Israelul – nevinovat în doborârea avionului rusesc din Siria

Un scandal internațional, chiar eventualitatea unui război între Rusia și Israel se prefigura la începutul acestei săptămâni când s-a răspândit știrea că Siria a doborât  de-asupra teritoriului său un avion rusesc de spionaj cu 15 persoane la bord care și-au pierdut viața, din cauza Israelului. Ținta apărării antiaeriene siriene a regimului Assad ar fi fost avioanele israeliene care efectuau un raid. Ele bombardau depozite de armament care urma să fie transferat Hezbollah-ului. Pentru a se apăra de tirurile siriene, avionul israelian s-ar fi ascuns în spatele celui rusesc și nici nu ar fi informat partea rusă cu privire la acțiunile sale, conform înțelegerii dintre Rusia și Israel.

Rămăşiţele avionului rusesc doborât de sirieni

Siria și Iranul au acuzat imediat Israelul, iar Rusia și-a manifestat profunda nemulțumire, în condițiile în care aproximativ de doi ani și jumătate între Rusia și Israel există o înțelegere de informare reciprocă a raidurilor efectuate de cele două țări de-asupra Siriei, tocmai să nu se întâmple astfel de incidente. De aceea, cu toate insistențele armatei israeliene că nu acesta a fost scenariul, incidentul periclita eforturile israeliene de coordonare a acțiunilor militare aeriene cu Rusia, cunoscute sub denumirea de ”deconfliction mechanism”

Pentru a elucida cele întâmplate, Israelul a inițiat o serie de acțiuni diplomatice. A avut loc o convorbire între președintele Putin și premierul Netanyahu, iar armata israeliană, într-o măsură fără precedent, a dat publicității rezultatele investigațiilor sale care au arătat că unitățile siriene de apărare antiaeriană au tras ”nediscrimatoriu și nu au făcut nimic ca să se asigure dacă sunt sau nu avioane rusești în aer.” scrie The Times of Israel.  Pentru a lămuri detaliat problemele o delegație militară israeliană, condusă de comandantul forțelor aeriene, general-maior Amikam Norkin, s-a deplasat la Moscova..

Delegația i-a informat pe ruși că Siria a tras peste 20 de rachete antiaeriene ca răspuns la atacul israelian în care au luat parte patru avioane de luptă israeliene F-16.  Acestea au plecat din zonă înainte ca sirienii să înceapă să tragă, cele mai multe chiar începuseră să aterizeze la bazele lor. De asemenea, s-a aflat că partea israeliană a informat partea rusă despre acțiunea avioanelor israeliene în timp util și nu cu un minut înainte cum a pretins la început  Moscova. În aceste condiții s-a dovedit și falsitatea afirmației că avioanele israeliene s-ar fi ascuns în spatele celui rusesc. Cele două părți au convenit continuarea și perfecționarea mecanismului de avertizare pentru a evita incidente tragice. Potrivit unui demnitar israelian, președintele Vladimir Putin este foarte supărat pe Bashar Al Assad și nici nu a vrut să-i răspundă la telefon ca să asculte explicațiile liderului sirian.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • eva galambos commented on September 23, 2018 Reply

    Se pare că presiunile Siriei și interesele rusești au fost mai puternice decât argumentele israeliene. Azi, 23 septembrie a.c., Rusia a acuzat din nou Israelul pentru doborîrea avionului, considerând drept neglijență și chiar iresponsabilitate din partea comandamentului militar israelian.

  • Asher Shafrir commented on September 23, 2018 Reply

    Excelent, precis și complet. Vreau doar să adaug o opinie pe care am auzit-o din Israel. De când a intrat armata rusă în Siria, acesta a fost bombardamentul numărul 202 și toate au trecut fără probleme. Sunt specialiști militari israelieni care spun că și de data asta se putea evita dacă se mai aștepta cu bombardamentul o oră-două. Israelul știa că avionul se află unde se afla, și chiar dacă era departe în nord la nord de Latakie, în era rachetelor o sută de kilometri nu este o distanță mare.
    Astăzi ministerul apărării ruse va prezenta un raport. Să vedem dacă vor recunoaște greșeala. Mă Îndoiesc.

  • ivan klein commented on September 23, 2018 Reply

    Am citit cu mare curiozitate .Cred că prezența lui Trump la Casa Albă a jucat un rol în liniștirea situației , nu numai adevărul faptelor .K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *