Duminică 10 noiembrie a avut loc la Cluj inaugurarea solemnă a spitalului evreiesc. Solemnitatea a avut loc în curtea spitalului. Au luat parte, pe lângă reprezentanţii autorităţilor locale, delegaţi ai organizaţiilor evreieşti din Ardeal şi din Vechiul Regat. Au participat şi neevrei care au ţinut să ia parte la inaugurarea unei instituţii de bine obştesc ridicată din iniţiativă particulară evreiască.
Pe o tribună construită în mijlocul curţii şi împodobită cu tricolorul românesc şi cu alb albastru au luat loc reprezentanţii autorităţilor, conducătorii spitalului şi delegaţii organizaţiilor evreieşti. Din Bucureşti iau parte domnii şef rabin I.Niemirower şi M.Zelţer-Sărăţeanu.
Cuvântarea de deschidere a fost rostită de dr. I.Iosif Sebestyén , preşedintele comitetului spitalului. Domnul rabin Achiba Glasner a rostit o rugăciune ocazională după care domnul rabin dr. Matei Eisler a ţinut o predică instructivă înălţătoare.Din partea ministerului sănătăţii a vorbit domnul profesor dr. Marinescu arătând meritele donatorilor , doamna şi domnul David Sebestyén, ale comitetului spitalului în frunte cu dr, Iosif Sebestyén şi a tuturor acelora care au contribuit la clădirea şi amenajarea spitalului. Au luat apoi cuvântul domnul general D.Pop prefectul judeţului Cluj şi domnul Theodor Mihaly, primarul Clujului, care a rostit o cuvântare însufleţită insistând asupra conlucrării frăţeşti a cetăţenilor fără deosebire de confesiune şi naţionalitate. După reprezentanţii autorităţilor locale a luat cuvântul dl. şef rabin dr. I. Niemirower, reprezentantul cultului mozaic în Senat . În atenţiunea încordată a mulţimii dr. I Niemirower a exprimat salutul comunităţii evreilor din Capitală şi al Ordinului Bnei Brith din România. Au luat apoi cuvântul doamna Mihaly în numele femeilor române ; domnul dr. Iosef Fischer în numele organizaţiilor sioniste, domnul dr. Emil Iacobi în numele Uniunii Evreilor Români , domnul dr. Theodor Fischer în numele parlamentarilor evrei , domnul Iacob Schwartz, preşedintele comunităţii etc.
După cuvântările rostite au fost dezvelite portretele fondatorilor spitalului : doamna şi domnul David Sebestyén .Portretele sunt opera pictorului Béla Havas. Publicul a izbucnit în strigăte de „trăiască”. A urmat apoi cuvântarea impresionantă a rabinului Achibar Glasner şi cuvântarea domnului dr. Paul Steiner medic şef şi directorul spitalului. Seara a avut loc în saloanele spaţioase ale lojei Bnei Brith Şalom un banchet la care au luat parte fruntaşii vieţii evreieşti din Ardeal în frunte cu membri lojelor Bnei Brith.
Într-o atmosferă animată au fost rostite toasturile de către domnul dr. Sebestyén, preşedintele comitetului spitalului, şi de domnul David Sebestyén principalul donator. El a rostit o cuvântare deosebit de emoţionantă. A arătat că în credinţa şi tradiţia evreiască ocupă un loc de frunte ideia şi fapta carităţii şi a anunţat o nouă donaţie de 500.000 lei pentru ridicarea unui templu în curtea noului spital. Au luat apoi cuvântul dr. I.I.Niemirower şi ceilalţi delegaţi din Bucureşti, dr. Kraus din Diciosânmartin, dr. Reich din Turda, F.Fuchs din Alba Iulia , dr. Horvath, dr. Heller, Rozsa etc.
Serbările ce au avut loc cu prilejul inaugurării spitalului din Cluj au făcut o impresie deosebită asupra celor ce au participat şi a populaţiei Clujului în general. Este unanimă recunoaşterea faptei de bine a domnului si doamnei David Sebestyén şi aprecierea muncii neobosite a domnului Iosif Sebestyén, fiul donatorilor. Lor li se datorează în primul rând întemeierea spitalului evreiesc de care s-a simţit atât de „mult nevoie în Cluj şi care a fost inaugurat în mijlocul entuziasmului general.
(Articol publicat in ziarul „Curierul Israelit”din 17 noiembrie 1929)
- Articolul a fost descoperit în colecţia Curierului Israelit, de istoricul Lya Benjamin după o cercetare amănunţită a ecourilor de presă, privind inaugurarea Spitalului Evreiesc din Cluj
2 Comments
Mulțumiri doamnei Lya Beniamin,pentru sârgul cu care descoperă documente inedite și interesante despre viața evreiască din România și provinciile noi alipite după Unire La cluj sa constituit încă din 1921 Societate Evreiască pentru Spitale care avea rolul de inițiator și finanțator.(evident din surse private evreiești) Primul (și din păcate ultimul) construit în Cluj -Spitalul Public Evreesc ”David Sebestyen și soția” – a fost inaugurat în 1929, cum se menționează în articol. Dar se pare că reporterul din București nu-i simpatiza pe Sioniști, deși cea mai puternică din organizațiile evreiești au fost cele sioniste și conducătorii lor d Iosef Fischer și dr Theodor Fischer au rostit cuvântări la deschidere.Părinții soției mele dr.Ernest Salamon (ORL-ist) și dr.Clara Farago-Salamon (pediatru, tineri absolvenți, au lucrat ca secundari la Spitalul Evreiesc până în 1938.Au fost prieteni buni cu soții dr Koppich.
Domnule Roth, potrivit unei poveşti talmudiste, comoara, pe care o cauti aiurea, o afli in preajma ta. Clara Farago-Salamon si Ernest Salamon lipsesc din “Lista incompleta a medicilor din Spitalul Evreiesc”. Dar am primit la timp aceste completari si pot aparea in volumul simpozionului File din istoria evreimii V, care va fi publicat in aceasta vara. Va multumesc.