Alegerile legislative anticipate din Austria se dovedesc dătătoare de speranță în ceea ce priveşte orientarea politică a țării şi tendințele europene. Ele s-au finalizat cu o victorie categorică a fostului cancelar Sebastian Kurz. Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, liderul Partidului Popular Austriac a câştigat 37 la sută din voturi, o creştere de aproape 6 la sută față de scrutinul precedent de-acum doi ani, dar nu suficient să formeze singur guvernul.
În schimb foştii lui aliați, Partidul Libertății, de extremă dreaptă a fost formațiunea politică cu cele mai mari pierderi, de 10 la sută, înregistrând 16 la sută, aceasta în urma imensului scandal de corupție “Ibizagate” în urmă cu doi ani. La Ibiza, doi lideri ai Partidului Libertății, aflați încă în opoziție, au promis unui grup de interese rus diferite avantaje atunci când vor ajunge la putere. Scandalul a izbucnit în această primăvară. Drept urmare guvernul de coaliție Partidul Popular Austriac – Partidul Libertății a căzut și s-a decis organizarea unor alegeri anticipate.
Un alt partid câştigător cu care Kurz urmează să intre în coaliție este cel al “verzilor”, fenomen devenit european, ceea ce demonstrează interesul crescând al populației față de problemele mediului. Ei au obținut 14 la sută din voturi. Liderul verzilor, Werner Kogler, și-a manifestat disponibilitatea să facă parte din noul guvern, dar numai în condițiile în care Partidul Popular îşi va modifica unele politici de dreapta.
Un eşec a fost înregistrat de social-democrați, 22 la sută, ceea ce totuşi nu-i exclude de la eventualitatea de a participa la un guvern de coaliție, situație în care s-au mai aflat şi în trecut. Negocierile pentru formarea noului guvern vor dura luni de zile.
Importanța acestui scrutin este dată de opțiunea alegătorilor austrieci care contrazice din nou previziunea pesimistă a unor analiști cu privire la ascensiunea vertiginoasă a extremei drepte europene. Nu se poate nega succesul unor formațiuni din această categorie, dar pentru aceasta există cauze punctuale. Deocamdată ideea unei Europe democratice se menține, dovadă fiind rezultatele alegerilor din mai multe state europene unde extrema dreaptă nu a reușit să obțină rezultatele preconizate de sondaje.
Eva Galambos
2 Comments
Cine mai înțelege politica de astăzi ?
Mai mult teatru decât pe scenă . Mulțumim pentru informații ! Shana Tova și Hatima tova !
Poate nu o sa va placa , dar din punctul de vedere al ai Israelului, in Europa contemporana, dreapta a devenit stanga si viceversa. Cei mai ferventi anti-israelieni sunt cei de stanga.