Din rețetele mamei mele, Irina Szmuk (3)

În copilăria mea, pe masa familiei apărea de foarte multe ori peștele. Nu era vorba de tradiționalul ”gefilte fisch”, peștele umplut care se consumă de obicei vineri seara, la masa de întâmpinare a Șabatului. Mama mea îl prepara doar când aveam musafiri, la o cină mai festivă. Dar Gheorgheniul fiind înconjurat de pârâruri sau râuri, nepoluate pe-atunci (Mureșul, Oltul nu erau departe), iar  pescarii care știau că tatălui meu îi plăcea peștele, veneau să le ofere. De cele mai multe ori aduceau păstrăv, dar și crap. Se mânca de obicei pane, dar și fiert cu mirodenii și ne plăcea la toți foarte mult. Deoarece astăzi în familia mea există pescari, din ”prada” prinsă îmi revine și mie câte un pește. Nu este vorba de păstrăv, aici lângă București acesta se găsește doar în crescătorii, ci de crap de cele mai multe ori, din care fac ciorbă și diferite alte preparate. În cele ce urmează vă voi prezenta o rețetă mai specială de pește, din cartea de bucate a mamei mele.

Şalău sau crap cu smântână

Ingrediente – un șalău sau crap, două cepe, o lingură de ulei, 2 dl smântână, boia, sare,  pătrunjel verde. Curățim peștele, îl tăiem felii, îl sărăm. Turnăm uleiul în tigaie, călim ceapa tăiată mărunt până devine aurie, adăugăm boiaua, așezăm în tigaie feliile de pește peste care turnăm două pahare de apă. Prăjim peștele cu grijă, încet, sub capac. Dizolvăm o lingură de făină în 200 g smântănă, vărsăm amestecul peste pește și preparăm mâncarea, mutând-o în cuptorul încins, fără capac, timp de zece minute. Apoi scoatem  peștele din cuptor și-l presărăm cu pătrunjel. Servim peștele  cu cartofi natur sau cu garnitură de mere sau pere călite..

*

4.0.1

Papricaș din carne de vițel

Ingrediente – 600 g carne de  vițel, o lingură de ulei, o ceapă, un ardei, o roșie mare, boia dulce, o lingură de făină, o lingură și jumătate de smântână, un cățel de usturoi.  Călim ceapa tăiată julien până devine gălbuie, adăugăm carnea tăiată mărunt, usturoiul, boiaua. O ținem pe foc adăugând mereu apă până când carnea  se înmoaie. Băgăm papricașul în cuptor și îl ținem  timp de jumătate de oră. Adunăm carnea într-un colț al tăvii, adăugăm o lingură de făină și puțină apă rece.  După ce făina a prins culoare adăugăm smântâna. Amestecăm sosul cu carnea și servim papricașul cu găluști și salată asortată.

Eva Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • IVAN TRUTER commented on July 6, 2017 Reply

    Cred ca dna.Eva trebuie sa faca o demonstratie practica.
    Voi fi unul care va participa
    POFTA BUNA!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *