Din reţetele mamei mele Irina Szmuk (6)

De astă data vă propun două aluaturi, uşor de preparat, propuse de mama mea, Irina Szmuk. Era o teoreticiană a artei culinare, dar şi o gospodină iscusită. Nici acum, după 50 de ani de la publicarea cărţii, cele 1000 de reţete ale ei nu se « demodează ». Cele două aluaturi pe care vi le prezint sunt pentru începutul şi sfârşitul unei mese festive, dar pot să fie servite şi în cadrul meselor de zi cu zi. Chiar dacă, la prima vedere, ambele par preparate de sezon, ingredientele prospete pot fi înlocuite şi cu cele congelate.

Ruladă de spanac cu șuncă

Ingrediente : 400g spanac, 3 ouă, 100g făină, o lingură de ulei, 150g șuncă, 100 g smântănă, sare, piper, 300 g lapte

Preparare : se pregătește un sos alb din făină, ulei și lapte. Se fierbe spanacul  se

strecoară și se pasează.În sosul alb răcit se amestecă unul câte unul trei gălbenușuri

și trei albușuri bătute spumă cât și apanacul pasat. În tava unsă coacem compoziția la foc mediu. După ce o scoatem, așezăm șunca dată prin mașină și o rulăm. Servim cu smântână încălzită

Prăjitura cu cireșe sau vișine

Ingrediente: 140 g. unt/margarină, 140 g. zahăr, 2 ouă, 2 gălbenușuri, 150 g. făină, zeama și coaja unei lămâi, ¼ kg. cireșe sau vișine, zahăr vanilinat.

Preparare: Frecăm untul cu zahărul până devin spumoase,adăugăm cele două ouă întregi și cele două gălbenușuri, apoi 150 g făină cât și zeama și coaja lămâii până amestecul devine un terci uniform pe care îl vărsăm într-un vas bine uns. Presărăm peste cocă  cireșele sau vișinele (cu sâmburii scoși !) și  o coacem până aluatul devine roșiatic. La scoaterea din  cuptor presărăm  zahăr pudră vanilat.

Poftă bună!

Eva Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Marica+Le commented on January 14, 2024 Reply

    excelent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *