Locuiesc în Israel de aproape 35 de ani, mai puțini decȃt am trăit în Romȃnia, dar în mod paradoxal, aici am mult mai mulți prieteni decȃt am avut vreodată acolo. Pe prietenii de azi, i-am cunoscut în anii dificili de acomodare și afirmare în Israel, cȃnd cu toții ne confruntam cu aceleași probleme spinoase ale începutului unei noi vieți. Nu este întȃmplător faptul că de-a lungul anilor, noi am rămas prieteni “la cataramă” deoarece avem o limbă maternă comună, ne-am educat și instruit în universitățile din Romȃnia, suntem ambițioși și tenace și în ciuda “handicapului lingvistic”, din anii de început în Israel, am reușit să ne afirmăm în profesiile noastre. Mulți dintre noi avem profesii comune, iar unii dintre copiii noștri au îmbrățișat profesia părinților sau chiar a bunicilor continuȃnd astfel și pe plan profesional legătura familială dintre generații. Ȋn mod deosebit acest lucru s-a petrecut în profesiile medicinei și muzicii.
Familia Abramovici este una dintre cele mai deosebite familii de muzicieni evrei-romȃni din Israel, toți membrii ei având tangență cu muzica, fie că și-au făcut sau nu o profesie din aceasta: Avy, capul familiei, este un violonist de renume internațional; soția sa, Victoria, a fost flautistă la Opera din București, iar în Israel s-a remarcat ca un adevărat pedagog, educȃnd generații de tineri iubitori de muzică; cei doi fii mai mari, Daniel si Gabriel, au cȃntat ani mulți la diverse instrumente, iar mezinul, Michael Abramovici, a devenit un cunoscut pianist.
Violonistul Avy Abramovici s-a format la școala violonistică a Academiei de Muzică din București, după care a desfășurat timp de peste 60 de ani, o bogată activitate artistică și pedagogică. Pentru că zilele acestea se desfășoară la București Festivalul Enescu, vreau să amintesc că primul mare succes al lui Avy a fost acela de Laureat al Concursului Național George Enescu, care i-a deschis drumul spre o frumoasă carieră concertistică, performȃnd în nenumărate țări de pe glob, pȃnă în îndepărtata Chină.
Totodată, Avy este unul dintre profesorii cei mai deosebiți de care s-au bucurat generații de studenți la Academiile de Muzică din Israel și International Master Class. Mărturie a talentului său pedagogic și a cunoștințelor sale muzicale, stau premiile internaționale cȃștigate de formațiile de cameră pe care le-a condus și îndrumat: Quartetul Jerusalem, Quartetul Ariel, Quartetul Gertler și Orchestra Givataim (toate din Israel). Talentul său de muzician-pedagog a fost recunoscut pe plan internațional și de Fundația America-Israel, care i-a acordat medalia și premiul special: “Arta de a preda muzica”, premiu înmȃnat de către marele violonist Itzhak Perlman, la Lincoln Center din New York.
Mezinul familiei Abramovici, Michael, este astăzi un cunoscut pianist în rȃndurile muzicienilor din Germania și nu numai, el concertȃnd pe marile scene ale lumii din România și Israel și pȃnă în Sud-Africa și America, performȃnd, în recitaluri solo sau în concerte de pian cu orchestra, sub bagheta unor mari dirijori. Recitalurile susținute cu tatăl său – “Duo Abramovici” s-au remarcat printr-o deosebită încărcătură spirituală și emoțională, dȃnd viață unor sonate pentru vioară și pian, în a căror interpretare cele două generații s-au completat în mod armonios. Michael este un muzician-filosof, piesele interpretate de el remarcȃndu-se printr-o viziune proprie străbătută de o profundă gȃndire filozofică. Implicat și în una dintre acțiunile susținute de Green Peace, la Hamburg, “Planet Earth First”, Michael, plutind cu un ponton pe Elba, a interpretat o Nocturnă de Chopin (o puteți asculta dând click pe adresa de mai jos)
http://media.greenpeace.org/C.aspx?VP3=SearchResult_VPage&STID=27MZIFJXR841B
Familia dr. Herman Berkovits este una dintre familiile cele mai cunoscute în Israel.
Dr. Țvica Berkovits este medicul oficial și personal al premierului Beniamin Netanyahu, dar el este cunoscut și pentru activitatea sa privind sprijinirea relațiilor dintre Romȃnia și Israel, mărturie stȃnd distincțiile primite de-a lungul anilor: Consul Onorific al Romȃniei în Israel; Distincția Cheia Orașului București; ”Cetățean de Onoare al Municipiului București”; ”Diploma de Excelență și Medalia Ierusalimului”; Medalia “Iuliu Hațieganu” de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj și încă multe altele.
Cei doi copii ai familiei Berkovits, azi oameni maturi, au dus mai departe tradiția studiind la Institutul de Medicina și Farmacie: Tomi Berkovits este un cunoscut farmacist în Ierusalim, iar Roni, în calitate de farmacist, este directorul Departamentului de Supraveghere Directorul Departamentului de Supraveghere a Substanțelor Farmaceutice Periculose Sănătății în Isarel.
Ȋn familia Berkovits, medicina s-a împletit în mod armonios cu muzica, soția doctorului, Elisabeta Bercovici, născută Lax, fiind pianistă, profesoară la Conservatorul de muzică și la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, și Director cu probleme speciale în cadrul Academiei, remarcȃndu-se în mod deosebit în această activitate de strȃngere de fonduri pentru Academia de Muzică.
Nepoata Elisabetei, Danit, a urmat canto la Liceul de Muzică din Ierusalim și timp de aproape 10 ani a cȃntat în corul de fete “Ankor” – cor cu un bogat palmares, iar la încheierea liceului a susținut un frumos recital de canto care a fost elogiat în mod deosebit.
Actulmente Danit Berkovits își face stagiul militar în armata israeliană, iar după terminarea serviciului militar va hotărî care va fi drumul profesional pe care va merge.
Dintre cele două surori Lax, Elisabeta și Vera, prima a profesat muzică, iar cea de a doua, Vera Leibovici, a studiat medicina.
Profesor Vera Leibovici
Profesor Vera Leibovici este astazi Profesor Clinic, Şefa unității de Psiho-dermatologie, trecȃnd de-a lungul timpului prin diversele etape ale ierarhiei medicale: Doctor Specialist Dermatolog, Senior Lector, Clinical Associate Professor, desfășurȃnd în paralel și o intensă activitate pedagogică de înalt nivel profesional cu studenții la Spitalul Universitar Hadassah Ein Karem din Ierusalim. Ȋn decursul timpului a scris numeroase articole profesionale și a prezentat lucrări medicale de o deosebită importanță, la Congresele Internaționale de Dermatologie. Dar nu întȃmplător și-a ales ea această profesie, ci a mers cu dragoste și admirație, pe urmele tatălui său, Prof. Dr. Emeric Lax, urcȃnd cu succes treptele carierei de medic, mai întȃi în Romȃnia și apoi în Israel.
Fiul ei, Eduard Leibovici – a îmbrațișat o profesie adiacentă medicinei, fiind astăzi doctor în farmacie.
Acest lanț al generaților, a început cu bunicul, Prof. Dr. Emerit – Emeric Lax, supraviețuitor al Holocaustului care, din păcate, nu se mai află printre noi, dar a cărui faimă ca medic radiolog continuă să fie prezentă și astăzi printre foștii studenți și medici pe care i-a format și cu care a lucrat. Prof. Dr. Lax a scris numeroase lucrări științifice și cursuri pentru studenți, cărora le era dedicat. Se spune că era dotat cu un talent pedagogic excepțional, iar subiectele erau atât de clar explicate încȃt la cursurile lui veneau să se specializeze nu numai studenți din Israel ci și din Germania și Statele Unite, unde la Spitalul Universitar din Pennsylvania a fost numit “visiting profesor ” la Secția de Radiologie. Timp de 16 ani a fost cel mai mare specialist în mamografie din Israel, secție pe care el a înființat-o la Spitalul Universitar Hadassah Ein Karem. Această activitate medicală intensă i-a adus titlul de conferențiar universitar, profesor universitar și apoi Profesor Emeritus. Ȋn memoria sa, una din sălile Spitalului Hadassah Ein Karem, a primit numele său. Cu un an înainte să moară, în 2006, în cadrul unui Congres Internațional de Radiologie ținut la Tel-Aviv, i s-a decernat Diploma Onorifică pentru activitatea clinică şi pedagogică în Spitalul Hadassah, ocazie cu care trei sferturi din medicii prezenți in sală, s-au dovedit a fi foștii lui studenți. Prof. Dr. Lax a fost și un om cu suflet mare, gata mereu să-i ajute și sprijine pe medicii tinerii, de cele mai multe ori, “olimi” veniți din Romȃnia.
Familia Crăciun. Unul dintre medicii “olimi”, susținut, ajutat si specializat în radiologie sub îndrumarea Prof. Dr. Lax, a fost Dr. Ilie Crăciun, care a devenit medic-mamograf la secția de mamografie, nou înființată de domnul profesor. Şi în familia noastră medicina s-a îmbinat cu muzica. Pentru mine, soția doctorului, profesoară de muzică, drumul de început, în Israel, a fost fără obstacole inutile, muzica a reușind să mă integreze într-o colectivitate artistică armonioasă și prietenoasă la unul dintre conservatoarele de cartier din Ierusalim, unde am rămas timp de 30 de ani. Şi pentru că sosiserăm în Israel împreună cu Ana, o fetiță care încă nu împlinise 3 ani, am căutat să-i insuflăm dragoste pentru artă și în special pentru muzică.
După absolvirea Academiei de Muzică din Viena cu Magna cum Laude, pentru Ana au urmat ani dificili de concursuri și audiții nenumărate în căutarea unui loc de muncă, dar azi, ea poate spune fără falsă modestie, că este una dintre cele mai apreciate pianiste și asistent-dirijor de cor la opera din Bonn – Germania.
Familia Faur. Ȋn cercul nostru de prieteni, de “olimi de Romȃnia“, cum ne spunem noi, a existat mereu o tȃnără generație care s-a simțit atrasă de profesia părinților lor, așa cum este cazul talentatul violoncelist Gabriel Faur
El a continuat tradiția muzicală a tatălui – violoncelistul Cornel Faur, dar și a mamei – pianista Geanina Faur. După studiile terminate cu succes la Viena, Gabriel este astăzi șef de partidă la violoncel, în orchestra de cameră din Heilbrunn – Germania.
Familia Vass. Aproape toți membri acestei familii întemeiată de doctorul Zoltán Vass, din Cluj, sunt medici medici. Copiii doctorului: Marta, Hava si Johanan, împreună cu partenerii lor de viață, iar o mare parte dintre copiii lor au a îmbrățișat tot medicina.
Johanan (János, cum îi spunem noi) este astăzi unul dintre stomatologii apreciați și iubiți din Ierusalim, iar soția sa, Agnes, este medic psiholog (chiar și fratele ei, Gyuri, este medic). Agnes este distinsă de Universitatea Ebraică și spitalul Hadassa Ein Karem, cu Diploma de “Cea mai bună psihiatră din Ierusalim” și “Cel mai competent profesor-oaspete în domeniul psihiatriei”. Astfel a fost aproape firesc ca băiatul lor, Roni, să îmbrățișeze și el profesia bunicului și părinților, devenind astăzi cel mai tânăr medic al familiei.
Cu siguranță există și în alte familii, copii care au îmbrățișat profesia părinților lor, dar această predilecție pentru medicină și muzică, îmi place să cred că a existat în deosebi în familiile de “olimi de Romȃnia“.
Indiferent de profesia aleasă de copii, este esențial ca ei s-o facă din toată inima, cu dragoste și demnitate căci numai așa vor putea fi fericiți și mulțumiți cu adevărat.
Paula Crăciun
5 Comments
*Cunosc cel puțin încă un caz care s-ar integra în acest articol. Timp de mulți ani am fost pacienta doctorului Ernest Pollack. El e din Arad și a absolvit același liceu ca mine, Moise Nicoară, doar cu o generație mai înainte. În România a fost medic la Combinatului Siderurgic de la Hunedoara. Fiul său, Prof Arthur Pollack a studiat concomitent atât medicina cât și pianul. Până la urmă a rămas cu medicina, e cardiolog, dar cântă mai departe la pian, apare chiar și în public: http://pamelahickmansblog.blogspot.co.il/2012/11/hadassah-medical-center-examines.html
FELICITARI PAULA
ESTE CEL MAI BUN ARTICOL CARE L-AI SCRIS PINA ACUM LA BAABEL.
TOT INAINTE
SINT FERICIT CA EU TI-AM FACUT CUNOSTINTA CU BAABEL
Multumesc pentru comentarii si adaugiri pe care imi pare rau ca nu le-am cunoscut la timp pentru a le mentiona in articol. Aceste completari imi intaresc si mai mult teoria ca aceste doua profesii nu numai ca se imbina in mod armonios, dar se si transmit din generatie in generatie.
As dori s-o completez pe Agi Vass, spunand ca in familia Rosenberg, sotii, Andrei si Rennée, erau medici, iar fiii Peter si Gabriel sunt muzicieni, primul e concertmaistru, iar al doilea pianist.
Iti multumim buna noastra si multilaterala prietena am vrut sa adaug familia Weisz. Ferdinard, Fredy, profesor si acompaniator de exceptie, sotia lui profesoara de muzica, doua fete Marta si Luiza muzicieni verisori, familia Rosenberg.
.