Terorismul…după cel roșu, cel verde.

Europa trăiește sub amenințarea terorismului. Mass-media o afirmă cu insistență, panica aduce cititori. Dar nimic nu e nou sub soare, terorismul nu a apărut în ultimii ani, nu vă speriați de el, continentul nostru a fost răscolit de atentate de multe ori. Europa și-a păstrat calmul și a izbutit să anihileze diferitele grupuri ”roșii”, i-a scos din luptă pe naționaliștii basci şi pe cei din Irlanda. Un jurnalist italian a publicat recent in ”New York Times” un articol în care face o sinteză a terorismului care băntuie Europa de peste cinci decenii. Am extras din el datele cele mai importante,

În 1970 și 1980 au fost două decenii în care zilnic – de necrezut, dar zilnic – aveau loc atacuri teroriste. Autorii lor proveneau din cele mai diferite organizații. Operau pe atunci Armata republicană irlandeză (IRA), Grupul separatist basc Euskadi Ta Askatasuna, Action Directe (în Franța), Rote Armee Fraktion (în Germania), Brigate Rosse și Nuclei Armati Rivoluzionari (în Italia). Alți nebuni erau Abu Nidal, un palestinian radical și venezueleanul Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut și sub denumirea de ”Carlos Șacalul” .

Andrei brigate_rosse

Potrivit ”Global Terorism Database „vârful atentatelor teroriste a fost anul 1979 cu 1019 atentate. În medie în deceniile 7 și 8 ale secolului trecut aveau loc 10 atentate pe săptămână. În 1988 au murit în atentate 440 de oameni dintre care 270 în explozia unei bombe în avionul Pan Am (zborul 103) deasupra localității  Lockerbie. Un atentat al terorismului de stat, organizat de dictatorul libian Muammar el Qaddafi. În Italia terorismul ”roșu” și cel de extremă dreaptă au înregistrat între 1969 și 1988 peste 1300 de atacuri, incluzând  răpirea și executarea premierului Aldo Moro ( prilej cu care au fost ucise și cinci gărzi de corp).

Andrei downloadrapire aldo moro

În 1980 aruncarea în aer a gării din Bologna a făcut 85 de morți și 200 de răniți. În două decenii au fost executate 458 de persoane – inclusiv politicieni, ziariști, magistrați, sindicaliști și universitari, iar peste 1000 au fost grav rănite. Să nu uităm atentatul din metroul din  Madrid în 2004 cu 191 de morți și 1800 de răniți, cel  de la Londra, atentat în care și-au pierdut viața 52 de persoane  și 700 au fost rănite.

Totuși acest val de teroare nu a avut efectul scontat de  extremiștii de dreapta și de stânga, lumea și-a păstrat calmul, criminalii au fost vânați și arestați, neutralizați am spune, fundamentele societății democratice nu au fost zguduite de exploziile bombelor artizanale. Europa și Statele Unite vor izbuti și de data asta să înfrângă valul de teroare  fanatică a islamiștilor extremiști, fiindcă majoritatea  credincioșilor lui Allah resping ideea Jihadului și nu alcătuiesc o bază de masă pentru nebunia unor fanatici, tot așa cum studenții și muncitorii nu au sprijinit  acum patru decenii provocările unor facțiuni de extremă stânga.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • EVA ȚUȚUI commented on December 18, 2015 Reply

    EXCELENTĂ – ȘI NECESARĂ – TRECERE ÎN REVISTĂ A FENOMENULUI
    I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *