Layering sau suprapuneri în doi timpi şi trei mişcări

Când explic unei cliente ce înseamnă „layering” şi cum construiești o ţinută  din suprapuneri evit, cât pot de mult, expresia „effortless dressing” – de altfel, imposibil de tradus în română –, la  fel cum evit diminutivele. Mă feresc şi de a-i recomanda „piesa ideală”: ce înseamnă, de fapt, ideal?

Am trăit o perioada cu sentimentul ca layering-ul era o chestiune simplă, care nu necesită explicaţii, formule, instrucțiuni. Apoi lucrurile s-au schimbat, hainele s-au schimbat, layering-ul a devenit o chestiune ce iți cerea o anume măiestrie stilistică. Spre exemplu cum să porti cu graţie o rochie-pulover peste o pereche de pantaloni, peste care suprapui un cardigan asimetric şi o geacă din piele.

De câteva sezoane moda a virat din nou stânga-dreapta, iar layering-ul s-a simplificat. De această dată, secretul e la vedere: suprapunem doar piese subțiri sau cu texturi şi grosimi medii, lăsăm de o parte tricotajele masive. De fapt, nu mai contează care strat (subțire sau gros) e primul. Un exemplu simplu şi la îndemână este purtarea unei rochii de vară, cu o helancă sau un pulover oarecare, fără să uităm de dresurile groase (negre, de preferinţă. Da, ştiţi că aş putea scrie nenumărate epistole de amor dresurilor negre, groase, mate, opace). În mod similar, adăugăm un maieu cu dantelă peste un pulover.

Pentru că tot a venit vorba mai sus de helance: mă bucur nespus că au redevenit o piesa esenţială a garderobelor noastre de sezon rece. V-aţi dat seama că puteţi purta un maieu subțire, satinat, rezervat în mod obișnuit serilor de vară, peste o helanca fina? Sau sub un pulover cu mâneci scurte. Sau cu o cămaşă cu mânecile suflecate. Sau pe sub o bluză boemă, din voal. Posibilităţi multiple…

Suprapunerile de straturi subțiri ne vor ţine de cald, fără să atingem „punctul de fierbere” (cum se întâmplă când ne îmbrăcăm în haine groase), plus că este o invitație deschisă la a explora, cu alţi ochi, garderoba de vară, haine altfel prea fine sau prea vaporoase pentru a fi purtate acum.

În sfârşit, am mai descoperit o variantă simpatică: suprapunerile funcționează şi cu ţinutele de party, casual sau smart casual. O helancă din lurex argintiu merge de minune pe sub o rochie din catifea, cu bretele fine sau pe sub o salopetă din viscoză, tot cu bretele.

Acestea fiind spuse, am trecut mai jos 5 variante de suprapuneri, ușor de pus în practica:

  1. Un maieu fin, mătăsos, cu bordură din dantelă, purtat pe sub un pulover fin lejer, cu decolteu în V sau la baza gâtului.
  2. Un top tricotat fin (tricou de corp), purtat pe sub un top fără mâneci sau cu mâneci scurte
  3. Un top sau un body din dantelă, cu mâneci lungi, purtat pe sub o rochie fără mâneci sau pe sub o altă bluză cu mâneci trei-sferturi
  4. O helancă subţire, colorată, purtata pe sub un kimono cu mâneci largi
  5. O rochie pulover purtată peste pantaloni ţigareta sau slim.

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *