Clujul începe să se întomneze. Dimineaţa, aruncând o privire pe geamul de la bucătărie care dă înspre dealul Hoia, observ cu inima înfiorată cum se aştern – discret, dar tenace – nuanţele toamnei peste vârfurile copacilor. Câteva frunze îngălbenite de timpuriu se rostogolesc pe alei, în vecinătatea tufelor de trandafiri şi daliilor strălucind în deplinătatea policromiei estivale. A început şi şcoala, umplându-mi inima de dorul planetei de elev, însă emoţiile mele nu sunt generate de instalarea anotimpului nostalgiilor, ci de apropierea Simpozionului File din Istoria Evreimii Clujene, aflat la cea de a cincea ediţie, care de astă dată are drept temă centrală: medicii evrei clujeni, mai exact „Personalităţi evreieşti din domeniul medicinii clujene”. Este un subiect generos întrucât, în ultimul veac şi jumătate, în Oraşul de pe Someş, au fost foarte mulţi medici evrei, aceasta fiind – probabil – profesia liberală cea mai îmbrăţişată de tinerii evrei, după emancipare. În Cluj au funcţionat câteva sute de medici evrei: medici de circumscripţie generalişti şi pediatri, care au vegheat cu râvnă şi dedicaţie asupra sănătăţii populaţiei, medici specialişti care au trudit în spitale – mai cu seamă în Spitalul Evreiesc, o instituţie prestigioasă, ridicată din forţe proprii de comunităţile evreieşti – cercetători de marcă şi profesori universitari faimoşi. care au contribuit la progresul medicinii clujene.
Simpozionul – coordonat ştiinţific de istoricul Ladislau Gyémánt – reuneşte o pleiadă de istorici şi medici prestigioşi din ţară şi străinătate, care vor susţine comunicări din cele mai interesante despre: Spitalul Evreiesc din Cluj, biografia şi realizările unor personalităţi medicale clujene proeminente din veacul XX, soarta medicilor evrei clujeni, în timpul Holocaustului, dar şi alte subiecte, despre medici evrei din România.
Ca de fiecare dată, organizatorii – subsemnata fiind coordonator al proiectului sprijinit financiar de administraţia locală şi FCER – au imaginat şi câteva programe conexe. Va fi lansat volumul IV din seria File din istoria evreimii clujene (versiunile în limba română şi maghiară), conţinând lucrările simpozionului de anul trecut, cu tema: Organizaţii evreieşti de tineret. Împreună cu Muzeul de Artă din Cluj, instituţia gazdă şi partenera tradiţională a simpozioanelor noastre, vom amenaja o expoziţie cu documente şi fotografii legate de medicii evrei din Cluj; va avea loc un concert susţinut de cunoscuta formaţie de muzică veche Flauto Dolce, cu un program alcătuit din prelucrări din folclorul hasidic şi al altor minorităţi transilvane.
De asemenea, în tandem cu dr. Johanan Vass, din Ierusalim, şi cu ajutorul unor prieteni din toată lumea, am alcătuit prima Listă (incompletă) a medicilor evrei clujeni, pe care o vom lansa cu prilejul simpozionului, în speranţa că până la publicarea lucrărilor în volum (la ediţia simpozionului de anul viitor) ea va fi completată de clujenii de pretutindeni. În acest scop o vom publica şi în ediţia viitoare a Revistei Baabel ca şi cititorii noştri să poată contribui la ea.
Deocamdată, aflată în perioada febrilă a pregătirilor când totul pare încurcat şi întârziat, eu una am emoţii. În ciuda experienţei a patru simpozioane şi satisfacţiei reuşitei lor, sau… tocmai de aceea. Iată programul evenimentului la care sperăm să vină toţi cei interesaţi şi aflaţi la Cluj.
Comunitatea Evreilor Cluj-Napoca
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
Muzeul de Artă Cluj – Napoca
Simpozionul
File din Istoria Evreimii Clujene ediţia a V-a
Personalităţi evreieşti din domeniul medicinii clujene
27 septembrie 2016
Muzeul de Artă, Sala Tonitza
PROGRAM
Deschiderea lucrărilor
Salutul Comunităţii Evreilor Cluj: Dr. Robert Schwartz, preşedinte
Salutul instituţiei gazdă: Dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj
Alocuţiune inaugurală: Dr. Aurel Vainer, deputat, preşedintele FCER
Lansarea volumului IV din seria File din istoria evreimii clujene
Secţiunea 1.
Moderator: Prof. Dr. Ladislau Gyémánt
- Johanan Vass, Medici evrei din Clujul interbelic şi postbelic
- Dr. Liviu Rotman, Direcţii în preocupările medicilor evrei din România la cumpăna secolelor 19 şi 20
- Lya Benjamin, Concepţiile medicului Iuliu Barasch despre modernitatea la evrei
Lansarea cărţii Educaţie particulară de Iulia Deleanu. Prezintă Lucian Nastasă-Kovács
Secţiunea 2.
Moderator: Prof. dr. Liviu Rotman
- Daniel Lőwy, Înhămaţi în locul cailor de povară – soarta medicilor evrei clujeni în timpul Holocaustului
- Dr. Lucian Nastasă, Studenţi evrei la Facultatea de medicină a Universităţii Ferenc József din Cluj (1872-1918)
Secţiunea 3
Moderator: Prof. Dr. Lucian Nastasă-Kovács
- Gaal György, Dr. Pál Steiner, iniţiatorul chirurgiei urologice în Transilvania, primul director al Spitalului Evreiesc din Cluj
- Herman Berkovits, consul onorific al României în Israel: Relaţii israeliano-române în domeniul medical
- Tibori Szabó Zoltán, Sámuel Izsák, istoric al medicinei şi farmaceuticii transilvane (1915-2007)
Prezentarea Listei medicilor evrei din Cluj şi evocarea unor amintiri, cu ajutorul publicului prezent la simpozion. Moderatorii discuţiei: Dr. Johanan Vass şi Andrea Ghiţă
Concert de muzică veche: Multiculturalitatea în muzica veche din România, sec. XVII-XVIII
Ansamblul Flauto Dolce (Cluj Napoca), Zoltan MAJÓ, director artistic, flaute drepte, Maria SZABÓ, flaute drepte, Noémi MIKLÓS, clavecin şi soprana Mihaela MAXIM
Andrea Ghiţă
5 Comments
Hi Andreea,
fiindca nu stiu despre cine va fi amintit si cine va fi omis vreau prin aceste randuri sa aduc omagiul meu D-nei doctor Carolina Raucher(Lincsi)si D-lui Dr.Itzu Goldstein…numai doi din pleiada medicilor evrei clujeni,care cand a fost nevoie m-au tratat sau au tratat membrii din familia noastra…
Draga Tomi,
Multumesc pentru ecou. Azi a avut loc simpozionul si inca sunt sub imperiul momentului. Dupa parerea mea – subiectiva de organizator – exprimata la cald, a fost un eveniment foarte reusit. Atat Lincsi, cat si sotul ei, Karcsi, dar si Itzu Goldstein, fie-le amintirea binecuvantata figureaza pe Lista incompleta a medicilor evrei care va fi publicata in numarul viitor din Baabel, cu rugamintea catre toti clujenii s-o completeze cu informatii proprii,.
Intrebare dr.Josef Rosenberger radiolog in anii 50 pina in 70 cind am parasit tara si am pierdut legatura, var de al mamei mele Zsofi Schwartz nume de fata Zsofi Jakab dupa casatorie cineva isi aminteste.?….
Stimate Domnule Jakab, Josef Rosenberger figureaza pe Lista incompleta a medicilor clujeni pe care o vom da publicitatii in Revista Baabel care urmeaza.
Nun pot sa trec pe langa randurile (cuprinzatoare si interesante) fara a lasa cuvinte de inalta apreciere pentru subiectul pe care simpozionul il trateaza si nu mai putina admiratie pentru munca laborioasa care a stat la baza pregatirii lui.