Din rețetele mamei mele, Irina Szmuk (1)

Mama mea, Irina Szmuk, a fost o gospodină remarcabilă și toată lumea era încântată de ceea ce pregătea. Mergându-i vestea, la un moment dat a primit o invitație de la Editura Tehnică, să scrie o carte de bucate cu rețetele ei. Cartea, scrisă în limba maghiară, a devenit pentru gospodinele din Ardeal un fel de biblie culinară, pentru multe generații. A fost reeditată de trei ori, ultima ediţie intitulată ”1006 rețete pentru oameni bolnavi și sănătoși” având un tiraj de  50.000 de exemplare. Iată  două reţete cuprinse în carte :

Supă gulaş

Szmuk supa gulas

 

Ingrediente – 300g carne vită, o ceapă, zarzavat de supă, boia, piper, untură/ulei, 300g cartofi.

Carnea se taie în bucăți mărunte, se pune în cratița în care ceapa mărunțită s-a călit déjà. După ce carnea și-a schimbat puțin culoarea se adaugă trei sferturi litri apă, sare, boia, piper. Zarzavatul curăţat şi tăiat în felii lungi se adaugă abia după ce carnea a început să se înmoaie. Cartofii tăiaţi cubuleţe se adaugă numai după ce carnea şi zarzavatul sunt fierte aproape complet. La sfârșit se mai adaugă pătrunjel tocat mărunt. Supa se servește fierbinte.

Tăieței cu varză.

Szmuk taitei cu varzaSe alege o varză mijlocie, se toacă, se sărează și după 30 de minute se stoarce. Se adaugă piper mărunțit și se pune la foc mic în ulei, se amestecă mereu până prinde culoare (atenție, să nu se ardă !). Tăiețeii se fierb în apă cu sare și puțin ulei, apoi se scurg de apă și se amestecă cu varza gata rumenită. Se mai gustă de sare și piper.

 

Poftă bună !

Eva Szmuk-Ţuţui                                                                   

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Susana Bucur commented on July 22, 2016 Reply

    Unde se poate abona revista Baabel?

    • Andrea Ghiţă commented on July 22, 2016 Reply

      Multumim pentru dorinta de a va abona, deocamdata revista e pe gratis:)) si v-am inlcus in lista de mailuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *