O dispută între Moscova şi Ierusalim: Naama Issachar la schimb cu hackerul rus Aleksey Burkov?

Tânăra israeliană Naama Issachar, 26 de ani, a fost arestată la Moscova în aprilie, în timp ce se întorcea dintr-o călătorie în India. O cantitate mică de marijuana, în jur de 10 grame, a fost adulmecată de câinii polițiștilor, în timp ce valiza ei a fost transferată de personalul aeroportului la zborul de legătură  Moscova – Tel Aviv. Potrivit Jerusalem Post, în Israel deținerea acestei cantități este în limitele legii, în timp ce în Rusia, persoana asupra căreia se găsește această cantitate de droguri se soldează cu câteva luni de închisoare.

Totuși, Naama a fost condamnată la șapte ani și jumătate de închisoare fiind învinuită de contrabandă cu droguri, chiar dacp nu ar fi avut acces la substanțele interzise înainte de a ajunge înapoi în Israel, fiind în tranzit în Rusia.

Potrivit procurorilor din Rusia, dat fiind că bagajul Naamei Isachar a intrat în spațiul aerian rusesc cu drogurile din interiorul ei, acțiunile ei ar trebui considerate contrabandă, în ciuda faptului că nu a intenționat să rămână în Rusia.

Avocații lui Issachar au atacat sentința.

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu cere președintelui rus Vladimir Puțin să acorde clemență Naamei Issachar. Aceasta fiind cea de a doua solicitare de clemență după ce şi președintele Reuven Rivlin făcus apel la liderul rus.

Oficialii israelieni sunt de părere că  tânăra israeliană prinsă cu 10 grame de droguri în Rusia este reținută ca parte a unei campanii de presiune pentru eliberarea unui un hacker rus deținut de Israel.  De ce ar fi interesată Moscova de soarta hackerului Aleksey Burkov?

Ce este de fapt un hacker ? Termenul inițial era unul pozitiv referitor la o persoană care-şi folosea inteligența pentru a atinge un anumit obiectiv. Sensul termenului s-a schimbat de-a lungul deceniilor și a ajuns să se refere la infractorii din spaţiul virtual. Pe scurt, cineva care este capabil să submineze securitatea unui computer….

Ministrul Justiției din Israel, Amir Ohana, analizează cererea de extrădare pentru Aleksey Burkov, un hacker rus reţinut în Israel, în timpul unei vizite din 2015. Israelul declara că Burkov era căutat de Statele Unite pentru infracțiuni informatice suspecte.

Oficialii israelieni consideră că Moscova încearcă să oprească extrădarea lui Aleksey Burkov,  un specialist în IT care a fost arestat în Israel în 2015, la cererea Interpolui. Burkov este căutat în SUA pentru acuzații de delapidare într-un sistem masiv de carduri de credit, reușind să fure milioane de dolari consumatorilor americani.

Extrădarea sa în SUA fusese aprobată de Curtea Supremă, dar și Rusia a făcut o cerere de extrădare, iar oficialii Moscovei au presat în repetate rânduri Israelul să-l trimită pe Burkov acasă.

Zilele recente  mass-media ebraică a informat că oficialii israelieni cred că Burkov ar putea fi legat de serviciile secrete ruseşti care ar putea avea legături cu demersurile Rusiei de a influența procesul electoral american…

Într-un interviu acordat televiziunii israeliene, Burkov a negat orice astfel de implicare. „Totul este o conspirație” a afirmat el. „Nu sunt un spion. Nu am intervenit în alegerile americane, iar autoritățile israeliene știu acest lucru…Nu am fost niciodată în legătură cu guvernul rus sau cu serviciile de informații…Nu am nimic de a face cu ei, nu am lucrat niciodată pentru ei și nu am avut legături personale cu ei.” a mai adăugat Burkov.

Avocații Naamei Issachar apelează oficial la pedeapsa de 7,5 ani de închisoare și avertizează Israelul împotriva extrădării naționalului rus suspectat de infracțiuni informatice împotriva americanilor.

Yaffa, mama tinerei Naama a declarat luni  că nu are rost ca Israelul să extrădeze hackerul, câtă vreme Rusia o ține pe fiica sa ca un „pion de negociere”.

Burkov a declarat anterior la Russia Today, o rețea de televiziune rusă finanțată de guvern,  că este un „om obișnuit”, un freelancer IT din Sankt Petersburg care se afla în vacanță cu iubita sa din Israel când viața sa a cunoscut o întorsătură dramatică.

Evaluarea Ierusalimului este că procesul lui Issachar a fost ca o mișcare de la Moscova pentru a impune Israelului să accepte un acord de schimb pentru Burkov. Se pare că Rusia a propus acest un schimb însă Israelul l-ar fi refuzat.

Burkov și-a exprimat sprijinul pentru Issachar și familia ei. În ultimii patru ani familia mea se află în aceeași situație. Eu și Naama suntem reținuți în închisoare din cauza jocurilor politice. ”…

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on October 18, 2019 Reply

    Naama ii-a ales probabil un bilet ieftin, de aceea a ajuns la Moscova.
    De ce a luat cu ea hasis, asta e mai mult decat o tampenie, e chiar un act de prostie sau si mai mult ignoranta.
    Imi pun totusi intrebarea daca nu au existat legaturi intre cei doi detinuti, sau este doar una dintre acele proceduri imorale, daca mai exista un continut acceptabil al acestui cuvant, pe care o folosesc asa zisele state, care pretind democratia ca forma de guvernamant.

  • Eva Grosz commented on October 17, 2019 Reply

    Întrebarea e cum poate fi ajutată Naama Issachar să scape din situația în care a intrat ? Sau va fi victima jocurilor politice? Există pe Facebook câteva site-uri cu Naama Free în care se depun petiții de către cei ce vor să o ajute.

  • Tiberiu Ezri commented on October 17, 2019 Reply

    Mi-e mila de Naama care a facut o mare tampenie!
    Si cum spune un proverb maghiar ” Kutyabol nem lesz szalonna” parafrazat pe romaneste “un caine nu va deveni niciodata slanina”, adica cine risca sa intre pe teritoriul unei foste- actuale tari dictatoriale trebuie sa fie si mai prevazator…

    • GBM commented on October 22, 2019 Reply

      Tibi, tu gresesti, Rusia nu e o tzara fosta dictatoriala, ea e o dictatura!!!!!!!!!!!!!
      GBM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *