700.000 drone de la Moş Crăciun

Dronele, mici avioane fără pilot au apărut acum câţiva ani. Mici, de la dimensiunile unei insecte la cele ale un avion de dimensiunile unui planor, dronele au părut iniţial ca nişte jucării, utile mai ale în domeniul militar. Puteau căra o bombă la destinaţii de câteva zeci de kilometri, puteau face fotografii ale teatrului de război. Cele de dimensiunile unei insecte intrau pe fereastră şi fotografiau interiorul camerei găsind, eventual, un terorist. Treptat din ciudăţenii au devenit aparate utile militar dar şi pentru aplicaţii civile. Andrei afis Nişte jucării pentru oameni mari. Pilotate de la distanţă au creat o nouă profesie: cea de pilot la sol. La început israelienii erau cei mai avansaţi în acest domeniu aeronautic în care ei au deschis drumul. Chiar şi armata rusă a cumpărat cu ani în urmă câteva exemplare din Israel mai degrabă pentru a le copia decât pentru a le folosi. La finele lui decembrie, Administraţia Federală a Aviaţiei din Statele Unite a publicat o serie de reguli noi care cer tuturor posesorilor de drone recreaţionale să îşi înregistreze micile maşinării într-o bază federală de date. Trebuie făcut ordine în aest domeniu fiindcă numai în decembrie s-au vândut în Statele Unite…700.000 de drone. Acum câţiva ani nici nu existau şi acum numai într-o lună s-au vândut 700.000 ! E încă o inovare care urmează ritmul de pătrundere a smartfon-urilor sau a tabletelor. Dronele au fost, deja, folosite în Kosovo, Afganistan şi Irak. Şi sunt folosite acum în Siria. Ideea e veche. Ele existau încă din 1918, dar, în ultimul deceniu, dezvoltarea lor a fost explozivă. La finele anului trecut NATO a efectuat cu succes testul dronei de supraveghere aeriană Global Hawk Unmanned Aerial Vehicle. Drona s-a ridicat până la 13.000 de metri şi a stat în aer două ore şi jumătate. Ea va efectua misiuni de supraveghere pe zone întinse , în orice condiţii meteoAndrei drona2

Dronele miniaturale, folosite mai ales în spionaj, sunt supuse la o serie de constrângeri. Anvergura aripilor nu poate depăşi 15 cm. Sursa de energie e o baterie cu litiu- ion care le asigură o autonomie de cca 15 min. Dronele acestea nu trebuie să facă zgomot deşi sunt propulsate de o elice. Şi trebuie să transporte sursa de energie, echipamentul de filmare şi cel de transmisie prin radio. Acum dronele sunt conduse de la distanţă sau sunt programate pe un anumit traseu dar francezii au proiectat un sistem autonom capabil să evite obstacolele. Sistemul de ghidare e inspirat de ochiul muştelor.

Andrei drona Construcţia camerelor de luat vederi a atins un nivel de miniturizare extraordinară, o astfel de cameră căntăreşte 0, 5 grame. Sigur că dacă s-au vândut de Crăciun sute de mii de drone; acestea sunt privite de copii ca nişte jucării conduse de la distanţă. Dar jucăriile acestea pot intra pe fereastră în odaia în care locuieşte un terorist şi, dacă îl găseşte acolo, poate ghida o rachetă lansată dintr-un helicopter aflat la distanţă de kilometri, care loveşte ţinta cu o precizie de lunetist. Asta nu e fantezie; asemenea lovituri au avut deja loc în zonele de guerilă urbană.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Mike Klein commented on January 29, 2016 Reply

    Da, și eu am fost între cei 700,000 care am cumpărat o dronă pentru nepotul meu de 10 ani. Am ieșit pe câmp cu el și ne-am jucat pe îndelete. Pe urmă ne-am uitat și la ce am filmat din aer. O jucărie interesantă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *