Cu ocazia aniversării

Mărturisesc că nu-mi plac aniversările, de nici un fel, nici măcar cele personale. Poate fiindcă ele marchează trecerea vremii, cu consecinţele – uneori nefaste – ale  fenomenului, poate din cauza unei experienţe traumatice pe care o voi descrie acum, chiar dacă nu este cea mai potrivită dintre ocazii.
S-a întâmplat la Numărul 10 (nu Downing Street,ci Liceul de pe Horea), în timpul glorioşilor ani-lumină. Cu ocazia uneia dintre frecventele aniversări, sărbătorite în careu în curtea şcolii, mi-a revenit sarcina de a recita o poezie despre Tovarăşul. Cu chiu cu vai, am ajuns la capătul capodoperei, am răsuflat probabil prea uşurat, la care o tăcere chinuitoare a tulburat atmosfera sărbătorească de până atunci. Tăcerea a fost întreruptă de însuşi tovarăşul director, care a dat încruntat verdictul: ,Încă o dată, Farkas, dar cu intonaţie!”. Cu faţa arzând, am luat-o de la început, fiind nevoie de o veşnicie pentru a ajunge la ultima strofă. Deloc satisfăcut de spectacolul oferit, directorul îşI exprimă din nou nemulţumirea:, „Nu aşa se recită o poezie închinată Partdului! Încă o dată!”.Am încercat din nou, zadarnic.
Nu cred că am mai fost umilit vreodată în acest hal. Mi-au dat lacrimile, aş fi vrut să dispar, ceea ce am şi făcut de altfel, fugind spre clădire.
Incidentul a lăsat, indiscutabil, urme greu de şters, printre care probabil resentimentele faţă de jubileuri.
Tot dintr-o existenţă anterioară, îmi amintesc cât de greu este să redactezi o publicaţie şi ce înseamnă cinci ani în viaţa unui ziar, mai ales în aceste zile, când o listă lungă de piedici i se ivesc în cale .Acesta este motivul care m-a îndemnat să scriu acest scurt mesaj de felicitare celor care au avut ideea de a crea ,,instituţia’’ Baabel şi de a o menţine în viaţă! Bravo!

George Farkas

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • LASZT POLLAK ANETA commented on July 28, 2017 Reply

    Va felicit pentru realizarea reviste cu multa seriozitate in documentatie, cu subiecte interesante . Va doresc mult succesc pe viitor cel putin inca cinci ani .Domnului George Farkas tot respectul si multa stima pentru efortul depus in articolele ziarului, merita aprecierea tuturor cititorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *