Mike Klein relatează despre violenţele din Washington

Colegul nostru Mike Klein, care şi-a petrecut iarna (inclusiv perioada de „izolare”) în Florida, a revenit acasă, într-un Washington afectat de proteste şi violenţe. Iată ce mi-a relatat via messenger.

Era mai bine dacă rămâneai în Florida?

Nu, și acolo sunt demonstrații și azi am auzit că au închis șoseaua principală. Dar să nu crezi că cetățeni de rând sunt în primejdie. Asta se întâmplă doar în centrele comerciale, în fața posturilor de poliție sau a clădirilor guvernamentale

Ce părere ai de tulburările de acum?

America este o țară violentă și ceea ce se întâmplă nu e nou, din când în când se repetă ceea ce s-a petrecut în 1968 (după uciderea lui Martin Luther King), dar la o scară mai mică. Rasismul este prevalent în societate și răspunsul este prin demonstrații urmate de jafuri, incendii, violență… un cerc vicios. Protestele nu sunt omogene. Vin oameni cu intenții pașnice să protesteze faţă de rasism, dar li se alătură şi elemente de stânga radicale care se dedau la violență, pe urmă vin agenți provocatori de dreapta, urmați de cei care vor să fure și asaltează magazinele. Intervine poliția și în final e un dezastru care e prezentat zi de zi la TV și se extinde de la un oraș la altul. În general, imaginile sunt mult mai senzaționale decât realitatea. E foarte interesant că “looting” este un cuvânt care nu are traducere în română. Echivalentul jafului este robbery. Looting este ceea ce se întâmpla atunci când populația de rând întră în masă in prăvălii și fură totul. E un fenomen contagios. Săracii se reped în magazinele vandalizate, pentru a-şi lua pantofi, haine, televizoare, că… vezi doamne, se dă totul pe gratis. Poliția nu se mai bagă și oamenii golesc magazinul rapid, iar la sfârşit îi dau foc.

Violenţe la Whashington

Crezi că tulburările actuale ar putea afecta şansele lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale?

Duminică seara Donald Trump și familia s-au ascuns în buncăr. Între timp poliția a făcut ordine și în Washington lucrurile sunt sub control. Poliția intervine cu gloanțe de cauciuc, bastoane și gaze lacrimogene. Ieri au folosit și gloanțe adevărate, atunci când s-a tras asupra lor. Un demonstrant a fost ucis. Nu este un fenomen nou. De câte ori a fost omorât nejustificat un afro-american neînarmat, au urmat astfel de proteste. Asta se întâmplă doar în centrele oraşelor, nu în zone rezidențiale. Soarta preşedintelui va fi decisă de alegeri. Desigur, situația economică afectată de pandemia de coronavirus i-ar putea dăuna, dar aceste proteste violente dau apă la moară susţinătorilor săi. E greu de spus ce se va întâmpla pe plan politic. Din păcate, candidatul democrat, Biden, este destul de slab. Nici vârsta (77 ani) nu-l ajută și pare puțin ramolit, mai ales că i-a revenit defectul de vorbire pe care l-a avut în copilărie…

Ar putea Biden renunța la candidatură în favoarea altcuiva?

Da, dar nu în favoarea cuiva anume. Înlocuirea sa nu cred că va avea loc, dar dacă s-ar întâmpla, ar putea fi decisă doar la vară, la Congresul Partidului Democrat, care va desemna oficial candidatul prin votul delegaților.

Tu cum resimţi violenţele din capitala SUA unde locuieşti? Cât crezi că vor mai dura?

De două zile mă uit ore în șir la un serial pe HBO (My Brilliant Friend) și nu îmi bat capul cu ce se întâmplă. Sunt total dezgustat și îmi bag capul în nisip ca struțul. Dimensiunea protestului din Washington este destul de redusă, doar câteva sute, poate o mie-două de oameni. În general aici sunt demonstrații de sute de mii, uneori peste un milion de oameni adunați în faţa Capitoliului să demonstreze pașnic. Diferența este că acum sunt mai violenți și incendiatori. Rasismul poliției și faptul că timp de trei luni oamenii au stat în case au fost elementele explozive ale acestei situații. Cred că în două-trei zile aceste manifestări se vor opri. Din păcate problemele care le-au declanşat vor rămâne.

a consemnat Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Virgil Duncan commented on June 5, 2020 Reply

    Lucru putin stiut – SUA nu sunt o democratie de stil european ci o Republica Constitutionala – au elemente de democratie, si elemente de dictatura. S-au facut progrese foarte mari in problema rasismului – uitati-va la faptul ca au avut un negru presedinte (nu poate fi ales numai de negri) si multi altii – in armata americana rasismul e inexistent – conflictul este mail ales in orasele din nord – inca un lucru putin stiut – multi mai multi negri sunt impuscati de alti negri decit de albi. Condy Rice a spus ca SUA au un defect de la nastere desi au luptat un razboi civil ca sa elibereze negrii din sclavie. Canada nu are aceste probleme. Nu puneti SUA si Canada in aceeasi oala – istoria e total diferita numai limba si cultura e aceeasi.

  • Muresan Iudit-Miriam commented on June 2, 2020 Reply

    Aceasta analiza mi s-a parut foarte interesanta si instructiva. Parca ar avea alt autor decat articolul din Baabel. .Faptul ca nu considera dovedita “crima” se datoreaza probabil ” politicii de strut” amintite, adica a neurmaririi presei.
    .

  • Paul commented on June 2, 2020 Reply

    Ceea ce vedem în videoul de acum o săptămână arată mizerabil de urât și-L incriminează pe polițistul Chauvin (ce coincidență de nume!!) apriori. Dar în interiorul democrației americane lucrurile nu stau chiar așa. Îl vor asculta cu atenție și pe polițist deși a-L sugruma pe George Floyd în fața camerelor de luat vederi vorbește de la sine și este reprobabil conform oricăror norme umane.
    Ceea ce este de asemenea reprobabil și demn de condamnat și pedepsit aspru este distrugerea magazinelor și micilor prăvălii și proprietăți deținute de sute de familii. Iată că rebelii adevărați sau cei sforăriți de anumite grupări interesate reușesc să distrugă în mai bine de 30 de mari orașe americane, dar în mod cert nu vor reuși să clintească democrația americană.

  • Veronica Rozenberg commented on June 1, 2020 Reply

    Ar fi interesant, draga Andrea, sa-l intervievezi si pe celalat domn Klein, ale carui vederi sunt opozitioniste in raport cu ale domnului intervievat, dreapta vs stanga, dupa cum s-a vazut in trecut, in disputa celor doi Klein.

    Interesant este, ca astazi s-ar fi auzit ca moartea lui Floyd nu a fost provocata prin strangulare,sau din cauza unor probleme respiratorii, in ciuda momentului de cruzime prins de aparatele de fotografiat.

    Asta ar putea inseamna o usurare a pedepsei care ii va fi aplicata politistului.

    • Andrea Ghiţă commented on June 2, 2020 Reply

      Nu sunt conectată cu dl. I.G. Klein prin Messenger. Nu am nici numărul său de Whattsapp. Poate că, citind interviul acesta, ne va împărtăşi şi domnia sa cele trăite în aceste zile.

      • Veronica Rozenberg commented on June 2, 2020 Reply

        Multumesc, vom vedea.

  • Veronica Rozenberg commented on June 1, 2020 Reply

    O mineriada, acolo unde chipurile domneste Democratia…

  • Maria Roth commented on June 1, 2020 Reply

    Te rog mai relateaza-ne, Mike. Merci

  • Eva Grosz commented on June 1, 2020 Reply

    Rasismul e rasism. George Floyd a fost ucis în mod brutal în fața aparatului de fotografiat , în public,doar pentru că era negru.
    Istoria nu se schimbă.

    • Ivan G Klein commented on June 2, 2020 Reply

      E.G. – Justiției americane îi trebuie 9-12 luni pentru a decide . E ușor a te pronunța de departe pe baza unei înregistrări că e vorba rasism ( fapt – au fost trimiși polițiști albi – deși polițiștii sînt bine plătiți negrii nu se arată prea doritori să se alăture forței și chiar mai puțin de a interveni în cartiere cu negrii ) și de exces de forță ( vă e clar cum trebuia procedat pentru calmarea individului în situația dată pe care nu o cunoaștem în întregime ? eu nu – pentru asta e nevoie de părerea justiției – în fața camerelor de luat vederi răufăcătorii urlă ca din gură de șarpe . ) …. Păreri similare au atotștiutorii naivi sau binevoitori față de acțiunile Israel …Sînt de accord că rasismul e rasism și sper că și E.G. e de accord că pomul e pom , apa e apă …..K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *