacă primăria are intenția de dezvolta zona, și dacă asistența socială și-ar îndeplini menirea, nu ar fi trebuit întâi să asigure adăpost persoanelor care stau în zonă și apoi să demoleze? Nemaivorbind de asigurarea accesului la continuarea sau începerii școlii și a grădiniței, la servicii medicale, la protecție juridică și, dacă tot vorbim de civilizație, la un tratament civilizat, omenesc, respectuos.

De pe site-uri se vede că adulții şi copiii romi sunt înspăimântați când sunt înconjurați de jandarmi, sculați cu noaptea în cap, li se dau ultimatumuri. Sunt metode de tip fascist, e neomenos, rușinos, nedemn de autoriățile românești.

Acțiunea primăriei din Baia Mare a avut loc în preajma Zilei Holocaustului (2 August, conform hotărârii din 1972 a Congresului de la Paris a Asociației Romilor de pretutindeni) care comemorează sutele  de mii de romi care au fost exterminați în tabere de concentrare sau au murit in tabere de muncă pe teritoriul Germaniei, Poloniei, Ungariei, României etc în timpul celui de-al II-lea război mondial. Cuvântarea d-lui Catalin Chereches (http://www.emaramures.ro/stiri/116657/INCURSIUNE-Verificarile-constructiilor-ilegale-si-ale-persoanelor-fara-acte-de-domiciliu-au-continuat-in-Cartierul-Ferneziu-VIDEO-) reflectă  concepţia fascistilor din cel de-al doilea razboi mondial, care ii considerau pe romi ca fiind oameni inferiori, în care nu se poate avea încredere, incapabili de a păstra ordinea şi disciplina, care nu pot fi lasati sa traiasca alaturi de oamenii civilizati. De aceea, începând din 1938 s-au întețit raziile și s-a legiferat reducerea drepturilor: li s-a interzis să ia parte la alegeri, copiii au fost expulzați din școli, au fost interzise casatoriile mixte, cei fără domiciliu stabil („vagabonzii”) trebuiau înregistrați și se dispunea plasarea lor în zone controlate şi așa mai departe. Curând au început deportările și plasările în tabere de concentrare, înfometarea lor și folosirea lor în tabere de muncă, așa cum decideau autoritățile fasciste. România, ca stat, are legi împotriva discriminării și pentru încriminarea manifestărilor fasciste. De aceea cred că se impune o reacție din partea Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care ar trebui (din nou după episodul cu construirea de ziduri) să se autosesizeze, în ciuda vacanței de care fiecare din noi încercăm să ne bucurăm, pentru ca asemenea acte samavolnice ca ale primăriei din Baia Mare și asemenea discursuri fascistoide ca ale primarului Chereches sa fie pedepsite și combătute, conform legii.  Amnesty International și Ambasada SUA am înțeles că au reacționat deja. Ar fi cazul să auzim de la avocatului poporului, de la mass media democrată și măcar la unele dintre multele centre și foruri Rome și nerome din România, care dacă nu o iau înaintea celor internaționale, măcar să formuleze ecouri.

Maria Roth

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *