Potrivit cifrelor disponibile pe pagina Autorităţii Electorale Centrale, (comunicatul din 2 dec. 2020) în Registrul Electoral sunt înscrişi 18.191.396 de alegători cu domiciliul sau reşedinţa în ţară şi încă 740.367 cu domiciliul în străinătate. https://www.roaep.ro/prezentare/en/comunicat-de-presa/
Adunând cele două numere găsesc că pe listele electorale vor fi maximum 18.931.763 alegători.
Apoi, luând în considerare prezenţa la vot la alegerile din ultimii patru ani: parlamentare în 2016: 39.49% (https://prezenta.bec.ro/parlamentare2016/), europarlamentarele din 2019: 49.02% (https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/),
alegerile prezidenţiale 2019: 47,66% în primul tur (https://prezenta.bec.ro/prezidentiale10112019/)
şi 49,87% în turul al doilea (https://prezenta.bec.ro/prezidentiale24112019/), voi face media aritmetică pentru a estima prezenţa maximă la vot la alegerile din 6 decembrie 2020: 46,51%.
Comparând prezenţa la vot la alegerile locale din 2016 (48.44%) cu cea din 2020 (în condiţii de pandemie): 46% (https://www.digi24.ro/alegeri-locale-2020/prezenta-la-vot-alegeri-locale-2020-au-votat-deja-peste-14-dintre-alegatori-1374523) şi aplicând regula de trei simplă, pot estima că la alegerile parlamentare din 06 decembrie 2020 va fi o prezenţă de 47,35%.
Mai exact, se vor prezenta la urne şi vor introduce buletinele de vot 8.964.190 de persoane. De aici rezultă că votul meu are o pondere de 1/8.964.190. Câtul acestei împărţiri ne dă o valoare infimă: 0, 00000011! Votul meu are ponderea de 0,000011% din totalul voturilor! Chiar dacă l-aş pondera în funcţie de procentajele prognozate pentru unul sau altul dintre partidele competitoare, el rămâne tot insignifiant. Chiar dacă buletinul meu de vot nu va rămâne agăţat în urnă, nu va fi omis de la numărătoare sau (horribile dictu) nu va fi trecut în contul altei formaţiuni politice, influenţa lui asupra rezultatului final al alegerilor va rămâne tot infimă, aproape neglijabilă…Unde s-a mai văzut ca cineva să câştige alegerile la un vot diferenţă?!
Şi atunci de ce ţin să mă prezint la vot?! De ce am fost prezentă la secţia de votare (aceeaşi sală de clasă de la şcoala din cartier ridicată în anii „Epocii de Aur) la toate alegerile (pe care le-am apucat) înainte şi la cele de după decembrie 1989. În perioada comunistă mă duceam pentru că eram obligată şi puneam ştampila cu indiferenţă şi greaţă, fără a avea însă curajul altor concitadini să trag o linie peste numele candidatului şi să scriu deasupra Lulu, prenumele personajului aiurit şi îndrăgit, mascota Clujului (https://cluj.com/articole/personajele-clujului-cine-era-lulu/).
La primele alegeri libere, în mai 1990, am stat cu entuziasm şi răbdare ore în şir ca să pot vota şi am pus ştampila pe grupul de independenţi în care aveam cea mai mare încredere…Dar ei nu au contat la rezultatele finale! Niciodată nu l-am votat pe Gheorghe Funar şi el totuşi a rămas în scaunul de primar timp de trei mandate.
Mai târziu s-a întâmplat să iasă câştigătoare formaţiunea votată de mine, după cum s-a întâmplat să nu intre în parlament candidatul pe care-l socotisem cel mai potrivit, în care îmi pusesem nădejdea la voturile uninominale.
Am continuat să mă prezint disciplinată la vot şi după un timp – dezamăgită şi revoltată – să mă alătur mulţimii încolonate ce străbătea străzile Clujului, protestând pe zloată şi ger, invocând schimbarea cu sloganuri haioase, agăţându-mă de speranţa că alegerile (mult prea îndepărtate) aveau să încline balanţa în sens contrar celor ce se petreceau şi se perpetuau. Ceea ce s-a şi întâmplat în mai 2019, la alegerile europarlamentare. Votul meu a avut greutate pentru că s-a coagulat cu alte sute de mii, cu milioane de voturi, căpătând pondere procentuală. Era un semn încurajator pentru ceea ce aşteptam de la alegerile generale din 2020.
Numai că anul acesta entuziasmul şi optimismul meu s-au diminuat (nu numai din cauza pandemiei). Incompetenţa, amatorismul, lipsa de seriozitate, incorectitudinea s-au developat şi printre cei în care avusesem încredere, iar eu am ajuns să cumpănesc din nou asupra ponderii votului meu… Până la urmă ce rost mai are să votez?! Toate voturile sunt egale între ele şi al meu – eventual – poate anihila un vot pentru „partea adversă”. Oare pot modifica ceva cu votul meu?
Ar fi mult mai comod să stau acasă. Să nu mai fiu nevoită să stau la rând cu masca pe figură, să parcurg toată procedura „ de igienizare” anterioară şi ulterioară procedurii de vot şi apoi să mă îngrijorez de eficienţa lor.
Şi totuşi am să mă duc să votez. Nu atât pentru a mă achita de îndatorirea civică (există alte moduri de a mi-o îndeplini) şi nici pentru „a-i împiedica pe alţii să voteze în locul meu” sau pentru că „absenţa înseamnă un vot pentru cealaltă parte” (nu mai sunt sigură cum e cu partea cealaltă; dacă e una, sunt mai multe şi unde exact se poziţionează…).
Mă voi duce să-mi exercit dreptul de vot din respect pentru concetăţenii mei care se duc să voteze cu speranţă şi cu responsabilitate. Din respect faţă de toţi oamenii din lume care au năzuit, au luptat şi s-au jertfit pentru votul universal. Din respect pentru memoria femeilor din România care au fost lipsite de acest drept până în 1938. Eu îl am şi am să mă folosesc de el. Nădăjduiesc ca şi organizatorii să-şi facă datoria de a asigura condiţiile optime pentru alegeri.
Andrea Ghiţă
30 Comments
Si acum, Andrea, ce poti sa spui despre cat a cantarit
votul tau?
Pe vremuri ai avut o atitudine pozitiva si apreicatoare fata de Johannis, se pare ca lumea nu il prea mai vrea, si ca el insusi e constient de asta.
Personal nu am prea multe pareri, dar prezenta lui cu diferitele ocazii in care l-am vazut nu mi-au facut o impresie pozitiva dpdv al continutului discursurilor pe care le-a injghebat. Nu pare a fi un om cu viziune, ci mai curand un politician pe care atunci cand il vezi ai de departe sentimentul ca a inghitit o sabie.
Ceea ce am auzit sunt si critic nenumarate la adresa lui, exprimate de ziaristii musafiri ai programului moderat de Ionut Cristache, Romania 9.
Votul meu a contat pentru că m-am dus să votez, în condiţiile unei participări foarte slabe. Nu ştiu ce a determnat prezenţa foarte mică la vot: pandemia, câteva stângăcii ale guvernului în ultimul timp, sfada dintre cele două partide de dreapta, anti-PSDismul preşedintelui Iohannis, dar rezultatul a fost ascensiunea surpinzătoare a formaţiunii AUR, de extrema dreaptă, despre care vom publica un articol mai larg în numărul de joi.
Am auzit recent de aceasta formatiune cum ii spui tu, din pacate formatiuni de dreapta devin din ce in ce mai influente in tarile Europei. O sa fie interesant de aflat mai multe date despre acest nou partid.
Alegerile din Romania pentru un “spectator” ca mine: participarea mica la vot a fost determinata si de inexistenta votului prin corespondenta. Dar, cu siguranta, alegatorii au fost dezinteresati, obositi, deprimati, speriati de a nu se imbolnavi, dar, mai ales, nu au vazut in vot puterea fiecaruia de a decide. Ceea ce a dus la o mare necunoscuta poltica, daca ne uitam la procentele castigate de partide si negocierile pentru formarea unui guvern.
Paragraful de încheiere exprimă și opinia mea.K.I.
VR – imi pare bine ca ai “sezisat” dezavantajele votului prin posta. Eu de fapt am spus “vot prin posta cu RESTRICTII” – dar ce s-a intimplat in alegerile americane:
1 – s-a aprobat votul prin posta dar s-a aplicat “en-gros” adica s-au trimis buletine de votare la toata populatia – listele nu erau puse la punct asa ca oameni morti ca si oameni care s-au mutat au primit buletine – unor oameni li s-au furat prin posta buletinele si altcineva a votat in locul lor;
2 – semnaturile de pe buletine nu au fost controlate – este foarte dificil si dureaza sa verifici mii si mii de semnaturi si sa le compari cu semnatura originala de pe lista;
3 – din cauza ca buletinele trebuie intoarse tot prin posta, unii lucratori postasi necinstiti au aruncat la gunoi buletine in regiunile republicane; Serviciul postal este un serviciu de stat ca peste tot, si sindicatul lucratorilor este democrat – Trump a vrut sa faca posta mai eficienta ca sa taie din pierderi si de asta unii postasi i-au platit-o inapoi;
4 – multe buletine postale au fost “fabricate” in serie pentru Biden si au aparut peste noapte cand nu era mai nimeni in sediul de votare – cantitatea acestor buletine a fost “calibrata” ca Biden sa castige dar nu la mare diferenta ca sa nu para suspect – dar din punct de vedere statistic este clar ca constituie frauda pentru ca este imposibll sa ai ceva de 99% intr-un sistem de doua sau mai multe partide politice.
Care ar fi restrictiile care ar indrepta situatia:
1 – nu primesti buletin de vot decit daca ceri prin telefon unde functionarul electoral iti verifica numele, adresa, data nasterii, ca esti in viata si inca locuiesti in statul respectiv;
2 – dupa ce votezi si semnezi plicul pe afara cauta sa trimiti buletinul cu un servici postal de incredere – cum am facut noi si multi altii – am trimis buletinele prin fedex sau dhl la un prieten care le-a depus personal in cutia de la comisia de votare;
3 – exemplu – unele persoane s-au dus sa voteze personal si in fata comisiei li s-a spus ca au votat deja prin corespondenta – probabil ca bultinul lor de votare a fost “interceptat” si altcineva a votat pentru ei.
Concluzia este ca alegerile americane din 2020 sunt un amestec de incompetenta, frauda civila si chiar criminala in unele cazuri. Si se poate spune ca toate statele unde sunt probleme sunt state unde sistemul electoral e in mana democratilor.
La asta se adauga ca unele dovezi au fost distruse imediat ca sa nu poata sa existe dovezi materiale in fata curtii de judecata. Sistemul american a fost bazat pe cinstea omului – acest sistem a fost schimbat de democrati intr-unul de “scopul scuza mijloacele” – lovitura majora pentru societatea si democratia americana.
Veronica si altii va stau la dispozitie cu alte amanunte daca va intereseaza.
Observații lipsite de relevanță în raport cu tema articolul de față. Înțeleg că suferiți mult pentru înfrângerea lui Trump.Pot să înțeleg când unii români susțin GOP, republicanii, dar faptul că ei ajung să sufere pentru acest personaj egolatru, incompetent, și destabilizator mi se pare de neînțeles.Trump nu a fost acel personaj ”tare” la adresa Rusiei (așa cum ne învățaseră precedenții președinți republicani), ci dimpotrivă, relația lui cu autocrați precum Putin sau Kim Jong-un e cel puțin suspectă și deloc liniștitoare pentru noi, românii.
Alegațiile dvs depășesc până și propaganda de pe FixNews. Le-ați compilat din susținătorii hard core a lui Trump.
Iar pentru că idolul dvs a pierdut alegerile, înseamnă că toate democrațiile care practică votul prin corespondență sunt putrede și corpute, nu-i așa?
Stimate Dle Culbuteur: contributia mea este foarte relevanta in aceste timpuri de COVID cand votantii nu se pot deplasa sa voteze personal – votantii pot fi absenti din motive de deplasare sau bolnavi sau pur si simplu nu vor sa se contamineze. Masa electorala creste foarte mult si valoarea votului celor care voteaza personal de fiecare data scade.
1 – nu “sufar” mult din infringerea lui Trump, dvs probabil ati suferit in ultimii patru ani;
2 – Majoritatea romanilor si a evreilor din romania din SUA l-au votat pe Trump in 2016 si 2020; intelectuali si politicieni de prestigiu din SUA il sustin pe Trump; 49% din populatia SUA il sustine pe Trump; sa fie toti idioti asa cum reiese din comentariul dvs, sau dvs nu intelegeti situatia? Este un caz de POPULISM rezultat din incompetenta guvernelor anterioare.
3 – Trump “egolatru, destabilizator”? DA dar astea sunt caracteristici de politician; Incompetent? NU si cand e incompetent (situatii rare) le repara foarte repede si fara consecinte; Cei care vad numai negativ pe Trump au o problema prin faptul ca nu vad ca a avut o presedentie de mare succes si a rezolvat in patru ani ce multi presedinti nu au facut in opt. Dar asta nu puteti vedea si intelege din motive personale.
4 – Trump nu trebuie sa fie “tare” la adresa Rusiei – de fapt i-a tinut in sanctiuni tot timpul – China este adversarul major al SUA si este trist ca Europa nu vede asta.
5 – Alegatiile pe care le-am mentionat si clar ca nu va plac (adevarul supara pe unii) nu sunt “hard core” – 80% din cei 74 de milioane care au votat pentru Trump, adica aproape 60 de milioane de alegatori vor ca sa se rezolve pe cale judiciara. HARD CORE se refera la 10% sau cam asa ceva.
6 – am spus clar ca votul prin corepondenta fara restrictii in tari corupte duce la frauda si la falsificarea alegerilor. Poate in tara unde votati votul prin corespondenta este controlat si cinstit, dar in mod sigur nu se aduc mormane de buletine noi de vot peste noapte in care un candidat obtine 99% din voturi. (exista dovada pe film). Sau poate nu s-a descoperit inca?
Niciodată nu o să găsim o formațiune politică sută la sută pe gustul nostru, doar dacă ne facem noi un partid. Căutăm unul care cât de cât satisface, măcar teoretic, cerințele noastre legate de democrație . Trebuie să mergem să votăm și să ne dăm votul acolo unde nu se pierde.
Andrea, apreciez articolul si timpul dedicat pentru a strange date numerice privind procentajele diferitelor alegeri, cat si consecintele pe care le deduci din ele.
Rezulta insa o situatie contradictorie, si anume, desi este preferabil si mai civic, ca sa existe un numar cat mai mare de alegatori, greutatea unui singur vot scade, atunci cand numarul de alegatori creste.
De aici s-ar putea ca situatia aceasta tocmai sa incurajeze la a nu merge la vot.
Propuneam metoda dinainte si inca ma gandesc ca ea ar fi posibila, cu anumite calcule si cu o organizare corespunzatoare.
Hotararea de a vota, pe langa ca reprezinta datoria civica a fiecarui cetatean, este probabil si expresia unei atitudini ale carei radacini stau atat in personalitate, dar si in educatie.
Dragă Veronica,
Din câte ştiu eşti matematiciană şi poţi comenta ipoteza mea. Calculele mele s-au rezumat la aritmetică şi au presupus o comportare lineară a acestui fenomen. Totuşi, poate că raportarea votului meu nu ar trebui făcută la numărul total de votanţi în general, sau ai unuia dintre partidele importante, ci la diferenţa dintre două tabere. Şi atunci s-ar putea ca ponderea unui vot să devină mai semnificativă.
Draga mea, aceasta a fost pregatirea mea fundamentala, dar niciodata nu am functionat ca atare. Prima mea profesie a fost cea de programator, care cu timpul isi schimba numele si structura in Software Engineer chiar daca nu esti propriu-zis engineer. Asa am functionat marea parte a vietii mele, dupa care am devenit istoric. Mai am si alte indeletniciri, de exemplu ce de doctor amator :-)).
Ucenicia la aceasta ultima disciplina o capeti atunci cand cresti copii si batrani. In orice caz, o mare parte a vietii am regretat ca nu am ajuns la medicina.
In consecinta, am inteles cele scrise de tine, si tocmai de aceea am ajuns la concluzia – putin contradictorie la prima vedere – ca valoarea unui vot individual scade, atunci cand interesul public (prin cresterea numarului de alegatori) creste.
Succes sa fie…
Dna AG – dupa parerea mea si a multora, procentajele si “valoarea” fiecarui vot nu prea insemna mare lucru comparat cu datoria civica sa votezi CHIAR daca stii dinainte ca pierzi. De ce? e o diferenta cand castigi cu 70% sau cand castigi cu 50.1% – politica si legile care urmeaza trebuie sa tina seama de opozitie – cine nu tine seama de opozitie nu mai este ales data viitoare sau daca se repeta risca intoarcerea la dictatura si chiar revolutie.
Elita conducatoare pe care o votam este o oglinda a societatii in care traim – cei care nu voteaza negijeaza o datorie civica foarte importanta – cei care nu voteaza sau nu-i intereseaza sau nu stiu ce se intimpla imprejur. In cazul epidemiei, guvernele si parlamentele trebuie sa introduca o clauza in Constitutie care sa permita aminarea alegerilor, sau sa se voteze prin posta ca alternativa cu restrictii dar nu ca votat in masa.
Cand numarul votantilor este redus de ex sub 40%, inseamna ca o minoritate dicteaza la majoritate cum trebuie condus statul si democratia devine incet-incet o dictatura.
Interesanta afirmatia ta, Virgil in care propui ca sa se introduca votul prin posta.
Daca nu gresesc, unul dintre argumentele tale si nu numai, referitoare la “frauda” cautata dar se pare negasita, din alegerile americane, era acela ca s-a permis votul prin posta, si ca populatia a fost incurajata s-o faca.
Atunci, cum e mai bine?
Poate ar trebui ca persoane anumite sa se invarteasca cu URNE de votare printre locuitorii tarii, sa mearga din casa in casa si sa “oblige” prin explicatii sau rugaminti, la fata locului, ca fiecare cetatean are obligatia civica de a depune un vot.
Nu ar fi usor, dar cred ca procendand astfel sansele unei participari largi a populatiei la vot ar fi cu mult mai mari.
Veronica,la noi se spune că cetățeanul are DREPTUL să voteze și nu OBLIGAȚIA să voteze. Și pun întrebarea pe care a pus-o și Hava Oren: De ce graba asta pentru alegeri? Nu se putea aștepta câteva luni după ce vaccinul va fi administrat populației?
Dragă Eva,
Situaţia politică din România e foarte tensionată. Guvernul a ajuns la putere printr-o moţiune de cenzură, majoritatea parlamentară e formată din partidele care nu sunt la guvernare. A venit şi pandemia peste noi, deficitul bugetar a crescut foarte mult, iar dacă nu se fac alegerile la termen, ppotrivit Constituţiei, parlamentul ăşi va pierde dreptul de a emite legi, deci se poate bloca viaţa economică şi socială.Deci alegerile trebuie să aibă loc. Să sperăm că totul va fi bine.
Situație asemănătoare cu a noastră .
Eu nu am vorbit de o obligatie PER SE, ci de o incercare de convingere, ai vazut ca este intre ghilimele. Modaltiatea pe care incercam s-o propun ca metoda de votare, zic eu ar aduce mult mai multi alegatori la urne, dar poate ar introduce probleme, pe care sistemul ar trebui sa stie cum sa le rezolve.
Cred insa ca nu s-a hotarat ca vor fi alegeri, de ce spui ca vor fi?
De la formarea acestui guvern se tot spune ca vor fi alegeri, la inceput cine se temea de ele era Gantz, acum cine “se teme” (caci practic el nu se prea teme de nimic) este Bibi. E straniu, se inverseaza polii.
Si apoi in legatura cu vaccinul, cat timp va mai trece oare, ca acest vaccin sau altul sa se dovedeasca ca fiind eficient, dar mai ales ca nu este daunator?
Probabil va mai fi nevoie de multe luni de zile, sau poate ca sunt pesimista.
Intr-o alta ordine de idei, nu cred ca exista vreo legatura intre alegeri si vaccin, pentru ca “personalitatile” politice israeliene de la ora actuala sunt de plans. Micile si marile conflicte politice primeaza in hotararea de a merge sau nu catre alegeri. Cred ca vaccinul nu sta ca o balanta in fata acestei hotarari.
Era inexplicabil, pentru cei din Bucuresti, cum votul unui un oras universitar, cu traditie intelectuala, a dus ani la randurl la vopsirea bancilor din Cluj in rosu, galben si albastru.
Propun o vizionare a spectacolului “O scrisoare pierduta” in regia lui Liviu Ciulei, scapat de cenzura comunista, in locul talk-show-urilor grotesti de la televiziuni. Zoe, fii barbata! Votul tau conteaza!
Dreptul de a alege a fost luat omului în toate regimurile totalitare. De aceea acest drept e bine să fie folosit în condiții normale. Mă întreb însă practic,cum se va exercita acest drept ? Se vor aduna sute de oameni ? Se poate face de la distanță? Tot timpul se spune ca oamenii să se ferească de întâlniri în mulțime . Sunt orașe în care sunt restricții mari..Atunci cum ? Nu de alta, dar și noi în Israel avem perspective să votăm în timpul pandemiei.
Comentariile reflectă idei ,convingeri și atitudini ale autorilor pe care îi apreciez. Eu aș evalua momentulsub titlul îmbietor ”Democrația și simulacrul ei”
O poziție admirabilă în vremuri normale, dar pe timp de pandemie nu sunt chiar atât de sigură. Dacă impactul unui votant este de 0,000011%, mă tem că riscul de îmbolnăvire e mult mai mare (pentru cei care se molipsesc va fi 100%!)
O clasă politică cu adevărat în slujba poporului ar trebui să facă posibil votul la distanță, sau să amâne alegerile până după vaccinarea în masă, care nu mai e chiar atât de îndepărtată.
“A vota sau a nu vota?” – aceasta este intrebarea pe care ne-o punem cu totii.
Si, mai presus de cantarirea rationala a procentajelor, de dubiile referitoare la un efort inutil, actioneaza o multitudine de factori care vor hotari in ultima instanta decizia corecta si satisfacatoare. Aceste considerente sunt intotdeauna de natura sociala, rezultatul interactiunii noastre cu “ceilalti,” cu cu cei din jurul nostru.
Perfect rationamentul si motivatia respectului colectiv. Din pacate, finalitatea lasa de dorit de trei decenii, pentru ca este deja evident pentru fiecare cetatean roman ca elita conducatoare este incapabila, incompetenta si uneori iresponsabila, avind o minima tangenta cu realitatea votantilor.
Asa trebuie sa actioneze un cetatean exemplar!
O dilema care m-a obsedat timp de decenii ,fara sa fiu insa capabil de a-mi exprima gandurile atat de logic si bine documentat cum o face autoarea acestor randuri.
Tu nu ai respect față de nimeni, doar de propriu-ți ego, deci hai să lăsăm fățărnicia de-o parte!
Decizia e corectă. Unde-s mulți, puterea crește…
Chiar dacă nu avem de unde alege ceva bun, măcar putem împiedica răul cel mare!
FELICITARI pt. pledoarie. cu explicatia matematica m-ati dat gata.
De ar citi cat mai multi..
Fac parte din tabara optimistilor fara rezerve.
Sper sa iasa cine trebuie.
Succes, sanatate tuturor ardelenilor.