Baloane și zmeie din Gaza

În renumita carte a lui Khaled Husseini ”Vânătorii de zmeie,” care a devenit și film, nu este vorba despre zmeie și jocuri pașnice, ci despre un război îngrozitor și despre bombardamente din avioane rusești și, mai târziu, americane și despre alte fapte ale unei societăți închise din Afganistan. Și uite că oameni care precis nu au citit cartea asta și nu au văzut nici filmul, inventează un război foarte periculos, la care participă chiar zmeie. Asta se întâmplă pe granița cu Gaza, în anul 2018. După ce au încercat toate metodele de teroare pe care ni le putem închipui și după ce au văzut că nici teroarea cu tuneluri nu le prea merge, fiindcă pentru prima dată în istorie, israelienii au construit un mecanism (încă secret) care descoperă tuneluri, s-au gândit să încerce prin aer. Fiind inventivi, au ajuns la cea mai surprinzătoare armă: zmeul. Acest joc de copii, care pare atât de inocent, se poate transforma într-o armă de distrugere de proprietate și chiar o armă care să omoare.

Camioane la trecerea frontierei de la Kerem Shalom

Invenția aceasta a început în luna martie a acestui an, când Hamasul (care guvernează Gaza) a hotărât să înceapă un ”marș” de patruzeci de zile spre Ierusalim, în fiecare Vineri, până la Ziua Independenței Israelului. Foarte repede a devenit ceva zilnic pe granița între Gaza și Israel. Aceasta nu este o frontieră recunoscută, cu toate că punctele de trecere arată ca niște puncte de graniță. În nord se află trecerea Erez, pentru persoane și pentru mărfuri, iar la sud trecerea Kerem Șalom, pentru camioane cu mărfuri, conducte de petrol, etc. În zilele aglomerate treceau până la o mie de camioane pe zi. Înspre Egipt există un singur punct de trecere, la Rafa, pe care egiptenii îl deschid doar arareori.

Pregătirea zemielor incendiare

Când au hotărât să facă marșuri săptămânale în semn de revoltă populară, au trimis mai întâi femei și copii ca un scut pentru soldați, știindu-se că israelienii nu vor trage în ei. Foarte repede zmeiele și baloanele s-au transformat în arme periculoase și s-a creat o situație în care una dintre cele mai moderne, sofisticate puteri militare din lume nu mai are mijloace de ripostă la cea mai primitivă armă care ne-o putem închipui. Zmeiele duc cu ele dispozitive incendiare care cad în jurul graniței și provoacă focuri devastatoare. Au fost distruse sute de hectare de culturi agricole, vegetație naturală și parcuri naționale. Zeci de pompieri luptă zilnic cu focul până la epuizare. Este adevărat că daunele vizează proprietăți și nu vieți omenești, dar pericolul rămâne mare. Au fost cazuri în care aceste arme au căzut în mijlocul așezărilor, chiar lângă grădinițe de copii. Mai târziu au început să trimită chiar bombe cu ajutorul baloanelor.

Incendiu provocat de un zmeu

Armata israeliană a hotărât să nu riposteze cu lovituri mortale, ci cu distrugeri de poziții ale armatei Hamasului, care au fost evacuate în prealabil. Dar populația cere din ce în ce mai insistent să fie loviți pe cei care expediază ”jucăriile”. Ei nu sunt copii, ci soldați în rândul Hamasului, adică teroriști.

Știrile televizate din Israel încep zilnic cu situația din fâșia de teren din jurul Gazei. Interesant că în ziarele din lume, ca și cele din România, nu găsim nimic. Asta din cauză că nu curge sânge și atunci nu interesează pe nimeni.

În ultimele zile Hamasul a adăugat încă o armă, surprinzătoare, la acest arsenal primitiv: șoimii. Aceste păsări frumoase au început să apară cu un dispozititv incendiar legat cu sârmă de picior. Până acum toate păsările au fost găsite moarte, pentru că sârma le stânjenea zborul. Iubitorii de păsări sălbatice din Israel critică sacrificarea șoimilor.

Şoimi ucigaşi

Acum patru ani copiii din kibuțul Nirim, una dintre localitățile aflate pe granița cu Gaza, au trimis baloane cu mesaje de pace către copiii din Gaza. S-a făcut și un film pe tema acesta. Acum ei primesc înapoi baloane cu foc și moarte.

N.B. De peste o săptămână, odată cu încetarea focului pe graniță, zmeiele și baloanele incendiare au dispărut aproape de tot (deocamdată).

Asher Shafrir

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Alexandru Cepoi commented on September 3, 2018 Reply

    Autorul descrie un procedeu inedit de razboi cu efecte importante pentru Israel.
    Statul evreu trebuie sa gaseasca un mijloc de contracarare ,pentru ca Hamas il va folosi din nou!

  • ivan klein commented on August 27, 2018 Reply

    Un articol necesar , deci binevenit . Klein Ivan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *