Polarităţi în lumea cărţii

Asemenea multor alte domenii, o reţetă sigură pentru transformarea unei cărţi în best-seller este interzicerea ei, măcar pentru o vreme. Ştirile legate de cele două exemple deosebit de elocvente în acest sens au făcut înconjurul lumii încă în primele zile ale acestui an ,,promiţător”.

Borderlife

Canalul BBC a raportat cu lux de amănunte despre intenţia ministerului israelian al învăţământului de a interzice includerea pe lista cărţilor recomandate elevilor din şcolile ţării, a romanului pe tema poveştii de dragoste dintre o israeliancă şi un palestinian, înfiripată la New York, volum intitulat în engleză ,,Borderlife” (Viaţa la graniţă) şi semnat de Dorit Rabinyan.

Farkas carte

În cadrul unor discuţii purtate la nivel ministerial, legate de soarta noului volum, responsabila departamentului pedagogic a argumentat hotărârea declarând:,,Relaţii intime dintre evrei şi ne-evrei ameninţă identitatea elevilor”. Iniţiativa a fost lăudată şi în guvern, printre alţii de către Naftali Benet, lider al partidului Casa Evreilor.

Conform informaţiilor oferite de editorii romanului, un număr de 5.000 de exemplare au fost deja vândute în librării, iar tratativele privind publicarea cărţii în câteva ţări europene se află într-un stadiu avansat.

Intenţia de a sabota lucrarea lui Dorit Rabinyan pare extrem de ciudată, având în vedere că tema ,,relaţiilor interzise” de acest gen a fost prelucrată deja de autori contemporani, dar şi de scriitori ca Isaac Bashevis Singer, Haim Nachman Bialik sau Shmuel Yossef Agnon, ale căror volume s-au bucurat de mai multă înţelegere din partea responsabililor  cu educaţia tineretului israelian.

Mein Kampf

Farkas Hitler Mein Kampf

Corpul didactic al institutelor de învăţământ din Germania a dat însă dovadă de o atitudine mult mai ,,democratică”, exprimându-şi însufleţirea şi spiritul de colaborare la auzul ştirii despre proiectul re-editării ,,capodoperei”lui Hitler, „Mein Kampf”.

Este vorba de o ediţie însoţită de explicaţii şi adnotări, cam 3.500 la număr, menite, după umila mea părere, să atenueze eventualele reacţii care ar fi putut însoţi publicarea lucrării, un proiect mai mult decât controversat. (De ce o fi având nevoie de atâtea explicaţii o autobiografie absolut lipsită de valoare literară, a cărei menire este instigarea, chemarea la exterminarea altor popoare ale cărei rânduri nu pot fi interpretate decât într-un singur fel?)

Cele 4.000 de volume tipărite la atâtea decenii de la premieră s-au dovedit insuficiente, statisticile relevând că cerinţele s-au ridicat la de cel puţin patru ori această cifră, iar pe internet au şi apărut anunţuri din partea unor doritori de a plăti de zeci de ori mai mult pentru un exemplar.

Şi nu cred că adnotările savante incluse în cele două volume ale proaspetei ediţii ale gunoiului creat în celula închisorii de către un pesonaj dubios, tulburat psihic, cu ambiţii de dictator, au fost cele care au stârnit pofta de carte a amatorilor… Este clar că un asemenea succes poate fi asigurat numai într-o societate în care xenofobia şi alte boli asemănătoare au atins nivelul ,,necesar”, ca cel de atunci şi cel de acum.

Dintr-una din recenziile unei ediţii mai timpurii, dar care se mai vinde şi în prezent, mai ales prin intermediul ,,benefic” al reţelelor electronice,u n suedez întreprinzător citează ca reclamă următorul fragment:,,Adolf Hitler oferă  în Mein Kampf o imagine a lumii care îl înconjoară şi povesteşte cu un deosebit talent şi claritate despre planurile sale. El este de părere că obiectivitatea ar fi o trăsătură caracteristică celor slabi, iar ideile sale despre darwinismul social şi igiena rasială sunt deosebit de convingătoare. Hitler a fost un bun cunoscător de oameni şi un adevărat artist al retoricii. Prin intermediul unei logici greu de combătut, autorul a ajuns mai târziu la concluzia că poporului german îi revine sarcina de a cuceri cât mai mult spaţiu european şi de a se descotorosi,î n mod sistematic, de evrei.Urmările le cunoaştem.”

Nu am reuşit să obţin date mai exacte cu privire la vânzările din Suedia ale „cărţii”, lucru pe care îl regret, însă în textul care însoţeşte anunţul citat, se relevă că ,,3 din 5 persoane au considerat  că recenzia le-a fost de un real ajutor.”

Primo Levi, Opere Complete

Books-Primo-Levi-Comp_HoroŞanse mai modeste de a fi inclusă pe lista ,,Best-Sellers” le are culegerea de trei volume intitulată „Operele complete” ale lui Primo Levi, publicată pentru prima dată în 1997, în limba italiană. O ediţie actuală a apărut recent în engleză, cuprinzând, în afara romanelor cunoscute, eseuri, povestiri şi chiar poezii create de marele om. Ambiţiosul şi valorosul proiect a fost iniţiat de Robert Weil, şeful editurii Liveright Press,r esponsabilă şi de publicarea unei colecţii asemănătoare a operei genialului Isaac Babel.

În ochii mei scrierile lui Primo Levi, cel care a reuşit să iasă viu din iadul pe nume Auschwitz-Birkenau, dar nu şi din capcana chinuitoare a amintirilor, vor rămâne nu numai documente de nepreţuit, dar şi reale lecţii de omenie şi înţelepciune, materii aflate din nefericire într-un acut pericol de dispariţie.

George Farkas

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • George Farkas commented on January 16, 2016 Reply

    1.
    Asa este,Borderline nu a fost interzisa,doar includerea ei pe lista carilor recomandate elevilor,dupa cum. am si scris in articol.
    2. Ma consider un dusman al cenzurii,consider insa ca un elev are nevoie totusi de indrumari in privinta alegerii cartilor pe care le va citi in viata.Cunoastem cazuri in care tineri americani au aplicat cele invatate in Mein Kampf etc.

    • Gabriel Farkas commented on January 18, 2016 Reply

      Sunt convins ca nici un profesor nu ar include Mein Kampf in lista cartilor recomandate. Daca un elev ar cauta aceasta carte, probabli ar gasi-o in biblioteca municipala. Din curiozitate m-am uitat in catalogul on-line a sistemului de biblioteci din judetul nostru (Washington County, Oregon), sistemul are noua exemplare, din care doua pot fi imprumutate azi (restul sunt cu cititori).

  • Gabriel Farkas commented on January 15, 2016 Reply

    Din SUA toate aceste probleme par artificiale. Aici nu este nici un fel de cenzura, Mein Kampf poate fi cumparata la orice librarie. Oamenii sunt lasati sa faca propria decizie despre ce sa citeasca si ce nu, si cum sa interpreteze cele citite.

    In legatora co Borderline, am citit si aici despre problemele cu aceasta carte. Nu am citit-o, dupa cite am auzit, probabil nu as fi incintat de ea. Dar dupa cum am citit, cartea nu a fost interzisa de la lista cartilor obligatorii, ci pur si simplu nu a fost inclusa; dupa parerea mea e o diferenta mare intre aceste dou actiuni. Si aici as mai adauga, ca in SUA nu exista o asemenea lista, intocmita de guvernul federal sau de guvernul unui stat. Fiecare profesor isi prepara lista proprie a cartilor recomandate elevilor in clasele lor.

  • Tomi Anca commented on January 14, 2016 Reply

    Am citit articolul si parerea mea este ambigua…In legatura cu prima carte unul din criteriile de nu o include in lista,a fost si faptul ca este o carte mult prea recenta pentru a o include in lista de bibliografie scolara, Si cu asta cat de cat sunt de acord.In legatura cu cartea lui Hitler spre surprinderea mea un comentar la televiziunea israeliana a fost favorabil cartii…Dupa parerea acelui recenzor cartea este scrisa bine si coherent.Nu pot sa-mi dau parerea despre carti fiindca nu le-am citit

  • Andrea Ghiţă commented on January 14, 2016 Reply

    Sunt de acord ca orice lucrare, oricat de nociva ar fi ea, poate fi publicata intr-o editie critica. In acelasi timp stiu- si din proprie experienta – ca in adolescenta “saream peste notele de subsol ale acestor editii”. Ma intreb cati dintre miile de citiori care au cumparat deja Mein Kampf, vor acorda atentie acestor note? Sa avem incredere in discernamantul cititorilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *