Jenö, ultimul dintre fraţii Farkas, s-a stins din viaţă

Am mai avut norocul să-l întâlnesc când împlinea un secol de viaţă,cu patru ani şi două luni în urmă, la Lima, în Peru. Era încă în plină formă, uimindu-i pe învitaţii la aniversare cu umorul şi infinitul său optimism, alături de soţia lui Babi şi înconjurat de o familie iubitoare.

După plecarea lui Babi din această lume, Jenö a continuat să lupte, învingând cu eroism probleme de sănătate, care pe alţii, poate,  i-ar fi  doborât cu uşurinţă la o vârstă atât de înaintată.Mariana, fiica lui Jenö, şi Adam, ginerele pe care l-a iubit ca pe propriul său fiu, povestesc că medicii care l-au tratat cu fidelitate până la capăt – şi cu care comunica într-o spaniolă excelentă – nu conteneau să-i admire energia şi forţa intelectuală,elemente care,  în mod sigur, l-au ajutat să înfrunte problemele vârstei,  tot aşa cum l-au ajutat pe Jenö şi în zilele de urgie trăite în lagărele naziste, să supravieţuiască ororilor şi să revină în Clujul său drag, împreună cu cei doi fraţi, Bandi şi Joska, soţiile lor şi sora sa,Buba. (Momente din aceea perioadă mi-au fost descrise de Jenö,cu o deosebită luciditate, chiar în zilele memorabilei vizite la Lima.)

Marianei şi celor două fiice ale perechii Pollak le vor lipsi cu siguranţă dimineţile în care luau micul dejun împreună cu Jenö, pe veranda însorită a casei din Lima, dar şi clipele în care îşi privea fericită tatăl, dându-le lecţii de şah celor din jur,în speranţa că aceştia vor deveni în scurt timp adversari suficient de redutabili la partidele pe care ie plănuia pentru un viitor apropiat.

Jenö ne va lipsi şi nouă,restul membrilor familiei, durerea pierderii părând acum nevindecabilă.

Fie-i amintirea binecuvântată!

George Farkas

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Peter Weiss commented on December 24, 2016 Reply

    Dragă Mari,

    am aflat de la Farkas Gyuri si din Baabel de decesul lui Jenö (z.L.).
    Suntem alături de tine şi familia ta.
    Sincere condoleanţe din partea lui Agi si a mea.
    Peter

  • ANNA FELES CABIB commented on December 17, 2016 Reply

    Mari, sincere condoleante. Feles Anna

  • Tiberiu roth commented on December 16, 2016 Reply

    Am citit cu emoție evocarea sobră dar impresionantă a lui George Farkas, despre miraculoasa viață a unui evreu din Cluj,care a supraviețuit atâtor încercări cu încăpățânarea care l-a stimulat în cei 103 ani. E greu cu astfel de pilde să nu crezi în minunile Divine:).Eu nu am avut prilejul să-l cunosc pe Farkas Jenö (Z.L.), dar am aflat despre el nu la Cluj, ci la Lima. Acum vreo 44 de ani am fost în Peru și l-am cunoscut pe Adam Pollack cu care am petrecut momente foarte plăcute în câteva ocazii.Era deja un om foarte bogat, când l-am cunoscut, și își făcuse un obicei din a invita la câte o recepție în vila lui somptuoasă din Lima, fiecare delegație oficială venită din România.Ce-i drept nu erau prea frecvente dar…totuși.Cu un astfel de prilej ne-am cunoscut și ne-am împrietenit după ce am aflat că avem un prieten comun și că suntem membrii aceleiași ”comunități” Dacă redacția Baabel mi-l publică (peste rând:), am să scriu un ”articolaș” despre acest episod peruan, de Crăciun-Hanuca:)

    🙂

    • Andrea Ghiţă commented on December 16, 2016 Reply

      “Redactia” Baabel va publica articolul Dvs. in regim de urgenta.

    • George Farkas commented on December 16, 2016 Reply

      Cu doar doua saptamani in urma, am avut onoarea sa fiu invitat la receptia oferita de Adam familiei sale si a sotiei sale, Mari,cu ocazia implinirii varstei de 80 de ani.Cu aceeasi ocazie a fost sarbatorita si aniversarea Evei Pollak, sora lui geamana (careia nu-i tradez varsta,fiindca asemenea fratelui sau, pare mult mai tanara).A fost un eveniment memorabil, din toate punctele de vedere, a avut loc la Tel Aviv.
      Va asteptam cu nerabdare si articolul despre Lima.

  • Gabriel Farkas commented on December 15, 2016 Reply

    RIP

  • Ana Graam commented on December 15, 2016 Reply

    nici nu stiu cum sa ma prezint ,dar sint cumva foarte impresionata, parca ar fi vorba cumva de tatal meu….
    nu mai e nimeni din Cluj…..
    sint trista , foarte trista…..simt cu voi
    Aniko Graam ( Leb )

    • Mariana Farkas commented on December 16, 2016 Reply

      Aniko, quiar acum vreo 2 saptamini mi-au transmis salutari din partea ta. Multumesc, si eu te imbratisez de asemenea.

  • Andrea Ghiţă commented on December 15, 2016 Reply

    L-am întalnit pe Jenő Farkas – frate de lagă cu tatal meu, Imre Székely (z.l.), în anii când locuia la Cluj şi am admirat familia lui frumoasă! Apoi, sporadic, am primit veşti despre viaţa tihnită, îndelungată şi plină de bucurii, cu care l-a binecuvântat soarta. După un secol şi mai bine de viaţă, în care a trecut prin două dictaturi şi o mulţime de încercări, dar a avut parte şi de împliniri, a plecat dintre noi. Fie-i memoria biencuvântată. Condoleanţe pentru Marinka şi familia ei, cărora cu siguranţă le va lipsi foarte mult, de acum înainte.

    • Mariana Farkas commented on December 15, 2016 Reply

      Dragă Andrea, mulţumesc frumos pentru frumoasele cuvinte.

  • Tomi Anca commented on December 15, 2016 Reply

    Gyuri, cu voi in doliul familiei…Voi lua din nou pozele trimise de tine la Centenar in Lima,sa-mi reamintesc de Jeno.Fie-i tarana usoara si amintirea vie in suflete celor ce l-au cunoscut si respectat.Rodica si Tomi.

    • Mariana Farkas commented on December 15, 2016 Reply

      Mulţumesc şi vă îmbrăţişez cu drag
      Mari

  • Zador Andrei commented on December 15, 2016 Reply

    O amintire duioasă a copilăriei/tinereții noastre ,Jenő fiind ultimul plecat dintre părinții noștri.Este vorba de cele cinci familii evreiești cu șase copii ,care au locuit ,după război,în aceași curte (pe fosta stradă Paul Ehrlich ,în spatele Sinagogii de pe Horea).Cei șase trăim astăzi pe patru continente ………
    Sincere condoleanțe lui Marinka și familiei sale.
    Fam. Zador

    • Mariana Farkas commented on December 15, 2016 Reply

      Dragă Andris,
      Mulţumesc pentru condoleanţe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *