Despre singurătate și izolare

De când a început pandemia de coronavirus, ne plângem foarte mult și pe bună dreptate de izolarea care ne-a fost impusă celor vârstnici, dar și separarea familiilor în unități mici, limitarea mișcării libere, a întâlnirilor cu familia și prietenii, excursiile în aer liber, etc. Am învățat în această perioadă care sunt dezavantajele și chiar pericolul care ne paşte sănătatea fizică, psihică și intelectuală, până la cazuri extreme – oameni care au murit în singurătate și doar întâmplător s-a aflat de ei. Nici copiii și nici tinerii nu sunt scutiți de limitările pe care nu le cunoșteau și astfel sunt nevoiți să caute un mod de a se adapta acestei situații, a cărei durată nu o știe nimeni. Și nu în ultimul rând, în multe țări ale lumii rata șomajului a crescut cu zeci de procente. Mulți și-au pierdut pâinea de toate zilele.

Gândindu-ne cu ce să echilibrăm aceste dezavantaje, putem ajunge la concluzii care să ne surprindă.

1. Îngrijirea sănătății corpului. Unul din lucrurile care trebuie respectate este îngrijirea pe mai departe a acelor boli de care am suferit sau care s-au ivit în timpul pandemiei și nu sunt legate de corona. Oamenii, mai ales cei în vârstă, anulează programările medicale, stabilite dinaintea pandemiei, pentru că le este teamă să intre în spital, chiar și la o vizită medicală. Părerea mea este că pericolul de a te îmbolnăvi de coronavirus la o vizită într-o secție medicală nelegată de pandemie este mult mai mic decât pericolul la o coadă la supermarket. În spitale igiena și distanțarea sunt mult mai stricte decât în orice alt loc.

Dacă ai noroc și nu suferi de nicio afecțiune veche sau nouă, continui să lucrezi, o parte din timpul pe care îl ai la dispoziție este consumat. Dar ce faci cu restul și ce fac cei care rămân acasă?

Știm că programul de dinaintea pandemiei ne-a fost dictat de nevoile curente ale vieții. Acum a venit timpul să improvizăm. De fapt, în așa-numita izolare avem libertatea de a ne împărți timpul după voința și nevoile noastre particulare. Și pentru că vorbim de corp, lucrul de bază pentru a-l întreține este MIȘCAREA. Dar cum? Putem găsi la  TV programe zilnice cu gimnastică, pilatis, yoga, meditație, fiecare poate alege după puterea și posibilitățile lui. Dacă nu, sunt și programe de gimnastică pe canalul YouTube sau chiar putem improviza.

Putem face ocolul camerelor, dacă avem destul spațiu, sau să luăm un taburet și să urcăm și să coborâm de pe el, repetând acest exercițiu de câte ori putem. Astfel uităm să deschidem frigiderul la fiecare jumătate de oră!

2. Îngrijirea intelectului. La fel cum mușchii neantrenați slăbesc, tot așa și rațiunea neantrenată devine leneșă și cu încetul se deteriorează.

A sta ore în fața televizorului sau computerului, doar privind și ascultând, este o ocupație intelectuală din cele mai pasive și într-o mare măsură chiar dăunătoare. Cititul unei cărți este o ocupație intelectuală mai puțin pasivă, pentru că necesită o concentrație mai mare, dar nu e de ajuns.

Poate că atunci când lucram nu am avut ocazia și timpul pentru a învăța. Acum avem, chiar putem alege: o limbă străină, exerciții de matematică, fizică, pentru iubitorii de științe exacte. Cântatul la orice instrument este o activitate care necesită concentrare și face și plăcere. La fel este îngrijirea unei grădini, pentru cei care o au, plantarea de flori, construcția unui gard din scânduri. Se recomandă chiar prepararea unei mâncări după o rețetă nouă. Și există încă nenumărate posibilități…Ca să nu mai vorbesc de scri. Eu cred că el antrenează imaginația, energia intelectuală ascunsă în om, aduce la suprafață gândurile ascunse în subconștient. Scrisul dezvoltă capacitatea intelectuală a omului. Scrisul este și o artă. E nevoie de talent, e adevărat. Dar putem să scriem pentru noi înșine, fie că avem talent, fie că nu.

3. Psihicul, sufletul, spiritul și din nou mintea. Am căutat în dicționare cum se definesc acești termeni, dar nu am găsit un răspuns concret și clar.

Psihicul, scrie în Dex, este structura sufletească proprie unui individ.

Dar sufletul? Dex: Totalitatea proceselor afective, intelectuale și voliționale ale omului; psihic.

Spiritul în Dex: Factor ideal al existenței (opus materiei); conștiință, gândire; minte, rațiune, intelect. Inteligență, deșteptăciune, istețime; capacitate de imaginație, fantezie… și încă zeci de rânduri de explicații.

Mintea după Dex: Facultate de a gândi, de a judeca, de a înțelege…  și încă zeci de definiții.

Psihicul, sufletul, spiritul, mintea se înlănțuie între ele, sunt inseparabile, determină caracterul unui om și se pot schimba de-a lungul vieții.

Psihologul Carl Jung spunea: ”Avem nevoie de o mai mare înțelegere a naturii omului, pentru că unicul pericol real care există este omul însuși.” https://www.youtube.com/watch?v=wop91_Gvwos

Care sunt emoțiile, sentimentele noastre, care sunt gândurile și cum putem face ordine între ele? Acum este timpul pentru a face o introspecție mai profundă, pentru a ne cunoaște, pentru a vedea unde ne situăm în această lume.

O poveste hasidică spune că un rabin reformist a fost întemnițat pentru ideile lui progresiste. În celulă rabinul stătea pe scaun și citea din Biblie. La un moment dat unul din temniceri i-a pus următoarea întrebare:

– Aș vrea să știu de ce Dumnezeul atotștiutor întreabă unde se află Adam? Doar el vede totul.

Rabinul l-a întrebat:

– D-ta crezi în Sfânta Scriptură?

– Da, a spus temnicerul.

Atunci rabinul l-a întrebat mai departe:

– Poți răspunde la întrebarea mea: „câți ani ai?”

– Patruzeci, a răspuns temnicerul mirat.

– Și unde te afli la vârsta ta? – l-a întrebat rabinul.

Temnicerul nu a răspuns. Dar a fost cuprins de neliniște.

În zilele obișnuite noi nu ne ocupăm de starea noastră spirituală, de felul în care gândim. Această fereastră a timpului, când timpul pare încremenit, este un prilej să ne punem întrebări.

Cred că fiecare om are momente de izolare, solitudine, indiferent dacă se află între oameni sau nu. Să folosim această solitudine forțată spre binele nostru, al tuturor.

Eva Grosz

25.04.2020

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Tiberiu Ezri commented on May 1, 2020 Reply

    Frumos scris!
    Mens sana in corpore sano.

    • Eva Grosz commented on May 1, 2020 Reply

      Mulțumesc Tibi !

  • Veronica Rozenberg commented on May 1, 2020 Reply

    Draga Eva,

    Cred ca ai scris foarte bine cele expuse mai sus, incercand sa arati elemente importante printre cele care ar trebui sa fie sustinute zilnic de cei care considera ca sunt locked down si nu pot iesi de loc din casa, nici macar pentru o plimbare in vecinatate.

    Timpul, care precum spui, pare oprit, pe de alta parte trece foarte repede, si aparent ca pentru oricine care nu este obligat sa se ocupe, i se pare ca nu-i ajunge pentru cat ar dori, eventual sa infaptuiasca. In realitate, ca sa impiedicam pierderea acestui timp e nevoie de a avea o organizare foarte serioasa, pe baza zilnica, astfel incat sa se ajunga partial sau total, la propunerile tale, foarte bine venite, de altfel.
    Ma voi gandi din cand in cand cum se poate pune in practica ceea ce ai recomandat, aducandu-ne aproape definitiile de ma sus.
    Si e foarte adevarata afiratia psihiatrului vienez, ca dovada activitatea destul de bogata tocmai la aceasta revista.
    Pacat ca nu poate fi facuta simultan cu sportul fizic si este doar un sport intelectual.
    V.

    • Eva Grosz commented on May 1, 2020 Reply

      Mulțumesc Veronica pentru cuvintele calde.. În realitate, ceea ce am expus în teorie nu e ușor de realizat. În fiecare dimineață mă întreb și eu când mă scol “ce voi face astăzi?”Și trebuie să-mi adun toată energia care mi-a rămas la vârsta mea ,fizică și sufletească, să caut motivație mie și soțului meu pentru ziua care e în fața noastră. Ceea ce am scris e un fel de autoîncurajare și încurajare pentru alții ,care sunt în aceiași situație. Să auzim de bine !

      • Veronica Rozenberg commented on May 2, 2020 Reply

        Iti doresc sa reusesti, nu stiu daca poti face lectii de Feldenkraiz, eu fac cu profesoarea cu care faceam inainte, la ZOOM. Daca cunosti aceasta gimnastica, care se face intins pe o saltea, patura, sau covor, pot sa-ti dau legatura pentru o incercare.

        Apoi, la ora 12 pe canalul 12, este o emisiune de gatit, prezentata de shefii de la programu MasterAhef. M-am uitat de cateva ori, dintre ei, cel mai bune dupa mine e Aharoni, foarte organizat si explica simplu si la obiect, poate daca ai o mica pasiune pentru bucatarie, poti sa incerci.

        Speranta si incredere !1

        • Eva Grosz commented on May 2, 2020 Reply

          Mulțumesc pentru recomandări. Toate bune !
          Eva

  • Eva Grosz commented on April 30, 2020 Reply

    Aș dori să comentați indiferent că vă place sau nu și să motivați ,ca să pot eventual în viitor îmbunătății scrisul.
    Deși nu se compară această izolare cu holocaustul, lite motivul acestui articol a fost vestita declarație a lui Victor Frankl, medic,psihiatru Vienez ,care a fost 5 ani în lagăre de concentrare, că ” libertatea gândirii nu ți se poate lua în nici un fel de condiții.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *