America de ieri…America de azi

Politicieni democrați cer schimbarea numelui aeroportului John Wayne și îndepărtarea statuii acestuia, ceea ce foarte probabil să se  întâmple în curând. În isteria care domnește în prezent în America, numeroase statui – Columb, președinți, politicieni, artiști, generali americani – au fost distruse sau urmează să fie îndepărtate de mase de protestatari care văd în ele numai legătura cu sclavia din trecut, uitând cu totul rolul lor în edificarea statului prosper ai cărui beneficiari sunt. Monumentele aflate pe teren federal sunt protejate printr-un ordin al președintelui Trump, prin care autoritățile locale sunt răspunzătoare de securitatea lor.

Protestatarii îl consideră pe John Wayne rasist, ca urmare a unor afirmații ale sale, precum: “I believe in white supremacy until the Blacks are educated to a point of responsibility. (Eu cred în supremația albilor, până când negrii vor fi educați la nivelul de a fi responsabili.) I don’t believe in giving authority and positions of leadership and judgment to irresponsible people” (Nu cred că indivizi iresponsabili trebuie admiși în posturi de conducere.)(1)

În prezent, isteria nu se limitează numai la distrugerea de statui, simboluri ale unui trecut care nu mai poate fi schimbat. Stațiile TV tratează mai ales subiectul sclavie / rasism și mult mai puțin COVID 19 sau alte probleme naționale și internaționale. Cred că acum isteria este mai mare ca cea legată de Mc Carthy, cu trei sferturi de veac în urmă. Numai că atunci nu se propunea distrugerea sistemului care trebuie reformat, desigur fără a avea o idee clară cum. Iar autoritățile, mai ales cele democrate, cedează.

În orașul Seattle din statul Washington, protestatarii au ocupat o zonă a orașului, incluzând un post de poliție (2). La New York. – oraș cu 10 milioane de locuitori – în cele zece zile de când primarul a desființat unitatea anticrimă a poliției, criminalitatea s-a triplat în comparație cu aceeași săptămână a anului trecut. Focurile de armă sunt mascate de artificiile trase noaptea în ultimele săptămâni (deși e ilegal. Dacă anul trecut numărul de reclamații pentru tulburarea somnului era de 300 anul acesta cifra a trecut de 13000 ). Tot la New York, la cererea mulțimii, ofițerii de poliție au îngenuncheat – bineînțeles că polițistul de rând, a cărui activitate este pusă permanent sub microscopul vinovăției, va prefera varianta de neimplicare. De menționat că democrații din camera reprezentanților, a Congresului (în componența căruia intră 10% negri, procentul lor în populația USA fiind de 13,3%) au îngenuncheat și ei… Și pentru cine, pentru ce?

Preşedintele Obama – care căuta să acrediteze ideea că poliția, obligată să acționeze cu forța împotriva răufăcătorilor, este brutală chiar rasistă – nu a dat nicio atenție faptului că imensa majoritate a victimelor de culoare este cauzată de criminali de culoare. Obama a schimbat sistemul de promovare, atenția lui fiind îndreptată în primul rând spre diversificarea cadrelor și creşterea ponderii americanilor de culoare, latino etc., valoarea profesională considerând-o mai puțin importantă.

Precum era de așteptat, la actualele demonstrații de protest vedem persoane interesate, erijate pe post de conducători, sau autoprezentate ca susținători și pe nelipsiții useful idiots, amăgiți cu promisiuni demagogice. Promisiunile sunt demagogice, deoarece realitatea e sumbră. Pentru fiecare cetățean născut în acest mileniu există deja o datorie de $60.000. Li se promite un sistem medical universal și îmbunătățit (costul de $15.000 miliarde / 10 ani este nesustenabilă), educație superioară gratuită (alte sume imense, fără a se lua în considerare că numărul de studenți cu datorii de peste $100.000 s-a cvadruplat în ultimii 10 ani, perioadă în care tinerii, unii din ei șomeri, au acumulat datorii de $1.600 miliarde). După anumite calcule, programele intitulate „socialiste” ar costa guvernul federal circa $4.800 miliarde pe an. (3)

Se pune întrebarea câți tineri pot fi duși de nas sau „îmbătați cu apă chioară”, căci există posibilitatea ca în noiembrie 2020 tinerii să se prezinte la urne în număr mai mare ca adulții – vezi graficul de mai jos.

   1- https://www.yahoo.com/entertainment/john-wayne-airport-demand-renamed-racist-statements-160549402.html

–   2 – https://www.thecut.com/2020/06/whats-going-on-in-chaz-the-seattle-autonomous-zone.html

–   3 – Dr. Ron Paul’s Urgent Message for Every American – Investing Outlook

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Ivan G Klein commented on July 13, 2020 Reply

    Spre deosebire de Nastratin Hogea , eu nu dau dreptate la nici unul . Teama de viitor a lui E.G. o văd justificată dar neexprimată correct , iar paralela cu Israel a lui V.G. e incorectă …. Problema cu “negrii” din Israel pleacă de la nemulțumirea lor din anii de formare a Israel – cînd ei , cei veniți din țările arabe, au fost pe poziții inferioare față de “albi” – cei veniți din Europa – situație în principiu de înțeles prin prizma nivelului de pregătire a celor din urmă …. Esența nu e că un instalator “negru” îmi declara sincer în Israel că a venit timpul să fim noi , “negrii” , peste voi ci în faptul că lucrarea făcută de el , nu a fost bună .K.I.

    • Virgil Duncan commented on July 13, 2020 Reply

      Ivan – ai uitat de cei veniti din Ethiopia. Evreii din tarile arabe au facut pasi mari spre integrare, plus ei sunt deja la a doua sau chiar a treia generatie in Israel. Israelul cauta azi sa integreze cetatenii tarii care sunt arabi. Pretentiile negrilor din SUA sunt:
      1 – noi am fost adusi cu forta in timp ce ceilalti au venit de bunavoie;
      2 – noi am fost sclavi si am lucrat pe GRATIS timp de 250 de ani; multi cer despagubiri de la stat;
      3 – noi suntem o populatie “fondatoare” a SUA si avem nevoie de mai mult respect;

      Dupa cum vezi foarte diferit de Israel, nu conteaza de cine vorbesti, arabi sau evrei.

      • Ivan G Klein commented on July 16, 2020 Reply

        V.G. – Precizez – Comentariul meu de pe 07.13 a fost răspuns la cele scrise de tine pe 07.12 ( Israel ) . Surpriză pentru mine , să mă văd nevoit să-ți recomand recitirea rîndurilor mele și a celor scrise pe poza cu J.W…. Altfel , comentariul tău lărgește orizontul cititorilor . K.I.

  • Virgil Duncan commented on July 10, 2020 Reply

    Ivan – articol foarte bun desi prea scurt cand e vorba de descris complexitatea situatiei. In general restul lumii nu intelege cum o tara cu o politie si armata atit de puternica nu poate face ordine dupa atita timp. Sunt doua lucruri importante de stiut:
    1 – constitutia SUA care da drept liber la proteste, atita timp cit nu sunt violente – au fost incidente violente, dar e foarte greu sa iei o decizie cand aproape toti sunt inarmati – ca sa aveti o idee in SUA civilii au 300 de milioane de arme de foc, cand populatia este de 330 de milioane.
    2 – peste statul acasa impus de Corona s-a suprapus un incident rasial de care extrema stanga si marxistii au profitat la maximum sa slabeasca guvernul inainte de alegeri – in SUA guvernul poate sa cada NUMAI la alegeri la fiecare 4 ani – nu exista “vot de neincredere”.

  • Eva Grosz commented on July 9, 2020 Reply

    Și statuia lui Joh Waine? El cu ce a păcătuit ?În curând toată America va fi neagră și musulmană.

    • Virgil Duncan commented on July 12, 2020 Reply

      Eva – esti putin exagerata cu negrii si musulmanii – e ca si cum eu as spune ca tot Israelul o sa fie musulman in curind – John Wayne pe care l-am vazut si in Romania in westernuri a spus cu alte cuvinte “atita timp cit negrii n-o sa ia in serios scoala si invatatura n-o sa iasa nimic din ei” si asta e adevarat pentru toate natiile. Cei care au luat in serios invatatul au ajuns generali, presedinti de companii, savanti, doctori, etc.

  • Eva Grosz commented on July 9, 2020 Reply

    Totul e cu capul în jos la voi. Ce manipulații politice promiosuni economice și mai ales inocența celor victimizați. Nici măcar Wiliam XShakespeare nu și-a închipuit o astfel de comedie unde minciuna este rege, banii sunt puterea și un zâmbet frumos ascunde totul.Am citi articolul lui Năstase,. E minunat și este pe înțelesul și unui prost ca mine! Prima oară înțeleg ce se petrece în America.

    • Ivan G Klein commented on July 13, 2020 Reply

      Stimată Doamnă E.G., Mă bucur că ați citit ( și ați înțeles corect ) articolul menționat de mine la comentarii dar să dăm cezarului ce e al cezarului – autorul este Jacob Fraden din S.U.A. , care se pare nu e la curent cum articolul lui difuzat la prieteni a ajuns la foarte multă lume , fiind tradus și difuzat și mai mult … K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on July 13, 2020 Reply

      “Totul e cu capul în jos la voi. Ce manipulații politice promisiuni economice și mai ales inocența celor victimizați. Nici măcar Wiliam Shakespeare nu și-a închipuit o astfel de comedie unde minciuna este rege, banii sunt puterea și un zâmbet frumos ascunde totul.

      Cat de bine se potrivesc cele scrise de tine statului nostru, oare ce poate fi mai potrivit in aceste zile in care multimea se dezlantuie, politia nu o data dovedeste salbaticie nejustificata (poate nu o inTrece pe cea din USA), si suntem din pacate, precum se intreaba unii 😉
      How Israel’s ‘iron-fist’ approach to the coronavirus led to the world’s worst second wave
      ) (exceptand poate Rusia, Iranul de ex).

      Nu exclud din cele pe care le vad la TV, o revolutie sociala pe curand.

  • Ivan G Klein commented on July 9, 2020 Reply

    Recomand cu căldură citirea unui articol care acoperă mult mai pe larg subiectul America –
    adriannastase.ro/2020/07/02/un-punct-de-vedere-din-statele-unite/#comments
    K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *