Orfanii din dulap

Nu este un termen inventat de mine, dar cine mă ştie a observat că folosesc des expresia. „Orfanii” din dulap sunt acele piese vestimentare de care te-ai îndrăgostit în magazin si le-ai cumpărat dar, o data aduse acasă, fie le-ai purtat intr-o singura varianta de ținută, fie nu ai știut niciodată cu ce să le asortezi.

În final, „orfanii” atârnă triști în dulap pentru că nu au cu cine să se joace. Sunt ignorați sau neglijați, în favoarea „preferatelor” care sunt luate la plimbare over and over again.

IRINA 1

Fiind într-un moment în care îmi restructurez şi triez garderoba, inevitabil m-am întrebat: „de ce ajungem să avem sau să ţinem orfani în dulap?”

… Au fost cândva parte dintr-un set sau dintr-o ținută cumpărată de-a gata, dar celelalte componente s-au deteriorat, nu ne mai sunt bune, au dispărut din garderobă.
… Reprezintă un stil vestimentar pe care l-ai depășit sau o mărime în care nu te mai regăsești. Continui sa te cramponezi de haina respectivă, deşi restul garderobei a evoluat.
… Te-au fermecat în magazin, încât nu te-ai putut abține si le-ai cumpărat. Dar nu ţi-ai pus problema pasului următor.

De cele mai multe ori, în proiectele de makeover cu cliente sau în discuțiile de la cursul meu de stil, am descoperit că ultimul motiv este şi cel mai frecvent întâlnit. Asta şi pentru că femeile uită că există o diferenţă între „îmi place de mor piesa X” si „îmi place de mor piesa X şi, în plus, mi se potriveşte ca o mănuşă”.

Bun, si ce facem totuşi daca am adoptat câţiva „orfani”? Cum ajungem să îi iubim?

IRINA 2

Spre deosebire de hainele pe care le purtăm în mod repetat, „orfanii” nu se supun aceloraşi termene de expirare de tipul „nu ai mai purtat o anume haină 2 ani, scoate-o din dulap”. Atunci când îţi faci o evaluare serioasă de garderobă, încearcă să îţi dai seama că aceste haine rar asortate te pot forţa să fii mai creativă, să îţi depăşeşti limitele stilistice, ajungând să le asimilezi în garderoba ta zilnica.

Reaminteşte-ţi de ce ţi-a plăcut acea haină. Piesele-orfan sunt deseori legate de stilul nostru imaginar, la care aspirăm. Dacă, de pildă, eşti o tipă foarte activă, care trăieşte în tricouri uşor de spălat şi jeanşi, dar ti-ai cumpărat o bluză din mătase cu volănaşe delicate, mie asta îmi arată cât de mult ţi-ar plăcea să proiectezi către exterior firea ta romantică, sensibilitatea sau cât de mult îţi doreşti să ai momente în care cineva să aibă grijă de tine. Un alt exemplu ar putea fi femeie a cărei garderoba este copleşită de nuanţe neutre, de bejuri calde, griuri elegante si bleumarinuri sofisticate, în mijlocul căreia tronează o jupă creion roz ciclam fluorescent. A fost cumpărată pentru că era în tendinţe? Sau pentru că nuanţa o face pe purtătoare să se simtă sexy, atrăgătoare, fericită? Indiferent de motiv, caută motivul iniţial.

Defineşte de ce consideri că este o piesă dificilă. Este o culoare neobişnuită pentru tine sau o croială greu de purtat? Are un aspect prea simplu sau prea avangardist? Ce o face sa nu se potrivească cu restul garderobei tale? De ce nu o vezi purtată decât într-un singur tip de tinuta? Este prea delicată şi ţi-e teamă sa nu o deteriorezi? Este prea sexy, prea ostentativă pentru o haina de zi? Ţi se pare că atragi atenţia purtând-o? Nu ai accesorii potrivite sau nu ştii ce accesorii i s-ar potrivi? Dacă nu conştientizezi motivul pentru ca nu o îmbraci, nu o să poţi vizualiza alte feluri de a o purta.

Găseşte-i un frate sau o sora. Cu excepţia cazurilor în care „orfanul” este o pereche de pantaloni din piele cu dungi în culorile curcubeului, un pulover roz ciclam din poliester cu mâneci bufante şi o inimă gigantica din glitter pe piept sau o fusta roşie din tafta cu crinolina şi un urs ataşat la betelie, haina respectivă va putea fi asortată cu ceva ce deja ai în garderobă. Really! Va fi nevoie să faci un efort – de timp, de creativitate, de ieşire din zona de confort – şi să te înarmezi cu răbdare. Apoi îţi scoţi totul din dulap: îmbrăcăminte, accesorii, încălţăminte. Caută culori şi stiluri similare, imprimeuri şi texturi complementare… Creează pentru început 2-3 ţinute, pe care să le foloseşti în următoarea lună. Odată ce ţi-ai pus creativitatea în mişcare, o sa fii uimită de cât de uşor vei găsi şi alte combinaţii de ţinute!

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei: http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *