Violenţe în SUA

Am abordat subiectul violențelor din America în rândurile de mai jos. Nu l-am abordat exhaustiv, dar nici nu am putut scrie un text scurt, care să fie acceptat la comentariile pentru articolul semnat de Mike Klein.

Eu nu am luat la cunoștință prin media din America despre rasismul de aici, în cei zece ani premergători lui Obama. Acesta, odată instalat președinte, ne-a făcut cunoscut că societatea e divizată și că el își propune să o unifice, iar de atunci pentru media americană nu există subiect mai important decât rasismul – după alegerea lui Trump, media a devenit portavoce a democraților pentru distrugerea președintelui republican, care își propunea obiective clare în interesul Americii, ceea ce e esențial în opinia mea și evident mai important decât anumite ieșiri neprezidențiale.

Încă de la începutul președinției sale, Obama s-a exprimat, în urma unui incident minor ale cărui detalii nu le cunoștea, că  “police is stupid” . După asta n-am mai auzit de altceva decât “brutalitatea poliției” care, trebuind să evite acuzația de rasism și de brutalitate (într-o atmosferă probabil asemănătoare cu cea creată secolul trecut de McCarthy) a “lăsat-o mai moale”, iar securitatea omului de rând se deteriorează treptat, mai ales că activiștii autoproclamați luptători pentru drepturi civile / justiție, Black Lives Matter, etc. au fost primiți de Obama la Casa Albă. În atenția acestuia nu a stat faptul că cca. 95% din negri mor de mâna negrilor și numai o mică minoritate în incidente cu polițiștii, dar mor şi albi şi statistic mai mulți, fără ca presa să-i menționeze (de ex. un caz amintit acum de protestanți e de râs – cică negrul neînarmat a fost împușcat deoarece nu mergea pe trotuar – poate că d. M.K. va folosi acest caz urmat de proteste, adică jafuri, incendii. Polițistul a fost achitat, dar a trebuit să dispară, primind amenințări cu moartea, care nu exclud familia).

Activitatea de “community organizer” i-a asigurat lui Obama postul de senator, deci exemplul merită urmat de unii care îl văd profitabil, iar de alții pentru că li se pare o cauză care justifică orice aberație (unii care au progresat în cariera pe bază de “affirmative action sau diversity” trag pe alții asemenea cu ei și toți vin cu idei mari, uitând că de la Johnson încoace s-au pompat sume mari, la început chiar prin cei care îi organizau pe alții să arunce cu pietre în polițiști). Un senator cere să se acorde despăgubiri pentru cei 250 de ani de sclavie, o balerină neagră, care a ajuns primă balerină pe cea mai importantă scenă americană se consideră în drept să ceară rușilor să angajeze un negru pentru rolul Othello și să renunțe la tradiția de a folosi un rus vopsit, o oarecare îmi spunea că se va adresa la o comisie din Washington deoarece își vede drepturile civile lezate de faptul că anumite taxe sunt mai mari la blocul ei decât la blocul vecin similar, deși aceste taxe – parcare – se stabilesc de comitetul de locatari… Deci aduci vorba despre rasism și rezolvi orice problemă, (cel puțin acum în America.)

Obama a anunțat la începutul președinției sale că o să schimbe America și eu accept că a reușit, dar nu în bine. Jefferson spunea că  “orice democrație sfârșește prin sinucidere”. Alegerile din noiembrie vor decide pe ce cale e America. Închei cu două anexe.

  •      1 – Adaug parte a unui email, din 31 mai 2020. Aseară, după ce au terminat o adunare de protest la cca. 20 de minute pe jos (aici în Brooklyn-NY, lângă un mall care și-a protejat vitrinele cu plăci de lemn), câteva mii de “protestatari pașnici” s-au deplasat în zona mea, unde se află un post de poliție (despărțit de blocul meu printr-o școală mică). Pe drum spre noi au aruncat cu o sticlă Molotov într-un automobil al poliției – polițiștii au reușit să sară din mașină. Au ajuns la noi, un cordon de polițiști i-a împiedicat să dea foc clădirii poliției. Am primit o fotografie cu un locotenent plin sânge pe față, de la tăieturi. Au dat foc 10-15 mașini ale poliției, pe la 11,30 noaptea poliția a aruncat stun grenades ca să-i împrăștie. Proteste au avut loc în multe orașe (incendii – 170 magazine și o secție de poliție la Minneapolis, jafur , distrugeri de mașini) și au în program să continue. (La Minneapolis poliția a primit ordin să evacueze clădirea -“viețile polițiștilor sunt mai importante decât clădirea” (ce rușine!!!) – iar în fața clădirii în flăcări un comentator anunța: “protestul a fost pașnic“)

Problemele sunt mult mai serioase și au rădăcini mult mai adânci decât înțeleg mulți de aici sau știu alții de departe. Am atins ceva din realitatea de aici într-un articol mai vechi – foarte limitat, știind că altfel nu va apărea în Baabel – și unii m-au etichetat ca rasist… Un articol mai vechi din Baabel – Să înceteze rasismul în Israel (titlu aproximativ) m-a deranjat, deoarece eu știu ce e în Israel spre deosebire de America, dar un cititor din România nu poate face diferența, iar Israel are deja destui denigratori.

  • 2 – Marike de Klerk (fosta soție a fostului președinte al Republicii Sud Africane, care a permis transferul pașnic al puterii albilor, încetând astfel apartheidul) a fost asasinată la vârsta de 64 de ani de un tânăr negru. Acesta, în vârstă de 22 de ani, lucra ca security guard în complexul de lux în care locuia victima. Asasinul avea un post relativ bun, apartheidul încetase încă pe vremea copilăriei sale – motivația lui pentru uciderea unei femei albe trebuie căutată în otrava (rasism) pe care i-au picurat-o alții interesați, de care nu duce lipsă nicio societate.

Ivan Klein, New York

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on June 3, 2020 Reply

    CHICAGO

    Descrierea de mai jos, este scrisă de o prietenă de-a mea care trăieşte de multe zeci de ani la Chicago, numeşte oraşul acesta ca fiind “oraşul său iubit”.

    Am fost colege la liceul Spiru Haret, Bucureşti, ne-am revăzut în Israel, de unde ea a continuat în lumea tuturor posibilitatilir.
    Raportul l-a scris că urmare a citirii articolului dlui Mike Klein, l-am postat aici pentru că atitudinea e mai apropiată de a dlui Ivan Klein.
    ……

    Mulţumesc pentru articolul trimis cu violenţele din Washington dar eu pot să îţi relatez ce trăiesc eu la Chicago pe viu. Looting este violenţa destructiveă iar looters sunt nişte golani nenorociţi care or să ne omoare în stradă. Vineri noaptea ne-au făcut praf sectorul commercial în centru au spart bănci, au furat bani, au spart magazine şi au furat marfă. Au dat foc la toate clădirile şi au spart toate geamurile din aria respective.

    Sâmbătă seară au venit în cartierul nostru şi au repetat ce au făcut cu o seară înainte. Clădirea în care locuiesc geamurile la intrare au fost sparte ca de altfel în toate clădirile învecinate, la unele clădiri au dat foc.

    Am urmărit de la geam şi am auzit focuri de armă, explozii, urlete, haos şi am stat până la 2 noaptea când însfârşit poliţia i-a dispersat.

    Au revenit Duminică şi Luni probabil vor continua şi astă seară, nu se ştie, ni s-a spus de la Management al clădirii să stăm în casă, să ne încuiem bine uşile apartamentelor, să tragem obloanele şi să stăm cu lumina stinsă căci se aşteaptă altă rundă de focuri de arme şi dat foc peste tot.

    Ca urmare întregul centru al oraşului este borded up, geamurile de sticlă au fost înlocuite cu geamuri de lemn, toate magazinele sunt închise e vorba de cele alimentare şi farmacii, suntem sub stare de asediu, este pustiu, nu circulă nimic, este un sentiment de dejnadejde care s-a adăugat la starea oribilă care era înainte.

    Simon (acesta e pisoiul) e speriat la culme, şi eu la fel, umblă după mine pentru protecţie ce pot eu să fac. Şi mie mi-e frică, probabil o să ne dea foc la tot centrul şi vom muri ca şobolanii arşi de vii şi uite aşa se va sfârşi totul.

    Toate oficialităţile apar la TV şi vorbesc mult dar nu fac nimic să pună tunul pe golani.

    • Andrea Ghiţă commented on June 3, 2020 Reply

      O relatare uluitoare, a unei persoane sechestrate şi îngrozite, care nu manifestă, ci revoltă împotriva vandalizatorilor. După cum se vede autorităţile sunt depăşite de situaţie. Foarte trist!

    • Eva Grosz commented on June 3, 2020 Reply

      Mulțumim Veronica pentru relatarea prietenei tale. E vie, e tragică . Tot mai rău.Cu toții ne amintim când au fost la noi protestele etiopienilor. Nu că nu au avut motiv, dar felul în care l-au făcut a fost un vandalism. Și totuși a fost nimic pe lângă ce se petrece în State. Și eu cred că conducerea nu este destul de puternică. Unde e America , visul emigranților…?

      • Veronica Rozenberg commented on June 3, 2020 Reply

        Relatarila acestea, dar probabil si altele prin TV, si cine mai urmareste pe retelele de socializare nu numai ca aprind un bec rosu, ele aprind un foc urias, si asta e deja DINCOLO DE ORICE DISCRIMINARE.

        Este o totala lipsa de control la nivel federal si statal, este politic o cadere care reprezinta intr-un fel STAREA DE ASEDIU.

        Nu cunosc suficient de bine situatia ca sa-mi imaginez ca Trump, care pare din multe puncte de vedere un clovn (sorry pt pro-republicani 🙂 ), va fi in stare sa conduca acest haos, sa schimbe starea de spirit a populatiei invrajbite, si care chiar daca s-a petrecut acel atac inuman, nu putea sa ajunga la acest vandalism, fara o baza de ura, de nemultumire, de dezacord socio-politic IMENS, existent de lunga durata si MOCNIND.

        E nevoie de o schimbare si de o mana puternica, poate de NETANIAHU, ;-), caruia nimeni nu e dispus sa-i ierte pacatele.
        Ce ti-e si cu politica asta !!

        • Virgil Duncan commented on June 6, 2020 Reply

          Da Veronica, oamenii au fost tinuti in casa de doua luni – totul este inchis (ca peste tot) – eu spun ca multi ies si ca sa se relaxeze si sa uite de Corona – ma uit la tv si vad ca este un eveniment social – multi ies dupa masa si se intorc acasa dupa 12 noaptea. c
          In alta ordine de idei, toti avem un graunte de rasism in noi – nu ne dam seama decit cand suferim de asta. Este o problema de neincredere a albilor mai ales cu negri care pot fi identificati usor. Politia e violenta? De ce nu se fac unitati de politie 100% din negri in aceste cartiere? Pentru ca acesti politisti ar fi considerati tradatori si lichidati imediat. In prezent nu prea exista candidati negri pentru scolile de politie, in schimb sunt multi negri care intra in armata… De ce?

    • Virgil Duncan commented on June 6, 2020 Reply

      Veronica – as fi vrut s-o intreb pe prietena ta: cu cine a votat in ultimele alegeri si daca dupa aceasta experienta se va muta din Chicago…
      trebuie sa acceptam un lucru – sunt oameni foarte saraci si oameni putrezi de bogati – daca eu nu am poate te fac si pe tine sa pierzi ceva – demonstratiile pasnice sunt permise, dar pe spatele acestora se adauga criminali (multi au fost eliberati din inchisori ca sa nu se imbolnaveasca de Corona) – politia nu are destui oameni ca sa opreasca acest puhoi de oameni decit daca e ajutata de armata care nu mai aresteaza – trage in oameni care sunt pe strada neautorizat – asta insa duce la razboi civil aici cu multe victime si si mai multe pagube materiale.
      Inca ceva – majoritatea problemelor sunt in orase unde Primarul si Guvernatorul sunt Democrati alesi – se prefac ca nu vad si asteapta sa treaca e la sine. De ce?

  • Ivan G. Klein commented on June 3, 2020 Reply

    G.A. – Eu am convingerea că antisemitismul și rasismul există și vor exista în America . În perioada 1998-2008 Media nu se ocupa de aceste subiecte . De atunci , de subiectul rasism Media se ocupă aproape exclusiv . ( N.B. – America a avut un președinte negru , există mulți negrii reprezentați în Congres , primari , procurori , șefi de poliție etc. – negrii 13% din populația S.U.A. ).

    Am participat la Recensămîntul 1976 în Romania . O familie mi-a declarat noi sîntem țigani dar treceți-ne ca romîni . Eu am convingerea că peste 10% din populația Romaniei sînt romi . Se ocupă la dvs. Media aproape exclusiv de problemele acestui segment al populației ? Nu există probleme legate / create de ei ? Stați / stau bine . ( Eu nu constat asta citind ziarele on line . ).

    E.G. – Autorul care a scris articolul de mai jos , s-a documentat în felul lui . vezi – https://romania.europalibera.org/a/tot-ce-trebuie-sa-stii-proteste-sua/30648606.html – Eu consider articolul un dezastru .

    Schwartz – Adică mai adăugați 1+3 ( complici )polițiști la lista proștilor care omoară știindu-se filmați . M.K. – Russian Ballet Refuses to Stop Using Blackface / https://www.thecut.com/2019/12/misty-copeland-russian-ballet-blackface.html – citiți răspunsul rușilor la această aberație .

    V.R. – “ De văzut, vede doar cine doreşte să vadă,” – Citiți răspuns pentru G.A. – adică Media n-a văzut pînă în 2008 iar după 2008 vede numai asta . Nu vi se pare interesant ?

    G.V. – citiți răspunsurile de mai sus.

    • Eva Grosz commented on June 3, 2020 Reply

      Mulțumesc Ivan Klein pentru articol . Mie articolul mi se pare documentat și interesant .Știu că din timp, ún timp au loc proteste ale afro-americanilor. Dar sunt convinsă că ele au o bază. Mai trist este că nu se vede soluția. Vandalismul nu e soluția. Se vede pe micul ecran că unii dintre protestanți ,cer un protest pașnic, fără distrugeri și vărsare de sânge .Globalizarea nu a adus la mai multă înțelegere între oameni.

  • Lucian-Zeev Herșcovici commented on June 3, 2020 Reply

    Atunci când a văzut discriminarea negrilor (în anul 1948), scriitorul Ilya Ehrenburg, care fusese discriminat ca evreu și văzuse atât pogromurile din Ucraina în timpul lui Petliura, cât și Holocaustul (pe care îl prevăzuse în romanul ”Julio Jurenito” și a strâns mărturii asupra lui în ”Cartea Neagră”), a spus: ”Pentru prima dată n-am mai vrut să fiu evreu; am vrut să fiu evreu negru”. A povestit acest lucru în memoriile sale, ”Oameni, ani, viață”.

    • Ivan G Klein commented on June 3, 2020 Reply

      Am citit Oameni , ani , viață / I.E.- nu-mi amintesc detalii în legătură . Nu pun la îndoială . Interesant cînd a scris / tipărit asta – Era război rece , iar el era reacceptat ca scriitor după ce luase legătura direct cu Stalin . K.I.

    • Ivan G Klein commented on June 7, 2020 Reply

      Completare la Ehrenburg – trebuia să arate compătimire pentru negrii mai ales pe timpul lui Stalin – Ați văzut filmul Circus ( 1936 ) – ce înțelegere era în URSS față de rasismul amercan . K.I.

  • George Vigdor commented on June 2, 2020 Reply

    Am incercat din rasputeri cu puterile mele spirituale de inginer sa inteleg mesajul central al articolului Dlui I K, filonul de aur al acestuia. N-am gasit decat dihotomia foarte savant dar incoerent expusa, conform careia Obama si acolitii sai politici sunt “ bad boys “ si Trump cu camarila lui sunt “ good boys “. Ce-i drept, cu intelepciune rabinica si neriscand macar un pronostic, dl. IK lasa deznodamantul politic pe seama alegerilor din noiembrie. Duios de naiv, autorul tenebrosului articol, spune ca in cursul a 10 inainte de Obama “ nu a luat cunostinta din media despre problemele rasiale “. Sa traiesti acolo si sa nu fi auzit de asasinarea lui Martin Luther King, de miscarea Black Panthers, de incidentele violente din LA din 1992, de cele din 2014 aproape similare, ma duc cu gandul la turnul de fildes, la insensibilitate sociala cronica sau last but not least la celebra butada a lui Caragiale – Eu cu cine votez? Chiar nu are importanta cu cine votati dle IK, pentru ca din fericire , inca solida democratie americana, va iesi cu bine din acest marasm pentru ca institutiile acesteia, respectiv sistemul politic “ checks and balances “ nu poate fi distrus de catre ignoranta sau conflictul electoratului

  • Iosub Ioji commented on June 2, 2020 Reply

    Cum să dispară ura negrilor împotriva albilor, segregarea, rasismul, lupta cu Statul American, când mai ieri negrii au fost aduși in lanțuri, ca sclavi, în USA?
    Si dacă acum, in luna mai 2020, un cetățean american este ucis cu brutalitate de un polițist barbar, numai pentru că era negru, atunci si-o merită. Ei, cetățenii de culoare, nu știu sa protesteze altfel, nu toți protestatarii sunt școliți la Oxford, atunci cineva, din conducerea societății trebuie să țină cont de asta.

    • Veronica Rozenberg commented on June 2, 2020 Reply

      Dupa teoria aceasta, evreii nu ar mai avea ce sa caute in Germania, poate nici in Europa, iar intre Franta si Germania, ar mai trebui sa se mentina starea de concflict. Si inca multe altele…

      Omenirea mai si invata cateodata din istoria evenimentelor prin care trece, uneori cu multe varsari de sange.

  • Veronica Rozenberg commented on June 2, 2020 Reply

    Dacă cineva nu a văzut filmul Hidden Figures (apărut abia în anul 2016, deci nu de mult), îi recomand cu căldură să-l vadă. Acest film exemplifică într-o formă, pe care trebuie să recunosc nu am cunoscut-o, la ce adâncime poate coborî, discriminarea populaţiei de culoare în UŞĂ. E adevărat, era de mult, la începuturile cercetărilor spaţiale ale statului atotputernic, prin anii1960-1961, când nava spaţială pilotată de John Glenn în 1962, a înconjurat pământul de 3 ori Pentru realizarea misiunii de succes a acestuia au lucrat şi trei femei de culoare, matematiciene la NASA, se pare – povestea filmului fiind una reală, cel puţin aşa se menţionează – că fără calculele matematice făcute de una dintre acestea misiunea nu ar fi putut să se realizeze.
    Se vede în acest film, ca până şi într-o instituţie oficială, de mare prestigiu, ca NASA, toaletele celor negri erau separate de cele ale albilor, iar presiunea discriminării era incredibilă, sper că acum ea nu se mai manifestă în aceeaşi formă, şi că oficial cel puţin, populaţia de culoare nu mai este discriminată.

    Ceea ce vedem în urma morţii nejustificate, violente a lui Floyd, sunt proteste unificate ale grupurilor aparţinând populaţiilor de toate culorile şi originile, în multe dintre oraşele mari ale USA, marea lor majoritate, oameni tineri, cu scopul de a lărgi implicaţia inter-comunitara şi a protesta împotriva violenţei organelor aşa zis menite să stabilească ordinea.
    Bănuiesc însă, că acei protestatari care au vandalizat magazine şi au jefuit proprietăţi, aparţin unei anumite categorii a populaţiei de culoare, poate nu numai acesteia, şi că nu sunt aprobaţi de o majoritate.

    Mai observ că articolul dl Klein de ieri este un articol, precum dumnealui însuşi spune, al unui privitor dintr-o parte, neimplicat şi observator întristat, poate revoltat, în timp ce articolul dlui Klein de astăzi, vine cu concluzii, care încearcă să fie mult mai tranşante.

    Dar nici eu nu pot crede că nu se observau problemele minoritarilor până la venirea disputatului Obama, a cărui alegere poate fi considerată că depăşirea unui prag etno-social şi politic într-o ţară ca USA. De văzut, vede doar cine doreşte să vadă,

    Fiind evrei, mulţi dintre noi ştim bine ce înseamnă a fii minoritar, astfel e mult mai uşor să sesizezi problemele minorităţilor, oriunde pe acest glob, independent de contextul politic local.

    Există mentalitatea şi există politica oficială, acestea nu neapărat converg.
    Câte bordeie, atâtea obiceie. Cred că educaţia ar fi unicul factor a cărui importanţă este majoră şi cu şanse de a reuşi, în soluţionarea problematicii discriminării, atunci când, în topul politic, ea aparent a fost desfiinţată, dar nu şi în viaţa cotidiană. Distanţa până la implementarea ei printre oamenii de rând este încă una care nu a fost străbătută, suntem în drum, aici, acolo, cam peste tot.

  • Ivan G. Klein commented on June 2, 2020 Reply

    Stimată G.A., Mulțumesc pentru partea „ Poate că dl. Ivan Klein are dreptate …”.dar eu înțeleg prin Media toate mijloacele de informare iar eu ca om obișnuit am avut informațiile de la TV , ziare , radio și realitatea de zi , fiind foarte doritor să cunosc / înțeleg mediul înconjurător . Vă invit să-mi indicați – cereți ajutorul lui M.K. – niște surse de presă care au menționat rasismul în perioada menționată de mine (să nu fie în luna Februarie care e decretată Black History Month – atunci e “ ordin de la primărie” , desigur glumesc cu o doză de adevăr – oare o să fie vreodată a Jewish History Week / Days pentru o contribuția adusă de evrei? Mă îndoiesc. Evreii nu caută prozeliți ca să revendice mai mult în Diaspora unde ei poartă “ papuci de mătase”( vezi S. Peres ) . …Rasismul ca și antisemitismul nu dispar peste noapte. Eu nu am făcut afirmația că discriminarea e invenția lui Obama . Obama s-a referit la o problem reală a societății americane, s-a mutat ușurel spre negrii care-și pierd viața iar dintre aceștia s-a ocupat aproape exclusiv, Media i-a urmat exemplul, de acele cîteva procente ale negrilor implicați în incidente cu poliția , incidente urmate imediat de “ proteste “ deci nu s-a așteptat ca Justiția să facă lumină asupra cazului ……. M.L.K. “ figură emblematică “ – de multă vreme eu numai ccord această caracterizare la nimeni . ( interesant – https://www.wbur.org/news/2011/09/15/jackie-o-and-mlk )
    Stimată H.O. , Este dreptul dvs. de a avea impresii și de a le împărtăși și altora . În ceea ce privește impresia în cauză, aceasta eu cred că trebuie să se bazeze pe o bună cunoaștere a situației de aici și a mea. Vă recomand un articol care să vă întărească impresia că , cunoașteți situația ( opinia mea – articolul e un dezastru ) – Tot ce trebuie să știi despre protestele din SUA și furia care le alimentează Eu nu-mi permit luxul de a nu voi să cunosc mediul în care trăiesc .( O cunoștiință a mea, evreică, a adus în America prin căsătorie în urmă cu aproape 30 de ani un romîn care s-a rugat de ea să fie adus – într-o discuție despre Israel a emis idei care m-au făcut să rup relațiile cu el – singurul lui argument “ toată lumea zice așa “)
    https://romania.europalibera.org/a/tot-ce-trebuie-sa-stii-proteste-sua/30648606.html

    • Andrea Ghiţă commented on June 2, 2020 Reply

      Domnule Klein, cred că nu eu trebuie să fac cercetarea istoriei mass media, mai ales că habar nu am care este perioada la care vă referiţi. Oricum, subiectul l-aţi tratat Dvs. în mai multe articole “controversate” în care v-aţi expus ideile cu multă consecvenţă. Şi totuşi, mi-e foarte greu să-mi imaginez că trăind în State de ceva vreme, nu aţi sesizat discriminarea faţă de populaţia de culoare.

  • Mike Klein commented on June 2, 2020 Reply

    D-le Ivan Klein, este foarte clar că habar nu aveți ce este rasismul și de asta nu vă dați seama că părerile dumneavoastră sunt rasiste. Dacă după mulți ani în SUA nu știți că a avea pe scenă un alb în “Black face” este rasist și ofensator, atunci nu înțelegeți nimic. Este ca și cum un prieten îmi explica , cuvântul ‘Jidan’ in Ardeal este luat din maghiară și nu ar trebui să fie jignitor. Dar dacă pe mine m-ar fi numit jidan m aș fi fost foarte ofensat. Îmi pare rău dar pe tema rasismului nu mă voi înțelege cu dumneavoastră.

  • evagalambos commented on June 2, 2020 Reply

    Ivan, înainte de a scrie un astfel de articol, ar trebui să te documentezi. Deoarece și eu am scris un articol pentru o altă publicație despre ce se întâmplă în SUA, m-am documentat. Am să-ți enumăr doar câteva momente din ultimii 50 de ani cu incidente rasiale împotriva afro-americanilor, comise de către polițiști, cu brutalități incredibile, care au provocat după aceea mișcări de protest. 1967-Newark, 1968 după asasinarea lui Martin Luther King, 1980-Miami, 1992-Los Angeles, 2001-Cincinnati, 2014 Ferguson.. Iar în ceea ce privește vandalizările și incendierile de-acum, te rog să vezi cine sunt acuzați de către autoritățile americane, inclusiv de Trump:: membrii unor organizații de extremă-dreapta-suprematiștii albi și de extremă stânga -grupuri de anarhiști, antiglobaliști, de fapt gruparea antifa din care fac parte și militanți albi și de culaore. Așa că nu este cazul să-l acuzi pe Obama ca izvorul tuturor relelor., aceste lucruri au o istorie îndelungată.

  • Schwartz commented on June 2, 2020 Reply

    Uciderea unui afro american de către un polițist alb, în văzul televiziunilor din toată lumea, a fost o crimă oribilă, condamnată de opinia publică. Fără îndoială, în SUA asistăm la o creștere semnificativă a rasismului. Guvernul actual al SUA are o atitudine oscilantă și nu ia măsuri eficace pentru a împiedica aceste manifestări rasiste împotriva populației afro-americane și hispanice, antisemitismului,etc.
    Sunt un liberal convis și condamn orice manifestare rasistă. Dacă protestele populației afro-americane față de evenimentele recente ar fi fost pașnică ca pe vremea lui Martin Luther King, n-aș mai avea nimic de adăugat la cele de mai sus. Nu sunt însă de acord cu actele de violență comise de populația afro-americană . Magazinele jefuite ,uciderea unui polițist, incediarea mașinilor în special celor ale poliției, atmosfera de teroare nu servesc cauza luptei pentru egalitate. Dimpotrivă, ele provoacă repulsia majorității americanilor. Poliția este un organ de ordine cu rolul asigurării securități populației. REVOLTA BRUTALĂ ÎMPOTRIVA ACESTOR ORGANE DE O ORDINE ESTE UN ACT TERORIST .

  • Andrea Ghiţă commented on June 2, 2020 Reply

    Poate că dl. Ivan Klein are dreptate când afirmă că: “Eu nu am luat la cunoștință prin media din America despre rasismul de aici, în cei zece ani premergători lui Obama. Acesta, odată instalat președinte, ne-a făcut cunoscut că societatea e divizată și că el își propune s-o unifice, iar de atunci pentru media americană nu există subiect mai important decît rasismul “, dar putea să cunoască acest subiect din alte surse şi, cred eu, din realitatea de zi cu zi. Lupta populaţiei de culoare pentru drepturi civile şi desegregare are o vechime de peste o jumătate de veac. Eu îmi amintesc de mişcările din anii 1960, conduse de figuri emblematice precum Martin Luther King, asasinat în 1968 şi, păcate, discriminarea afro-americanilor nu a încetat şi nu cred că a fost “inventată” de Obama.

    • Hava Oren commented on June 2, 2020 Reply

      Impresia mea este că nu voia să ia la cunoștință.

      • Ivan G Klein commented on June 3, 2020 Reply

        Vă înșelați amarnic . Prin contactul meu direct cu cele mai dificile școli cunoșteam nu numai prezentul dar știam și ce va aduce viitorul . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *