Est sau vest: un Kulturkampf

Timp de două zile, în 6 şi 7 octombrie vom avea un referendum național despre redefinirea articolului 48 din Constituția României. În textul actual familia este definită ca fiind rezultatul căsătoriei între soți. Referendumul propune o definiție nouă, potrivit căreia familia este rezultatul căsătoriei între bărbat și femeie.

Familia nucleală propusă de Coaliția pentru Familie este un model ideal, aproape metaforic, care nu reflectă realitatea românească: realitatea în care generații de tineri au copilărit fără tată sau mamă (ei lucrând în Spania, Franța sau Italia); ignoră cuplurile heterosexuale necăsătorite, cuplurile homosexuale sau oamenii care nu pot sau nu vor să aibă copii.

Deși nu avem o statistică despre procentajul acestor oameni, sunt convins că prin redefinirea familiei excludem din constituție circa 25% din societate. Redefinire familiei este un trend în cercuri ultra-religioase din Statele Unite, Rusia și Europa de Est, ca o reacție față de așa-zisul ”sexo-marxism” (o traducere unică a termenului englez ”cultural marxism”). Deși mișcarea este una bine cunoscută în cercuri ultra-religioase din Statele Unite și Rusia, la noi – la fel ca şi alte chestiuni din România – a fost prezentată în forma etno-ortodoxă, ”mioritică”.

Iată trei argumente care înlesnesc înţelegerea efectelor negative, a inutilităţii referendumului, precum şi a relațiilor Coaliției cu niște grupuri ulta-religioase din Statele Unite și Rusia 

1) referendumul nu schimbă nimic legal. Doreşte, de fapt, un status-quo ideologic, afirmând constituţional că, în 2018, România este o țară care stă foarte departe de Europa occidentală, unde egalitatea dintre toți cetățeni – indiferent de rasă, religie si orientare sexuală – estegarantată. Este un Kulturkampf ideologic, care dacă va avea câştig de cauză, aduce după sine afirmrea oficială a apartenenţei României, la blocul putinist.

2) Foloseste technica de „small lies“ adică o teorie conspiraționistă tipică pentru statele populiste din această zonă a Europei (vezi Polonia, Ungaria). În narativa lor, cetățenii non-heterosexuali sunt prezentaţi în forme diabolice, ca amenințând copiii, familia tradițională, creștinismul şi valorile milenare. Homosexualitatea este prezentată de ei prin exemple extreme (poze de la Pride-ul din San Francisco, sex-bars) sau cazuri neobișnuite. Majoritatea datelor folosite în propaganda lor nu are nici o bază stiintifică (biologică, medicală, sociologică, psihologică), ci promovează pseudoştiinţa – un element necesar pentru orice teorie conspiraționistă.

3) Este o strategie a „binomului” PSD-BOR pentru a recâștiga câteva sute sau mii de simpatizanți deja pierduţi, folosind o minoritate pe post de inamic comun, divizând opoziția, otrăvind discuțiile publice cu ură, intoleranţă si frică, în timp ce partidul şi biserica construiesc, mână în mână, puterea – un fel de cezaro-papism autohton.

Din aceste motive e important să înțelegem, că această mișcare e inutilă, plină de ură şi nu ajută cu absolut nimic. În dilema seculară a lui Titu Maiorescu şi generația lui, în căutarea drumului intre Vest si Est, România nu a reuşit nici acum să aleagă. Referendumul e despre Est, autoritarism, Putinism.

Dacă credeti că TOŢI suntem egali în faţa Constituţiei şi că nu există cetăţeni de rang 2, singura soluţie raţională este boicotarea referendumului.

Csaba T. Szabó

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Tiberiu Georgescu commented on September 21, 2018 Reply

    Este prima luare de pozitie argumentata ca lumea pe care o citesc.De-ar ar afla cat mai multi despre ea, tare bine ar fi.
    Felicitari.

  • tiberiu roth commented on September 21, 2018 Reply

    Referendumul propus este evident o diversiune populistă absolut inutilă. Cu sau fără referendum opțiunea populației din Romănia este categoric în favoarea familiei tradiționalele !.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *