În Ungaria, pe urmele lui Beethoven și Liszt

Am fost de mai multe ori la Budapesta cu Eva. Ne place orașul, limba o cunoaștem, e limba noastră maternă. Bunătățile bucătăriei ungurești le știm de acasă.

Înaintea celui de al Doilea Război Mondial orașul avea mulți locuitori evrei. Martoră este Sinagoga, cea mai mare a Europei. În timpul celui de al Doilea Război Mondial evreii din Ungaria, ca și evreii din mai toate țările Europei, au avut o soartă groaznică. Au rămas cărți, jurnale scrise de supraviețuitori, monumente memoriale ca și pantofii simbolici de pe malul Dunării, unde evreii au fost împușcați…

Orașul are o mare tradiție muzicală.În anul 1800 Beethoven a dat un concert de cameră în Budai Várszinház (Teatrul Cetății din Buda), pe atunci numit Dal Teatrum. Placa memorială din fațada clădirii amintește acest eveniment.

Budai Várszinház și placa memorială

După două sute de ani au început să se țină în fiecare an concerte comemorative, din care mai târziu s-a format festivalul Beethoven din Buda.

În Nemzeti Muzeum (Muzeul National) este expus pianul lui Beethoven, un Grand-Fortepiano, care a fost cadoul fabricii de piane Broadwood. După moartea lui Beethoven, pianul a fost cumpărat de Liszt, care l-a dăruit apoi Muzeului Național.

Pianul lui Beethoven

Există multe instituții de muzică în oraș: Opera de Stat, fosta Operă Regală, proiectată de arhitectul Ybl Miklos în stil Neo-Renaissance, Academia de Muzică Liszt, înființată de Liszt însuși, Teatrul Erkel, Casa memorială Bartok, Palatul Artelor Noi, etc.

Opera de Stat

În Vechea Academie de Muzică se află și locuința lui Liszt, transformată în muzeu.

Muzeul memorial Franz Liszt din Budapesta

În cinstea lui Liszt, la Budapesta se țin o dată la câțiva ani concursuri internaționale de pian pentru tinerii muzicieni.

Lângă Bastionul Pescarilor se află biserica Mátyás, denumită și Biserica Încoronării. Aici a fost încoronat împăratul Austriei, Franz Josef și soția lui, Elisabeta, ca perechea Regală al Ungariei. Pentru această ocazie Liszt a compus Misa de Încoronare. Interesant că Liszt însuși nu a fost invitat la ceremonie, abia a găsit un loc în picioare sus, lângă orgă.

Liszt a scris și Rapsodiile Maghiare, cea mai cunoscută fiind Rapsodia No. 2.

Note din Rapsodia Ungară No. 2 de Liszt

MARTONVÁSÁR

Odată când am fost la Budapesta, am vizitat localitatea istorică Martonvásár, situată la 32 km de Budapesta. Am călătorit cu un tren local care pleca din Gara de Sud. Din gara Martonvásár este un drum care duce la splendidul Castel Brunsvik.

Castelul Brunsvik

Beethoven a cunoscut întreaga familie Brunsvik, Therese, Josephine și Charlotte, precum și pe fratele lor, Ferenc. Două dintre surori au studiat cu el pianul la Viena. Beethoven a vizitat castelul cu maimulte ocazii, s-a împrietenit cu Ferenc, care cânta la violoncel. Cu timpul acesta a devenit un mecena pentru Beethoven. Sonata Appassionata a fost scrisă chiar în castel și dedicată lui Brunsvik Ferenc. Beethoven o considera cea mai impetuoasă dintre sonatele sale, în afară de Hammerklavier.

Castelul Brunsvik și Appassionata

Dintre cele 32 de sonate scrise de el, Beethoven a dedicat contesei Therese Brunsvik Sonata no. 24, op.78.

Therese Brunsvik a devenit urmașa pedagogului elvețian Pestalozzi. Ea a întemeiat prima grădiniță din Ungaria. În plus era și o bună pianistă, recitatoare de poezii și pictoriță.

Beethoven și Therese Brunsvik

Josephinei i-a dedicatliedul An die Hoffnung. Beethoven i-a adresat nenumărate  scrisori de dragoste, care s-au păstrat. După unii cercetători, scrisoarea găsită pe masa lui Beethoven și adresată “Iubitei Nemuritoare”, dar fără adresă, era destinată Josephinei Brunsvik.

În castelul Brunsvik există un frumos muzeu Beethoven, reînnoit cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la nașterea lui.

Martonvásár Beethoven Museum

În spatele castelului este un parc foarte romantic. Aici tinerele perechi se plimbă și se fotografiază.

În mijlocul parcului se află un lac artificial cu o insulă, unde se dau concerte în aer liber. Tot acolo se află un bust al lui Beethoven, făcut de sculptorul Pásztor János, bust inaugurat în 1927, cu ocazia a o sută de ani de la moartea compozitorului.

Martonvásár. În fața statuii Beethoven

Prin legătura cu surorile Brunsvik, Beethoven a făcut cunoștință cu verișoara lor, contesa Giulietta Guicciardi. Ea a devenit eleva lui Beethoven și între ei s-au înfiripat o poveste de dragoste.

DOLNA KRUPA (Also Korompa)

Familia Brunsvik avea încă un castel la Dolna Krupa, sau Korompa, astăzi în Slovacia. Beethoven a fost invitat și aici, compunând sonata cea mai poetică și mai romantică denumită Sonata lunii (Mondschein Sonate), pe care a dedicat-o Giulettei Guicciardi. Subtitlul sonatei este Sonata Quasi Una Fantasia.

Notele din Sonata Lunii scrise în Dolna Krupa

De fapt acesta era numele original al sonatei. Numele de Sonata Lunii i-a fost dat mai târziu de poetul și criticul german Ludwig Rellstab, care a comparat trioletele din prima parte sonatei cu razele lunii care se revarsă pe lacul Lucerna.

Cântând această piesă, eu mi-am închipuit întotdeauna următoarea scenă: E noapte, o tânără pereche se plimbă pe malul lacului în lumina lunii. Muzica este scrisă pe trei voci. Trioletele în surdină reprezintă lacul cu valuri line. Acordurile de bas vin din adâncul lacului, sau din adâncurile sufletului tânărului îndrăgostit. Iar vocea înaltă de sopran reprezintă un cântec de dragoste care plutește în atmosferă. La sfârșitul primei părți valurile devin mai neliniștite anticipând furtuna care va veni. Partea doua a sonatei a fost numită de Liszt și apoi de Heinrich Neuhaus “o floare între două abisuri”, Dar și aici în ultimele măsuri se simte tensiunea care urmează. Partea a treia este furtunoasă, agitată. Există puține părți lirice, alături de drama care se desfășoară. Sonata se termină  acorduri dramatice.

Ca în multe alte povești de dragoste, și aici sfârșitul este trist. Poate totul a fost doar una fantasia. Giulietta Guicciardi se căsătorește cu contele von Gallenberg.

Inspirat de Beethoven, Franz Liszt a dat piesei sale Sonata Dante subtitlul Fantasia quasi Sonata.

Anul acest este se împlinesc 250 de ani de la nașterea lui Beethoven. Au fost pregătite multe spectacole și concerte festive, dar toate au fost anulate sau amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Muzica lui Beethoven va rămâne întotdeauna în inima oamenilor. Ea ne umple viața cu bucurie, precum cântă corul din ultima parte a Simfoniei a IX-a, Odă Bucuriei:

Notele din Oda Bucuriei Simfonia a IX-a de Beethoven

Slavă ție stea curată

Voie bună pe Pământ

Frideric Grosz

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Marica Lewin commented on August 8, 2020 Reply

    Ce frumos ați evocat creatia lui Beethoven și Liszt legată de Ungaria!
    Mi- a plăcut ca nu ați tratat in paralel compozițiile și activitatea genialilor muzicieni, ci ele se întrepătrund, Liszt inspirat de Beethoven,sau executând sonate ale marelui Titan al muzicii, pianul ce aparținea lui Beethoven cumpărat de Liszt și apoi donat unui asezamint cultural.
    Oare cine a fost Iubita nemuritoare?

    • Eva Grosz commented on August 8, 2020 Reply

      Mă bucur că v-a plăcut. Se presupune că Josephine Brunsvik a fost iubita nemuritoare, Au rămas încă 15 scrisori adresate Josephinei . Doar o scrisoare găsită după moartea lui nu a avut adresă.

  • Tiberiu ezri commented on August 6, 2020 Reply

    Un filatelist devotat cum esti tu Frici este o chintesenta de eruditie, persistenta su un suflet de artist. Este nevoie de multi ca tine ca sa scoata filatelia din agonie.

    • Grosz Eva commented on August 7, 2020 Reply

      Mulțumesc pentru frumoasa apreciere . Influența pentru filatelie o am de la familia soției tale.

      • Grosz Eva commented on August 7, 2020 Reply

        Mulțumesc !
        Grosz Frici

  • Andrea Ghiţă commented on August 6, 2020 Reply

    Excelentă ideea de a ilustra acest periplu cultural cu emisiuni filatelice!

    • Grosz Frideric commented on August 7, 2020 Reply

      Dacă îți place voi încerca să continui.

  • Grosz Frici commented on August 6, 2020 Reply

    Mulțumesc pentru aprecieri !

  • Hava Oren commented on August 6, 2020 Reply

    Foarte interesant! Mi s-a părut ciudat că toate imaginile din Martonvasar arată un castel neogotic, pe când cea de pe plic este cu totul diferită. Nu m-am lăsat până nu am găsit explicația: castelul a fost renovat în anii 1870, primind înfățișarea actuală. Beethoven l-a cunoscut în forma în care apare pe plic!

    • Eva Grosz commented on August 9, 2020 Reply

      Mulțumesc pentru apreciere !

  • Veronica Rozenberg commented on August 6, 2020 Reply

    D-le Grosz a-ti scris un articol minunat, informativ, romantic, preasarat cu timbre excelent potrivite la subiectul pe care l-ati dorit prezentat , totul te invaluie intr-o stare de melancolie pana la extaz, bucuria de a fi in natura si de a asculta minunata muzica al carei brav cunoscator sunteti.

    You made my day, Veronica 🙂 🙂

    • Grosz Frideric commented on August 7, 2020 Reply

      Mulțumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *