Post Scriptum la articolul „Cum a fost lansat Goma în Occident”

Am fost surprins, mai degrabă șocat, de unele comentarii la articolul meu, “Cum a fost lansat Goma în Occident”, în care am descris reacția mea la o întâmplare petrecută acum aproape 50 de ani, când eram cu totul ignorant despre Paul Goma și când nu puteam prezice cum se va comporta el decenii mai târziu.

În acel articol eu nu am încercat, socotind ca nefiind necesar, să menționez acțiunile sale antisemite din anii următori, deoarece eram convins că nu putea să existe cineva, în special în rândul cititorilor revistei Baabel, de obicei foarte bine informați, chiar şi în conducerea revistei, care să fi ignoranţi în ceea ce priveşte ura lui, extrem de bine documentată, împotriva evreilor. Chiar în situația foarte rară a celor care nu îi știau trecutul, era de sperat că își vor da silința să facă ceea ce americanii numesc “homework” şi să se educe un pic prin intermediul internetului. O simplă căutare, folosind sintagma “Paul Goma antisemit”,  le-ar fi permis să găsească zeci de articole şi cărți despre acest personaj cu o tendință antisemită vădită şi foarte clară. Din fericire, alți cititori au dat răspunsurile necesare și le sunt recunoscător!
Dar reacția mi-a prilejuit să fac o analiză mai aprofundată a evoluției lui Goma, dintr-un tânăr nemulțumit, căsătorit cu o evreică, devenit disident, într-un antisemit feroce, din ce în ce mai agresiv. Această analiză s-a soldat cu descoperiri neprevăzute, chiar uluitoare. Mă voi limita la numai două, cu totul neașteptate şi complet surprinzătoare!

În primul rând, am fost șocat când am studiat situația matrimonială a
lui Paul Goma, în special legată de căsătoria lui cu evreica Ana Maria
Năvodaru, despre care se scrie foarte puțin şi se știe şi mai puțin! În special, când am constatat cine a fost socrul acestui așa-zis inamic al comuniștilor, în scris şi fapte!
Numele tatălui socru era Petre Năvodaru, original Peter Fisher, şi nu fusese nici pe departe unul din ovreiașii timorați ai acelor timpuri. Dimpotrivă. “tovarășul” Năvodaru devenise încă din perioada anilor 1930 un ilegalist de frunte al Partidului Comunist, ajuns după 23 August în pleiada propagandiștilor, dirijând secția de agitație şi propagandă a Comitetului Central PMR. Dacă nu ați auzit de el, să nu va ruşinati, deoarece nici eu nu știam numele până acum câteva zile. În ciuda faptului că timp de aproape 65 de ani – de la România Liberă, la Facultatea de Ziaristică şi până la Europa Liberă, chiar şi mulți ani mai târziu – am căutat sa fiu bine informat. Se pare însă că acest om a reușit să trăiască în penumbră, nefiind cunoscut decât de câţiva prieteni şi câteva rude apropiate, Dacă nu aş fi găsit, de foarte curând, un document despre el, cu o menționare cu totul unică, aş fi rămas cu impresia că numele Năvodaru a fost doar rodul imaginației lui Goma, nimic mai mult! Şi ce am găsit?!

O carte scrisă de un politolog ungur, Ferenc Fehér, în colaborare cu profesorul Andrew Arato, “Crisis and Reform in East Europe”, (ușor de găsit pe Internet dacă cineva știe unde să caute) publicată în anul 1991, unde, la pagina 140, se găsește o listă a celor mai cunoscuți propagandiști comuniști din RPR, din perioada când ei au ajuns la putere în țară. Printre numele indicate sunt acelea din stratosfera aparatului “agit-prop” al timpului, şi includ pe ‘renumiții’ Iosif Chișinevski, Leonte Răutu, Mihail Roller, Lazăr Gruenberg, Sorin Toma, Gheorghe Preoteasa, Miron Constantinescu, Ştefan Voicu, Petre Năvodaru (Peter Fisher) si Constanţa Crăciun! Nobilimea partidului!!! Inclusiv socrul disidentului Goma!! Dar, şi mai curios, în vreme ce toți ceilalți au fost și încă sunt persoane extrem de cunoscute ca fiind fruntași ai PMR în perioada de după 23 August, respectiv mulţi ani după aceea, numele Năvodaru apare ca o surpriză, întrucât nu mai este de găsit în alte publicații, cu excepția unui articol de Vladimir Tismăneanu din anii 1990. De aceea urmează întrebările logice, unde a dispărut vreme de decenii, ce funcții a avut, cu cine a fost căsătorit, ce copii a mai avut? Toate fără răspuns. Cel puțin eu nu am găsit nimic, în ciuda unor cercetări intense. Mă întreb dacă vreunul din cititorii acestor rânduri mă poate ajuta cu informații suplimentare. Cât despre Tismăneanu, în cursul unui interviu el a declarat că l-a văzut pe Năvodaru la înmormântarea tatălui său, cu care Năvodaru fusese prieten din ilegalitate, şi că menționase într-o scurtă convorbire că nu avea nimic împotriva fiicei lui, sau împotriva lui Goma!

A doua surpriză a fost menționarea numelui Isac Chiva într-un document al lui Goma, în care a publicat o lista (probabil “neagră”) a acelor evrei care au scris despre despre evenimentele de ură și prigoană împotriva evreilor in anii 40-44 şi anterior!

Îmi închipui de unde a “racolat” Goma acest nume, care îmi este foarte cunoscut, deoarece este vorba de vărul meu de-al treilea. Profesorul şi savantul Isac Chiva Z”l, decedat în Franța acum câţiva ani. (Pentru cei curioși, acest nume este uşor de găsit pe Internet, unde sunt publicate zeci de articole, studii, omagii onorând unul din cei mai cunoscuți antropologi ai Franței din ultimele decenii.)

Isac (Ițic) Chiva, care este și numele bunicului meu, s-a născut la Iași în 1925, unde a avut nefericirea de a fi un martor şi victimă a Pogromului din 1941, în cursul căruia multe din rudele noastre au fost atacate, bătute, schingiuite şi ucise de către hoardele dezlănțuite ale localnicilor, de multe ori vecini sau foști asa-zişi prieteni, cu ajutorul şi participarea multor soldați şi ofițeri ai armatei şi jandarmeriei române!

Deși era un tânăr socialist, el şi familia lui au înțeles foarte curând după război că îi aștepta o dictatură de tip sovietic şi, înfruntând multe obstacole, întreaga familie a reușit să părăsească ţara, ajungând în Franța. Acolo s-a atașat mai târziu de un grup de tineri intelectuali originari din România, incluzându-l pe marele poet, Paul Celan şi cel care avea să devină unul din cei mai vestiți sociologi ai Franței, Sergiu (Serge) Moscovici (tatăl lui Pierre Moscovici, ministru de finanțe al Franţei şi apoi unul dintre liderii Uniunii Europene). Care a fost “vina” vărului meu îndepărtat, Isac Chiva, care l-a enervat pe Goma?

Nu numai faptul că a fost martor şi victimă a masacrului de la Iași, dar a “îndrăznit” să-şi povestească suferințele într-o convorbire publicată în 2003 în renumita revista Les Temps Modernes, fondată de Simone de Beauvoir şi Jean Paul Sartre. După cum se pare, Paul Goma devenise cu timpul obsedat să elimine toate informațiile referitoare la atrocitățile antievreiești din timpul războiului şi dinainte de război, deci şi martorii neplăcuți de felul lui Isac Chiva trebuiau să fie distruși prin liste negre şi batjocură!

Se pare de asemenea că numele lui Chiva a devenit, printr-un fel de osmoză, o boala transmisibilă, deoarece într-o altă scriere a lui Goma apare brusc şi numele lui Serge Moscovici, declarat, fără niciun context sau explicație, drept “mâncătorul de români!”

Pe cine a “mâncat”, unde şi când, nu se spune nimic, dar în lumea psihotică a lui Paul Goma, un nume evreiesc de renume este suficient să fie considerat un dușman implacabil! Cu excepția nevestei şi a socrului!

Jack Chivo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Ivan G Klein commented on August 12, 2020 Reply

    Un antisemit notoriu nu poate fi un dizident adevărat . Eu nu exclud posibilitatea ca P.G. să fi fost omul Securității trimis în Occident . Un om mînat de interes . Una din coincidențele din biografia lui – anul 1968 e anul căsătoriei lui cu Ana dar și anul în care e acceptat în PCR , fiind un cineva care a fost închis 1957-1959 , a avut domiciliu forțat în Bărăgan 1959-1963 . Interesant că nu i-a fost retrasă cetățenia romînă ( legea 17/12/1971 , cap.3 , art.19 ). Interesant personaj Ana – a găsit calea de a fi eficientă rămănînd în umbră ( ca tatăl ) . K.I.

  • boris mehr commented on August 11, 2020 Reply

    Din câte știu de la rude de ale mele Petre Năvodaru a fost un om atent cu prietenii conaționali, modest, probabil inteșigența îi dicta acest comportament, la fel și fiica sa, ANA, despre PAUL GOMA s-a știut prea puțin, cred că nici nu era de tânăr antisemit, contactele sale cu foști legionari anticomuniști i-au format un nou
    profil, iar talentul a dat aripi unor fabulații teribile. Este posibil că în Basarabia anului 1940 au avut loc acte reprobabile la care au participat și evrei comuniști, dar Goma a exploatat la maximum naționalismul autohton ceea ce i-a creat faima unui fals Soljenitsyn.

  • Andrea Ghiţă commented on August 11, 2020 Reply

    Printr-o simplă googlare am găsit următoarele: “Ana-Maria, prin botez aflată sub protecția Maicii Domnului și a Sfintei Ana, mama Mariei și bunica lui Hristos” http://stiri.botosani.ro/stiri/opinii/ana-lui-goma-si-trecutul-tot-mai-prezent.html.

  • Andrea Ghiţă commented on August 11, 2020 Reply

    Simt nevoia să reiterez că nu agreez abordările de tip “cadrist”. Paul Goma a fost dizident. Paul Goma a fost antisemit. Aceste două afirmaţii pot fi demonstrate. Dar ce legătură are atitudinea asta cu socrul lui?! Cunosc multe poveşti de iubire (şi căsătorie) care au sfidat diferenţele sociale, de etnie şi religie. Nu avem dovezi că Paul Goma s-ar fi căsătorit cu Ana-Maria Năvodaru dintr-un interes legat de tatăl acesteia sau de originea sa evreiască. Dimpotrivă, căsătoria lor a durat 50 de ani şi după cum reiese dintr-un interviu a ţinut mult la ea până la sfârşitul vieţii acesteia (2017). În mod interesant antisemitismul său a convieţuit cu căsătoria cu “o evreică”, despre care ştim foarte puţin… M-aş bucura dacă aţi scrie în Baabel un articol amplu despre antropologul francez Isac Chiva, originar din Iaşi.

    • Veronica Rozenberg commented on August 11, 2020 Reply

      Draga Andrea,
      Goma a fost si disident si antisemit. Antisemitismul manifestat a venit ceva mai tarziu. De ce, probabil ca cineva care ar dori sa investigheze ar gasi motivele. Cred ca oriunde este amintit numele sau se pomeneste faptul ca fost disident (nu spun asta ca pe o calitate si nici ca pe un defect, ci doar ca pe un fapt). Iar despre antisemitismul sau s-a scris deja in articol. Cat de masurabil era, nu stiu , dar nu era un lucru facut in gluma. Iar faptul ca sotia a fost evreica nu are, in opinia mea, nici o legatura cu celelalte. Ca sa nu mai vorbim (dar nu stiu si poate nici alti nu stiu) ca cineva nascut evreu, este chiar cu adevarat simaptizant cu evreii. Doar atatia si atatia PCR-isti nu aveau nimic cu evreismul, ba se si deziceau de el, sau se ascundeau. Dar asta a fost de mult. Parerea de mai sus e bazata numai pe opinia mea personala si pe ceea ce am mentionat specific, referitor la Paul Goma.

  • Veronica Rozenberg commented on August 11, 2020 Reply

    D-le Chivo,

    Apreciez investigatia larga pe care ati facut-o e remarcabil ca ati facut-o, dar oamenii sunt diferiti si probabil, dupa parerea mea cel putin, v-ati asteptat la o atitudine pe care nu oricine o abordeaza.

    Am aflat cu ocazia verificarii unor mici detalii legate de Goma ca a decedat la Paris in februarie din cauza virusului COVID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *