Scrierile mele

Din motive tehnice, pe computerul personal am instalat programul “Words” – fără sofisticatele programe CAD (Computer-Aided Design)  folosite la serviciu.  Această situație a decis anularea unor proiecte (27 la număr!)  pe care intenționam să le abordez și în consecință trecerea mea la reconfortanta ocupație a scrisului în limba română..

***

Am început cu publicarea unor note de călătorie, am continuat cu  jurnalistica unor probleme controversate  și în  final am abordat romanele de acțiune. Primele note de călătorie au apărut în revista Minimum, a regretatului Alexandru Mirodan.  Inițial privind locuri unde în anii respectivi dețineam, ca să mă exprim așa un “monopol”(! ), adică zone mai puțin sau de loc frecventate de publiciștii și cititorii de limba româna din Țara Sfânta:  Azerbaidjan, Republica Democrată Germană,  Moscova, Varșovia, Szeged, Novisad  s.a.md. Am trecut ulterior la obiective turistice “clasice”, tratate într-o manieră originală. Amintiri de peste ocean:  Washington DC,  Chicago, Seattle, Baltimore, Cleveland, San Francisco,  sau din Europa:  Tirol, Scandinavia, Rhone Alpes,  Andaluzia , Coasta de Azur, precum și din marile capitale…

La București, mi-am făcut datoria morală se a acredita ideea, poate aberantă, dar absolut probabilă, că eroul necunoscut din Parcul Carol, ar putea sa fie bunicul meu, soldatul Şmil Herșcu, mort  în primul război mondial pentru eliberarea Transilvaniei de sub habsburgi…

Parte din aceste corespondențe au apărut și în revista Maximum, Semnalul din Toronto, Izvoare  sau ulterior în publicația online Baabel și chiar în sofisticata Calameo..

***

În jurnalistica  controversată mi-am asumat  riscul unor întrebări incomode. De ce  eforturi internaționale pentru palestinieni și nu pentru kurzi, tibetani  sau tuaregi, De ce noi  suntem etichetați “colonialisti” și nu cei Australia, Noua Zeelandă sau Mexico? Și chiar cei din Statele Unite!  De ce sunt blamați cei care refuză primirea unor “refugiați” și nu în primul rând cei care au provocat refugiul acestora? D ece este criticată armata de apărare a Israelului și nu acțiunile  armatelor occidentale în Afganistan, Irak, Siria, Mali,Libia etc. ? De ce occidentalii fac ordine peste mări si țări și nu în Harlemul New York-ului  sau în cartierele “algeriene” din Paris, zone de unde  nu se poate ieși întotdeauna viu?

***

Sfătuit de cititori, inclusiv de reputatul Teșu Solomovici, am publicat prima carte beletristică:  “De la Est la Vest” (462 pag.) în ed. Teșu, volum care a inclus notele mele călătorie.

În continuare Dragoș Nelersa mi-a editat   primele  trei romane de acțiune în editura Familia.

Am abordat  intriga temelor cu interes si am recitit manuscrisele cu o satisfacție narcisistă, admirându-mi fara modestie personajele create! Mi-a făcut plăcere  faptul că eroii acționează – prin voința autorului – folosind procedee inteligente, pentru triumful dreptății asupra răului…

La  apariția romanului “Dosarul Adelle”, cititorii au  sugerat că  ar conține elemente  autobiografice. Am negat în mod categoric,  deși în structura polițistă germano-americană  a volumului apare  personajul  Gabriel, un inginer talentat, care  la fel ca mine a suferit neajunsuri și succese,  atât în Dacia Felix, cât și Țara Sfânta.  De asemenea am plasat acțiunea cărții în locuri unde viața m-a purtat adeseori, cum ar fi München, Mittenwald , Baltimore, Washington D.C. sau Brașov…

În fine în “Eirene, zeița păcii și biblicul Elyon” (285 pag.)  și “Menora” am implicat eroii în acțiuni pe care aș fi  dorit să le realizez eu însumi, dacă soarta nu m-ar fi adus într-un birou R&D, unde m-am câștigat existența proiectând minuni tehnice…

Tot în aceste volume am încercat să-mi explic câte ceva despre culisele exportului de armament, boicotului, manipulările mass mediei s.a.m.d.

În fine pentru plăcerea mea şi satisfacția cititorilor, în cărțile publicate am introdus ilustrații, lirica unor melodii legate de subiect, vizita unor muzee și am implicat eroii în aventuri amoroase!

***

Am rămas recunoscător soției care mi-a corectat adeseori erorile gramaticale  (si nu numai) din manuscrise, erori inerente unui autor culturalizat mai curând prin școli tehnice..

Am scris și înainte de a veni în Țara Sfântă?  Da, cărți tehnice. Alăturat un exemplu, cu explicații în limba chineză, pentru cei mai puțin familiarizați cu limba lui Eminescu:

作者:    Toivi, Teodor

合作者:    Raţă, Petre

作者:    ing. Teodor Toivi, ing. Petre Raţă

正題名/作者:    Utilaje şi instalaţii pentru prevenirea erupţiilor/ ing. Teodor Toivi, ing. Petre Raţă

出版者:    Editura Tehnică

出版地:    Bucureşti

出版年:    1971

 

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *