Doi câștigători în alegerile din Israel

Atât Benjamin Netanyahu cât și Benny Ganz s-au declarat învingători în alegerile legislative din Israel care s-au desfășurat ieri (9 aprilie), la jumătate de oră după închiderea urnelor, după ce au aflat rezultatele sondajelor Trei posturi israeliene de televiziune au efectuat sondajele, două l-au dat victorios pe Ganz, iar unul la egalitate, dar diferențele sunt foarte mici astfel că Netanyahu – care știe că va putea forma un guvern de coaliție cu partidele religioase și de extremă dreaptă – s-a bazat pe această perspectivă când s-a declarat învingător. În ceea ce-l priveşte pe Ganz, chiar dacă nu va avea parteneri, rezultatul lui este considerat de analiști extraordinar. Pentru un nou partid, format abia în urmă cu trei luni, a obține 37 de mandate (potrivit sondajului Canalului 12 al televiziunii israeliene) este o performanță. Potrivit purtătoarei lui de cuvânt, și Ganz declară că poate forma guvernul în speranţa că poate unele dintre partidele care până acum l-au ales pe Netanyahu, vor schimba tabăra. Dar trebuie să precizăm că toate acestea sunt speculații deoarece israelienii înșiși recunosc că sondajele pot greși, nu sunt sigure, se întâmplă ca institutele de sondaje să se orienteze mai mult spre stânga. Oricum, rezultatele definitive, de unde vom afla și care dintre partidele mai mici au reușit să treacă de pragul de 3,25 la sută, vor fi date publicității mai târziu. De remarcat că, în plus față de Ganz, Netanyahu a avut pe plan extern un agent electoral puternic, pe președintele Trump care, în ajunul alegerilor i-a făcut un dar, recunoscând suveranitatea israeliană asupra înălțimilor Golan. Pe de altă parte și Vladimir Putin îl simpatizează pe premierul israelian.

Chiar dacă până la urmă se dovedește că Ganz, respectiv alb-albaștri, va obține mai puține mandate, faptul că a reușit să-l egaleze pe Netanyahu este un semnal din partea societății israeliene.

Interesant este că nu înseamnă o schimbare radicală de orientare, nici pe departe. Programul alb-albaștrilor (practic nu au avut unul, ideile lor au reieșit din discursurile din campania electorală) nu se deosebește foarte mult de cele ale blocului Likud. Ideea urmărită era schimbarea lui Netanyahu. Cuvântul de ordine al lui Ganz a fost ”Destul cu Netanyahu, zece ani au fost de ajuns!”. (De fapt ar fi mai mult, dacă va câștiga, Netanyahu va avea al cincilea mandat dar cu întreruperi).

În următoarele zile vom vedea dacă Israelul va merge mai departe ca până acum sau va alege o nouă direcție, cu figuri noi la conducerea țării.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • George Konig commented on April 10, 2019 Reply

    Articolul doamnei Eva, spre deosebire de alte articolr, a fost echilibrat. Parerea mea este ca de fapt fortele politice , stanga, dreapta, au ramas aproape aceasi. Alegatorii vechi al partidului muncii au tracut la gruparea alb albastru in frunte cu domnul Gant. Informare pentru domnul Tomi Anca: Tatal domnului Gant tot s-a nascut la Cluj. Din pacate gruparea generalirol n-a avut nici o platforma politica in afara de ”Destul cu Netanyahu, zece ani au fost de ajuns!”. Mas media israeliana de stanga l-a atacat non stop pe Nataniahu. Politia a deschis patru dosare fictive impotriva lui Nataniahu, Acest lucru a determinat ca sprijinitorii partidului Likud sa se ambitioneze si au reusit ca coalitia de dreapta sa castige alegerile. Eu nu cred ca presedintele, care si el face parte din partidul Likud sa nu-I acorde acestuia fomarea guvernului.

  • evagalambos commented on April 10, 2019 Reply

    Domnule Anca, nu văd nimic „de stânga în articolul meu, Normal că am scris despre Israel dacă acolo au fost alegeri. Când e cazul, scriu și despre România. Și nu din punctul de vedere al stângii, mai ales că așa ceva aici nu există. Doar nu o să considerați PSD de stânga?

  • tomi anca commented on April 10, 2019 Reply

    Problema mea nu este corectitudinea din articol ci orientarea mult prea de stanga…Nu este destul ca aproape toata presa si TV aici este de stanga crezi ca ne lipseste inca un ziarist de stanga si in Ro?Mai bine ar fi daca ai scrie despre noutati in Ro(chiar politice)si te-ai ocupa mai putin cu politica israeliana…

  • Iolanda Seinberg commented on April 10, 2019 Reply

    Ca de obicei Eva ne-a pus la curent cu ultimele noutati, care de data asta sunt chiar deosebit de interesante si utile. Multumim

  • Tiberiu Georgescu commented on April 10, 2019 Reply

    Felicitari stimata doamna; ramaneti un reper valoros si obicetiv in politica externa cu precadere in cea israeliana.
    Multumesc tare mult.

    tiberiu Georgescu.

  • evagalambos commented on April 10, 2019 Reply

    Domnule Anca, citește mai atent articolul și ai să vezi că ceea ce am scris este corect.

  • Asher Shafrir commented on April 10, 2019 Reply

    La ora asta este clar că este un succes a lui Bibi – nu personal ci a ceea ce se numește ”dreapta”. Bibi va avea o coaliție cu mult mai ușoară decât avea. și idea că Cahol-Lavan este un Likud nu este adevărat chiar dacă este o parte care au fost o dată în Likud. Dar i-au votat cei care ar fi votat Avoda și Mereț. Ceea ce este interesant este că ”haredim” – ultra religioși s-au întărit mult. Și arabii s-au slăbit mult din cauza boicotului.
    În momentul acesta: dreapta are 65, stânga are 55.
    Ceva personal – sunt curios cât Cahol Lavan va rămâne un partid unit? O lună? Două? Un an?

  • Hava Oren commented on April 10, 2019 Reply

    Nu numai că sondajele pot greși, chiar au greșit! Cu toate că cei doi concurenți au primit un număr aproape egal de voturi, Netanyahu are un bloc de aliați care să-i confere majoritatea, iar Gantz nu are. Așadar nu sunt doi câștigători, ci unul singur. Cum bine spune Eva Galambos, alb-albaștrii nu au un program foarte clar. Părerea mea este că vor dispărea, la fel ca celelalte mișcări centriste care în alegerile trecute APROAPE că au reușit să-l dea jos pe Netanyahu, au primit un mare număr de deputați în Knesset, dar la următoarele alegeri s-au făcut praf.

  • tomi anca commented on April 10, 2019 Reply

    Asta inseamna sa pui caruta in fata cailor…
    Daca mai stateai o ora sau doua in fata micului ecran puteai sa stii cu certitudine ca Benjamin Nethaniahu a luat alegerile(din nou).

    • Veronica Rozenberg commented on April 10, 2019 Reply

      Aceasta afirmatie este cam nepotrivita, asta pentru a folosi un EUFEMISM.
      Ceea ce a scris Eva este absolut corect si exact, SI eu am fost in fata ecranelor, iar expresia
      “a lua alegerile” are diferite intelesuri, poate pentru dl Tomi Anca (scuzati ca va scriu numele cu majuscule, dar asa am invatat la scoala din Romania comunista),
      asre un inteles special.
      In plus nimeni nu dispune de timpul celuilalt.
      Nici in clipa de fata nu se stie cine a castigat, dar mai ales, nu este vorba de a castiga, este vorba de reusi a forma guvernul. Certitudinea e doar in ochii doritorilor.
      Chiar daca se spune ca Netayahu are mai multe sanse sa fie recomandat presedintelui statului Israel, astfel incat acesta sa ii dea sarcina de a-l intemeia, se poate rasturna situatia in diferite feluri, unul major fiind faptul ca Bibi este investigat in 3 actiuni judiciare de care, nu e de loc sigur ca va iesi basma curata.

      In afara de aceasta, modesta mea parere, care nu am mare admiratie pentru partidul intemeiat
      ad-hoc de Gantz si Lapid, este ca ar fi foarte bine venita o schimbare prin care presedintele sa nu-i acorde lui Bibi sansa formarii guvernului, ci sa incerce o alternativa.

  • Veronica Rozenberg commented on April 10, 2019 Reply

    Eva esti grozava, pentru tot ce ai scris, pentru promptitudinea si informarea de care dispui si pe care o aduci celorlalti in timp real, mi se pare absolut extraordinar, sunt adanc impresionata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *