Pot să (mai) port jeansul alb?

Am mai scris, cu ceva timp în urmă, cât îmi displace să recomand piese „obligatorii” pentru garderoba tuturor femeilor.

Din punctul meu de vedere, aş face un deserviciu femeilor care îmi cer acest lucru. De ce ar trebui să avem TOATE o rochie neagră, un trench bej, o geantă maro tabac, o pereche de tenişi albi, un pantalon bleumarin, o cămaşă albă, o jacheta din piele? E adevărat, având la indemnă piese clasice-basic-semielegante ne simțim ceva mai ferite de posibile greșeli sau gafe vestimentare – spre deosebire de momentele când purtăm un pantalon imprimat cu banane şi flori exotice sau o rochie de dantelă fără căptuşeală, să spunem… Prefer să le recomand – sau să găsesc, împreună cu ele – hainele şi accesoriile cele mai potrivite lor: siluetei, vârstei, gusturilor, bugetului, activităților, nivelului de dexteritate stilistică.

Că tot veni vorba de piese basic, în ultima vreme am primit multe mesaje în care eram întrebată de purtarea jeansului alb. Sunt sigură că are de-a face cu venirea atât de așteptată a verii! Aşa că astăzi mă conformez, vedeţi mai jos ideile mele…

PS: pentru cele dintre voi care nu sunteţi tentate de jeansul alb, acordaţi-i un moment de reflecţie pantalonului alb, despre care am scris aici.

IRINA0

iRINA1

De ce un jeans alb simplifică viaţa (stilistică) a unei femei?

Pentru că poate lumina o garderobă taciturnă, formată din culori neutre, şi permite asortarea oricărei bluze, cămăşi, veste, chiar şi a multor pulovere şi cardiganuri. În această privinţă, se comporta identic cu un jeans obişnuit, albastru inchis, bleu mediu sau indigo.

Pentru că poate da o nota de eleganţă unei ţinute, fără să necesite prea mult efort.

Pentru că poate fi asortat tuturor nuanţelor, de la cele mai închise până la cele mai luminoase, pastelate, inclusiv poate fi alăturat celor metalizate şi oricărui tip de imprimeu.

Cum îl purtăm?

La birou, îl alăturăm unei cămăşi bleu sau cu carouri mici alb-albăstre, la care adăugam un sacou bleumarin şi tocuri medii sau înalte. Varianta 2 poate fi cu tricou simplu, un bluzon bomber şi pantofi oxford, iar varianta 3 – ultra-casual – include tenisi şi o cămaşă lunga (sau o rochie-cămaşă), purtată pe deasupra.

În loc de atenționare, spun doar atât: daca ţineşi neapărat să purtaţi un jeans alb la birou, alegeţi unul cu croială dreaptă sau uşor evazată, în nici un caz skinny, slim, destroyed sau transparent. Mai mult, purtaţi jeansul alb doar dacă lucraţi într-un birou cu un cod vestimentar permisiv. Nu, Business Casual nu e chiar atât de permisiv pe cât aţi crede!

IRINA2

Seara, scoateţi jeansul alb în oraş, împreună cu un pulover cu irizații metalice şi un plic supradimensionat, sau cu un sacou smoking negru şi o geanta perlată. În weekend, fie il asortaţi cu un tricou cu dungi marinăreşti, sandale gladiator sau cu talpa ortopedica înaltă, fie cu o cămaşă albă supradimensionată şi papuci tip Birkenstock metalizaţi, fie cu un simplu maieu vaporos şi sandale cu toc mediu gros.

Posibilităţile sunt infinite…

Poate fi jeansul alb prietenul oricărei femei?

Doar dacă femeia respectiva vrea să se împrietenească cu jeansul alb, iar apoi să il „domesticească”…

Unele dintre femeile pe care le consiliez – şi nu neapărat cele suple – ţin neapărat să probeze şi să îşi cumpere un jeans alb, fără să îşi pună probleme. Nu au nici o temere.

Altele – şi nu neapărat cele plinuţe, cu forme – ţin distanţa. Ştiu că albul este una din culorile care „măreşte”.

IRINA3

Aşa este, culoarea albă are reputația de a îngroşa conturul siluetei feminine. Însă atunci când găsim croiala potrivită siluetei noastre, atunci când țesătura este bună, atunci când avem la îndemână un arsenal de manevre stilistice – un half-tuck bine plasat, o manşeta răsucită până unde trebuie, o bluza al cărei tiv asimetric conduce privirea aşa cum trebuie – , nu avem motive să ne abţinem de la a îmbrăca un jeans alb. Între noi fie vorba, un jeans alb sau un pantalon alb bine croit pot subția mai mult coapsele unei femei decât ar putea-o face un pantalon negru prost croit, într-o mărime prea mică sau dintr-un material detestabil.

În concluzie: nu vă lăsaţi descurajate de primul jeans alb pe care îl probaţi. La fel ca în cazul unui jeans albastru, încercaţi versiuni diferite: drepţi, evazaţi, kick flare, boyfriend, girlfriend, slim, 7/8… Probaţi doar jeanşi albi din denim suficient de gros cât să nu fie transparent, uşor stretch şi, daca e posibil, cu talia medie sau înaltă.

Irina Markovits

(preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *