Să îndrăznim să sperăm?

Într-una din seri, încă în fazele inițiale ale actualei pandemii care parcă nu se mai sfârșește, când totul plutea parcă în ceață, am avut un fel de revelație. Se făcea că de astă dată omenirea își va învăța lecțiile neglijate și printre alte necazuri, ura de rasă se va evapora peste noapte. Potopul de zvonuri și știri care a urmat mi-a spulberat de atunci iluziile într-un mod brutal, lăsându-mă cu un gust amar, greu de corectat, și cu impresia că nu sunt nici pe departe singur în această situație.

Eforturile câtorva dintre guvernele lumii de a stăvili avalanșa par izolate și neputincioase în ochii pesimiștilor dintre noi.

Exemplul Germaniei, care într-o perioadă relativ scurtă a interzis activitatea a trei organizații naziste, reprezintă o excepție binevenită, iar poliția germană, grăbită să întărească speranțele legate de bunele intenții, a și efectuat câteva operațiuni, ca de pildă cele îndreptate contra membrilor grupării Nordadler, extrem de activă mai ales pe rețelele sociale ale internetului.

Conform evidențelor, organizația amintită, ai cărei adepți și activiști vor avea parte de pedepse de până la câțiva ani de închisoare, a avut totuși timp să creeze, mai ales în provincie, tabere de antrenament paramilitare bine echipate, atrăgând și o bună parte a membrilor mișcării național-socialiste, reputate pentru ideile lor antisemite și neofasciste.

Atacul contra sinagogii din orașul Halle, pornit în ajunul zilei de Yom Kipur a anului trecut, a fost și el ridicat în slăvi de cőtre conducerea grupului Nordadler. Din fericire procesul ucigașului în vârstă de 28 de ani a fost început tocmai în această săptămână. (Un alt „luptător” al mișcării a fost condamnat pentru a fi simpatizant activ al Statului Islamic).

Anchetatorii cazului Nordadler au dezvăluit, printre altele, o listă cu nume de politicieni care urmau să sufere pentru ideile lor prea democratice, opuse țelurilor grupării.

Celelalte două organizații nevoite să-și continue activitatea în ilegalitate sunt Combat 18 și Geeinte Deutche Volker und Stämme.

Majoritatea grupărilor antisemite abuzează în mod efectiv de „progresele tehnicii”, răspândindu-și ideile pe calea așa-numitului Dark Web, adrese internet puse la adăpost de motoarele de căutare mainstream, site-uri care le asigură clienților un soi special de anonimitate, reprezentând pentru aceștia un real sanctuar, în cadrul căruia documentele în care sunt înșirate principiile Supremației Albe și multitudinea de planuri de acțiune nu se află aproape de ochii autorităților.

Printre adresele active în prezent pe Dark Web se află și Daily Stormer, ale cărei amprente au fost descoperite cu ocazia anchetei pornite în urma raliului organizat la Charlottesville în august 2017 de către adepții mișcărilor fasciste.

Răspândirea noilor teorii ale conspirației persistă cu încăpățânare, fiind una dintre metodele favorite utilizate pe Dark Web. Conform tezelor care tratează acest subiect extrem de „generos”, virusul care ne bântuie a fost creat în laboratoarele din Wuhan, fiind însă comandat și finanțat de organizațiile mondiale atotputernice ale evreilor, în mod similar cu organizarea valurilor de imigranți menite să distrugă Europa.

O teză înrudită cu cea de mai sus, deosebit de larg acceptată în unele cercuri, este și cea referitoare la o colaborare chineză-evreiască în scopul sabotării economiei occidentale, sau texte ca „Nu lăsați nici o criză neexploatată”, atribuite lăcomiei „jidănești”, la fel ca „It’s not Kung Flu, it’s Jew Flu!”, virusul fiind numit și „armă biologică a lui George Soros”.

Toate aceste idei adunate cu „măiestrie” pe Dark Web, nu au neglijat, nicidecum, ambițiile de negare a Holocaustului, motiv care rămâne în continuare un cal de bătaie deosebit de util (până când oare?).

Printre predicatorii fervenți ai teoriilor conspirației s-a numărat francezul Guillaume Faye, al cărui leitmotiv este citat frecvent și în prezent, după plecarea sa spre cealaltă lume : „Al treilea război mondial a început deja. Este Războiul dintre rase!”.

Timp de ani în șir, editorul suedez al lui Faye, un individ pe nume Daniel Friberg, și-a asumat inițiativa de a organiza conferinţe în onoarea celebrului său client, succesul acestor întruniri crescând în mod îngrijorător, în paralel cu cel al ideii identitare, termen menit să mascheze varietatea lozincilor scandate de neo-fasciști. Respectiva ideologie este cunoscută și sub denumirea de Remplacism, provenit din cuvântul francez care înseamnă „a înlocui”, „a replasa”, introdus de unul din mentorii lui Faye, Renaud Camus. În concepția acestuia, societatea capitalistă a zilelor noastre îi folosește pe oamenii de rând ca pe niște mărfuri de schimb, al căror preț este stabilit în exclusivitate de cursul pieții. În funcție de cerințe, locul populației europene va fi ocupat de alte civilizații, cultura bătrânului continent fiind adaptată la noua situație. Aceasta înseamnă că singura soluție aplicabilă va fi purificarea etnică, afirmă ilustrul autor.

Unindu-și forțele cu filialele americane ale identitarilor,”remplaciștii” au pus bazele proiectului Defend Europe, în scopul sabotării imigrației.

Faye și adepții săi actuali afirmă că Războiul Raselor va depăși în curând proporțiile unei „mișcări intelectuale”, transformându-se într-o adevărată luptă, cu victime și învingători.

Consecințele rasismului ne sunt bine cunoscute. Sau numai parțial? – mă întreb.

Pentru moment, gândul la un al doilea val (cerându-mi iertare pentru comparația de la care nu mă pot abține) nu-și pierde din putere.

George Farkas

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • George Farkas commented on July 26, 2020 Reply

    Da,stimata Doamna Rozenberg,m-am referit la Deutsche Welle si nu la Dark Web,vcare nu este o publicatie-sinicidecum un site. Dar nici nu am afirmat ca ar fi. Fiii dumneavoastra au dreptate.

    • Veronica Rozenberg commented on July 26, 2020 Reply

      Asa e mai clar, va multumesc foarte mult,

  • Eva Grosz commented on July 23, 2020 Reply

    Din păcate, articolul pe care îl scrieți este plin de evenimente care nu aduc nimic bun pentru viitor. Bine scris.

  • George Farkas commented on July 23, 2020 Reply

    Domna Rozenberg,in publicatia DW, editia in limba engleze, puTeti gasi o varietate de articole despre neonazisti etc..Surprinzator, multe sunt obiective !

    • Veronica Rozenberg commented on July 24, 2020 Reply

      Va multumesc, o sa caut.
      La inceput nu m-am prins ce este DW, am crezut ca e Deutsche Welle, si desi va referiti la Dark Web mai sus, cred ca e preferabil sa nu presupunem ca ceea ce scriem si la care ne referim e un lucru universal cunoscut. Practic la care va refereati, caci, din cate am auzit de la tinerii mei fii, Dark Web e mai curand un concept, decat un site.
      Dar precum am spus, daca doresc sa aflu trebuie sa investighez, multumesc !!

  • Robert LEVI commented on July 23, 2020 Reply

    מאמר טוב מאד, אני מלא התפעלות ממך גיורא ! לא שמעתי על הארועים בגרמניה שאתה מזכיר
    במאמר. בקיצור למדתי

    • Veronica Rozenberg commented on July 23, 2020 Reply

      Interesante si triste comparatiile ca de altfel si situatiile aduse aici in lumina.

      Aveti ceva Bibliografie – preferabil nu in limba romana – pentru cei care nu o cunosc, referitoare la evenimentele din Germania la care va referiti?

      Multumesc, V

    • gabriel gurm commented on July 24, 2020 Reply

      Cred ca e vorba de o premiera!! Sau gresesc, Dna Ghitza?
      Am senzatia ca pentru prima oara in “lunga” istorie a BAABELului, cineva a scris un comentariu in ebraica!!!
      Devenim o publicatie multilinguala?
      GBM

  • George Farkas commented on July 23, 2020 Reply

    Recunosc ca nu am fost prezent la evenimentele acelor zile,insa imaginile cu
    lozinci antisemite si steaguri cu crucea incarligata purtate de manifestanti mi-au provocat greata.Se pare ca cineva o fi avut grija ca ei sa fie prezenti.

    • Ivan G Klein commented on July 24, 2020 Reply

      Opozanții lor – Antifa – mi se par mai periculoși – e vorba de lupul în blană de oaie . K.I.

  • Ivan G Klein commented on July 23, 2020 Reply

    Bazat pe cele citite atunci .Raliul de la Charlottesville (2017 ) nu a fost organizat de supremațiști albi- e drept au fost și ei prezenți , înarmați pînă în dinți ( n-au folosit arme – Trump ia numit circari ) . Raliul s-a vrut un protest pașnic , aprobat de poliție , al cetățenilor revoltați de distrugerea monumentelor istorice sub pretextul luptei împotriva discriminării rasiale . Cei care au provocat escaladarea situației au fost cei de stînga (BLM) care nu aveau ce căuta acolo , avînd alt traseu aprobat . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *