JUDEN RAUS – o inscripţie infamă în gara Clujului

În după amiaza de 1 noiembrie 2017, cineva posta pe Facebook o fotografie cu o inscripție antisemită infamă, pe unul dintre stâlpii peronului Gării CFR din Cluj. Suntem în seara de 3 noiembrie şi inscripţia continuă să fie la locul ei. În aceste condiţii nu pot trage altă concluzie decât că administraţiei gării, Căilor Ferate Române puţin le pasă de inscripţiile şi simbolurile antisemite care poluează peronul.

Menţionăm că pe zidul gării din Cluj există o placă în memoria celor peste 16.000 de evrei clujeni, deportaţi la Auschwitz în vara anului 1944. Holocaustul a fost precedat tot de sloganul Juden Raus – Evreii afară!

Placa memorială de pe zidul Gării CFR din Cluj, dezvelită în 25 mai 2014

Poliţia a fost sesizată de ieri,  de jurnaliştii de la Ştiri TVR Cluj, care aflaseră de la colegii lor de la Radio Cluj… Deocamdată nu cunoaştem rezultatele cercetărilor poliţiei.

Judecând antecedentele  recente, precum profanarea cimitrelor şi celelalte inscripţii antisemite, antimaghiare sau împotriva romilor, nu am nicio speranţă că făptaşii vor fi identificaţi, însă dacă mă gândesc că inscripţiile antisemite mâzgălite pe Templul Memorial al Deportaţilor, în luna iunie – în preajma comemorării martirilor evrei din Cluj – şi inscripţia din gară, apărută acum – în preajma Nopţii de Cristal – luând în consideraţie ortografierea corectă a lozincilor infame sunt destul de îngrijorată…
MCA Romania – The Center for Monitoring and Combating Antisemitism in Romania a adresat o sesizare Căilor Ferate Române, Procurorului General al României şi Ministerului Transporturilor. Serviciul de comunicare de la Căile Ferate Române a  redirecţionat sesizarea – cu mare promptitudine – către CFR Călători, care – la rândul ei – l-a trimis la CFR infrastructură care administrează gările.
Urmărim cursul evenimentelor. Deocamdată începe weekendul…

Andrea Ghiţă

Sursă Foto facebook Andra Camelia Cordoş

9 Comments

 • SEGALL LAURENTIU. commented on November 7, 2017 Reply

  ANTISEMITISMUL ESTE O BOALA EREDITARA,INDIFERENT DACA IN ROMANIA MAI SUNT SAU NU, EVREI. 0.2% DIN POPULATIA GLOBULUI DETIN 184 DE PREMII NOBEL SI ASTA NIMENI NU IARTA.IGNORANTA COMBINATA CU RASISM SI XENOFOBIE ESTE CARTEA DE VIZITA AL ANTISEMITULUI.FATA DE UNGURI, ROMANII SUNT ANTISEMITI DILETANTI.

 • czitron. Judith commented on November 6, 2017 Reply

  Dl.Toivi dacă acest afiș va face să nu vizitați Clujul e păcat.Doar dacă nu aveți și alte motive!!!!!!!!!!!!

 • Andrea Ghiţă commented on November 6, 2017 Reply

  În final, azi, luni, 06 noiembrie , la revenirea echipei Știrilor TVR Cluj, Poliția Căilor Ferate a fotografiat inscripția antisemită de pe peronul gării Cluj și a promis că va verifica viedocamerele. Firma de curățenie a încercat să curețe pilonul, dar fără succes. Au spus că vor procura detergent mai performant.

 • Paula Craciun commented on November 6, 2017 Reply

  Din pacate o mare parte a populatiei din Romania a pornit-o pe o panta in coborare vijelioasa. Antisemitismul este printre altele rezultatul unei educatii precare, primitive, intr-o tara devenita habotnica. Cu toare acestea, tocmai pentru ca afisul este scris corect in limba germana, cred ca nu poate fi scris de cineva din randul populatiei care este in majoritate semianalfabeta si care vorbeste o limba romana agramata. Trebuie sa ne ingrijoreze tocmai faptul ca un astefel de afis vine de la o alta categorie sau din alta parte…

 • Theodor Toivi commented on November 4, 2017 Reply

  Nu intentionez sa vizitez Clujul vreodata!

  • Andrea Ghiţă commented on November 4, 2017 Reply

   Stimate Domnule Theodor Toivi, cred că în acest caz aveţi numai de pierdut. Clujul e un oraş care merită vizitat!

 • gabriel ben meron commented on November 4, 2017 Reply

  Nimic nu se schimba, doar oamenii…
  Ura de sute de ani, pe cat de inexplicabila pe tot atat de cumplita, ramane viabila, si trece de la o generatie la alta.
  E asa de usor sa invinuiesti pe altcineva de toate relele de care tu personal esti responsabil!
  Daca nu existau evrei, cineva a spus-o inaintea mea, ei trebuiau inventati!!!!
  GBM

  • Alex Schneider commented on November 4, 2017 Reply

   Adevarat si bine spus!

   Inscriptia in germana face aluzie la

   antisemitismul nazist criminal , care a

   evoluat in “Solutia finala” .

   Si autoritatile ce spun si ce fac ?!

 • George Rosenberger commented on November 3, 2017 Reply

  Foarte trist ca dupa atitea ani de la Holocaust inca oamenii nu s-au astimparat si tot mai incearca sa puna toata vina umanitatii pe evrei.
  Trist este ca desi se fac atitea programe si prelegeri cu tema ca ceea ce a fost sa nu se mai repete niciodata, totusi oamenilor le intra pe o ureche si le iese pe doua.
  Omenirea mai are mult de invatat…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *