Picătura de antisemitism prelinsă din „Adevăruri Ascunse”

Graţie unei postări a prietenei mele E.T. (de pe Facebook), care semnala afirmaţiile antisemite insinuate în ediţia din 30 mai, am aflat şi eu de existenţa emisiunii „Adevăruri Ascunse”. Potrivit textului de promo această emisiune „explică întâmplările actuale şi face previziuni cu ajutorul numerologiei şi ştiinţelor astrale”.

Drept să spun, luând în considerare preocupările mele, era foarte puţin probabil să urmăresc această emisiune. De altfel şi E.T. a nimerit absolut accidental peste ediţia care trata „Regretele zodiilor la finalul vieţii” şi s-a decis să se oprească din „zapare” pentru a afla ce regretă nativii din zodia ei. Numai că, în prealabil, i-a fost dat să audă din gura invitatului nişte afirmaţii despre… evreii care vor să ia banii şi înţelepciunea altora, lucru pe care l-a împărtăşit revoltată pe Facebook.

Curioasă să aflu exact despre ce anume era vorba, am căutat pe YouTube ediţia cu pricina şi am ascultat siderată cele afirmate de invitatul permanent, numerologul Mihai Voropchievici:

Postul Antena3, emisiunea Adevăruri Ascunse, 30 mai 2020 ora 19.31
https://www.youtube.com/watch?v=AAqY2QoVvLY

minutele 5.57 – 6.17
Mihai Voropchievici afirmă:
De aia zic evreii „Dă-mi Doamne mintea românului de pe urmă! pentru că în momentul în care eşti la momentul adevărului le ai pe toate, eşti de o înţelepciune fantastică, iar ei [evreii] care doresc să acapareze, inclusiv, pe lângă bani, şi înţelepciunea altora îşi mai doreşte (sic!) şi asta, pentru că românii prin excelenţă sunt înţelepţi. Eşti de acord, Lidia, că sunt… înţelepţi? De acord!


Afirmaţiile de mai sus sunt nu numai stupide, ci şi antisemite. Proverbul “Dă-i Doamne românului mintea a de pe urmă!” este unul românesc ( https://ro.wikiquote.org/wiki/Proverbe_rom%C3%A2ne%C8%99ti ) în care evreii nu apar defel.

Iar afirmaţia că evreii vor să acapareze pe lângă bani şi înţelepciunea altora este clar antisemită, bazată pe stereotipii.

În mod interesant, moderatoarea nu a intervenit decât chicotind în fundal şi apoi aprobând cu entuziasm cele debitate de invitatul permanent care, în doar 20 de secunde, a strecurat cu abilitate un proverb fals pentru a-şi susţine afirmaţiile antisemite.

Nu am timp să monitorizez emisiunea adevărurilor ascunse, dar observând falsul şi antisemitismul, ambele făţişe, am încercat să sesizez autoritatea publică ce are ca obiect al muncii tocmai această monitorizare: Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Site-ul mă invita să depun o sesizare online (http://www.cna.ro/-Servicii-si-sesiz-ri-.html) ceea ce nu am reuşit întrucât formularul online – căruia i-am demonstrat de câteva ori că nu sunt robot – nu mi-a acceptat jalba, anunţându-mă ba că numele meu este incorect (!), ba că denumirea localităţii Bucureşti este…invalidă (!).

Am relatat toate acestea în Baabel, sperând că totuşi cele de mai sus vor ajunge la cunoştinţa autorităţii plătite din bani publici pentru a sancţiona răspândirea picăturilor de antisemitism în rândul publicului destul de numeros al acestei emisiuni, judecând după tematică şi tronsonul orar foarte favorabil în care este difuzată.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on July 15, 2020 Reply

    Consiliului Naţional al Audiovizualului, sesizată de Andrei Schwartz nu a samcţionat Antena 3 pentru această emisiunea. Andrei Schwartz a depus o sesizare făcând referire la înregistrarea pe youtube a emisiunii ca să dovedească afirmaţiile antisemite. CNA se prevalează de faptul că NU ARE JURISDICŢIE PE INTERNET (dar are pe audiovizual unde a fost difuzată emisiunea!!!) Iată răspunsul prin care se arată că emisiunea nu a fost sancţionată. Tot din acest răspuns aflăm că emisiunile umrătoare au fost monitorizate.
    Stimate Domnule Schwartz,
    Așa cum ați fost informat de sistemul automat, sesizarea dumneavoastră trimisă Consiliului Naţional al Audiovizualului a fost înregistrată cu nr. 6229/22.06.2020.
    Atribuţiile Consiliului Naţional al Audiovizualului sunt prevăzute în Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, disponibilă pe site-ul instituţiei noastre – http://www.cna.ro.

    ART. 6 din această lege conţine următoarele precizări:

    (1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă.
    (2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege.
    (3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine,

    iar Art. 10 (4) prevede: Consiliul îşi exercită dreptul de control asupra conţinutului programelor oferite de furnizorii de servicii media audiovizuale numai după comunicarea publică a acestor programe.

    Drept urmare, CNA analizează modul în care radiodifuzorii pentru care a eliberat licenţe audiovizuale pentru difuzarea terestră, prin satelit şi prin reţele de comunicaţii a serviciilor de programe TV şi Radio, respectă reglementările legislației audiovizualului, în condițiile prevederilor legale menționate mai sus. Aceste reglementări nu se pot extinde și asupra site-urilor lor.

    Având în vedere aspectele de mai sus, vă informăm că C.N.A. nu are competenţe în verificarea și reglementarea internetului.

    Deoarece între difuzarea emisiunii Adevăruri ascunse din data de 30.05.2020 și data petiției dumneavoastră – 22.06.2020 este o distanță de timp și având în vedere link-ul transmis, precizăm că nemulțumirea dumneavoastră se referă la o situație de pe internet, care nu se supune reglementărilor din domeniul audiovizual, chiar dacă emisiunea la care faceți referire este încărcată de un radiodifuzor.

    Cu toate acestea, colegii din cadrul direcției de specialitate au făcut verificări și au constatat că ediția emisiunii Adevăruri ascunse din data de 30.05.2020 reclamată de dumneavoastră a făcut parte dintr-o serie emisiuni pentru care s-au întocmit rapoarte de monitorizare, care au fost discutate în ședințele publice din 25.06.2020 și 01.07. 2020.

    Conform extrasului de ședință, pentru acest subiect reclamat a fost propusă o adresă de atenționare – care a fost votată în unanimitate.

    Maria Monica Gubernat
    Preşedinte
    (sursă Facebookul lui Andrei Schwartz).

  • Tiberiu Georgescu commented on July 5, 2020 Reply

    Nu frecventez Antena 3;tot ce apare acolo este viciat,fals,comentariile patimase si departe de adevar;mai ‘nou”,preiau “stirile” agentiei Sputnik din Basarabia platita de Moscova.

  • Damideanu commented on June 18, 2020 Reply

    Propun transmitrea acestui material la Antena 3. AȘTEPT REACȚIA,

    • Andrea Ghiţă commented on June 18, 2020 Reply

      Între timp s-a autosesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului. Să vedem dacă se ia vreo măsură sau ba.

  • Virgil Duncan commented on June 17, 2020 Reply

    Oamenii bogati sunt rasplatiti de societate pentru ce au si nu au. Sunt multi care fac pe desteptii, dar in SUA este o vorba foarte inteleapta: “Daca esti asa de destept, de ce nu esti bogat?” In felul asta poti sa fii si generos sa dai si la altii. Tipul asta spunind ca romanii sunt intelepti e mai mult sovin sa faca placere la ascultatori naivi, decit antisemit. Sunt curios ce parere are despre romanii bogati si destepti? Ii imita pe evrei?

  • Beatrice Balgiu commented on June 13, 2020 Reply

    Suspectez ca cei doi, impostorul Voropchievici si Lidia isi platesc emisiunea la Antena 3. Cam asa se intimpla cu cei care doresc sa isi faca reclama.

  • Serena Adler commented on June 11, 2020 Reply

    Moderatoarea nu prea intelege si se mai mira dn cand in cand, doar-doar pare mai interesanta. Este la mana unor oameni despre care nici nu ai ce spune, pentru ca suficienti este deja prea mult.

    Ceea ce ar trebui sa ingrijoreze postul tv, dar si alte posturi cu pretentii, este ca sint oameni care cred toate ineptiile debitate de invitati fara nicio pregatire sau competenta! Arunca niste pietre si “le interpreteaza”.

    Voi prelua si eu acest semnal si poate cineva se ocupa de calitatea emisiunilor de acest fel.

  • Tiberiu ezri commented on June 11, 2020 Reply

    Antisemitismul, prostia si incultura se potrivesc de minune. Probabil ca aceasta “celebritate” de pe youtube nu e in stare sa “vanda” publicului altceva.

    • Andrea Ghiţă commented on June 11, 2020 Reply

      Din păcate nu e celebritate “doar” pe youtube, ci co-moderator al unei emisiuni difuzate sâmbăta, la oră de maximă audienţă, pe un canal TV din România, destul de vizionat: Antena3.

      • Hava Oren commented on June 11, 2020 Reply

        Nu e nevoie de multă imaginație să ne dăm seama de calitatea acestui public. Problema este că tocmai acest public este cel mai ușor de manipulat! Din păcate nu prea cred că publicația din Baabel va avea vreun efect.

        • Ivan G Klein commented on June 19, 2020 Reply

          E un articol binevenit pentrucă ne reamintește de existența unui anumit public . ” Lac să fie că broaște se găsesc “. Pe de altă parte e reconfortant că G.A. își poate permite și încearcă să facă ceva . K.I.

  • gabriel gurm commented on June 11, 2020 Reply

    Apreciez enorm faptul ca mai sunt oameni pe lume care pun la inima accesele de antisemitism, care izbucnesc din nimica toata, si nu caracterizeaza pe nimeni pentru ca-i caracterizeaza pe toti cei care nu au un minmum de intelepciune pentru a intelege fenomenul “iudaism”.
    Cum scrie in Biblie? Ferice de cei saraci cu duhul….
    GBM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *