MOFTURI DE TOAMNĂ

Orice femeie visează o bucătărie mare şi bine utilată, iar când o are preferă să fie în altă parte! Să nu uităm că aici plutesc fantomele multor prânzuri insipide, fripturilor arse, crème tăiate, murături prea acre şi mai ales ale discuţiilor nesărate ce le-au urmat. E luna octombrie: Toamnă gri/ Nu credeam c-o să mai vi /Înainte de Crăciun…

O gospodină tipicară s-a hotărât să prepare zacuscă bună. Când a ajuns la fierberea produsului aproape finit, amestecând cu răbdare şi-a delegat odraslele. Aceştia, însă, preferau privitul la televizor, butonând telefoanele mobile, au potrivit focul la maxim, lăsând oala să-şi poarte singură de grijă. Noroc cu ochiul vigilent al mamei care a surprins picurii înainte de a acoperi toată bucătăria şi de a văduvi familia de jumătate din zacuscă. Dacă i-ar fi pus la cremă de zahăr ars sau tort de ciocolată, poate ar fi avut mai mult spor.

daria borcane cu salata

O femeie de carieră s-a decis să pregătească în casă o salată de toamnă. Şi-a luat o zi de concediu de la serviciu, a fost cu noaptea în cap la piaţă pentru cele mai noi şi proaspete ingrediente. Când se lupta cu mare sârg la mărunţit, a primit un telefon de la Centru, că spre unitatea ei se îndreaptă o hoardă de inspectori în control inopinat. A lăsat totul baltă, pentru a fi de faţă la măcel. A fost întârziată însă de tocmeala cu soţul ei, care nu înţelegea de ce trebuie să fie ea de faţă la inspecţie. Ajunsă la locul de muncă în urma inspectorilor, a trebuit să le explice cum de a îndrăznit să-şi ia concediu tocmai în ziua controlului inopinat. Cu multe discuţii şi pierdere de timp, lucrurile s-au aranjat şi la venirea serii, femeia a ajuns acasă, unde o aştepta prepararea salatei. La miezul nopţii a fost umplut ultimul borcan şi gospodina cu carieră s-a putut odihni dinaintea unei noi zile de muncă.

O tânără soţie la modă, s-a gândit că a venit vremea să pună murături. A tot amânat de la o zi la alta, fiind ocupată ba cu un concert rock, ba cu mersul la sală sau o după masă de ,, dolce farniente”. Până la urmă găseşti în comerţ murături bune, iar nitriţii din ele sunt o exagerare a bătrânelor fără ocupaţie.

Vremea teece. Nu peste mult vine postul, apoi sărbătorile de iarnă, alte mofturi, alte întâmplări…

Daria Dascălu

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Hida George commented on October 9, 2015 Reply

    Daa, mi-aduc aminte. De aceea fac fierturile de mai lunga durata in zilele de sarbatoare sau la sfarsitul saptamanii.
    Ati auzit de Ciolent? este o mancare evreiasca care se pune pe foc vineri seara, inainte de apusul soarelui, sta acolo, pe plita pana sambata seara, dupa apusul soarelui, si apoi se mananca.
    Si zacusca se poate face la fel. Cat despre muraturi,astea se fac tot vineri seara sau sambata dimineaţă devreme. Ati auzit de slow cooking? poate va puteti inspira din retetele slow cooking de care te impiedici la tot pasul pe Internet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *