„Majoră și vaccinată”… anti COVID19

Cred că sunt prima dintre baabelieni care a avut posibilitatea de a se vaccina.  Ce scrie în presă despre vaccinul anti-COVID știți cu toții, dar voi încerca să vă împărtășesc impresiile mele personale.

Scriu acest articol marți seara, 22 decembrie.  La telejurnalul de sâmbătă s-a anunțat că în Israel vaccinările vor începe duminică, 20 decembrie, pentru personalul medical și imediat a doua zi va începe vaccinarea publicului larg – în prima fază cetățenii în vârstă de peste 60 de ani și bolnavii cronici.  Fiecare cetățean trebuie să se adreseze casei de asigurări de sănătate unde aparține și să-și facă o programare, pentru a preveni aglomerația.  Noi am intrat imediat pe site și ne-am programat – din păcate nu am putut merge împreună cu soțul.  Dintre cei care nu s-au grăbit, mulți au descoperit că site-urile nu funcționau, cererea fiind prea mare, iar cei care au încercat să-și facă programare prin telefon au așteptat ore în șir, adesea fără rezultat.  Dar campania continuă și toți cei interesați vor ajunge la rând.  Important este că vaccin este destul, deocamdată se vorbește de 4 milioane de doze și oamenii dau dovadă de interes.

Deci trebuia să ajungem la policlinica casei de asigurări – mai ușor de spus decât de făcut.  Policlinica este situată pe strada Jaffa, care este închisă circulației private, se poate ajunge ușor cu tramvaiul, dar în vremurile acestea tulburi…  (S-ar putea ajunge cu mașina pe străduțele din spate, dar probabilitatea de a găsi un loc de parcare este nulă.)  Vremea a fost bună, așa că am făcut drumul de cca. 3km pe jos.  Problemele au început când drumul a fost barat de o demonstrație a ultra-religioșilor.  Nu am nici cea mai vagă idee ce voiau și nici nu mă interesează!  M-am găsit în situația extrem de neplăcută de a mă strecura prin înghesuială.  „De ce nu vine poliția?” mă gândeam.  Răspunsul l-am primit foarte curând: o mașină a poliției staționa cu 100 de metri mai încolo și nimeni nu făcea nimic!  Eu găsesc că e un scandal!!!

La rând pentru a intra la vaccinare. Pe perete scrie: „Kan mithasnim vemenațhim” = aici ne vaccinăm și biruim. 

La policlinică totul a fost surprinzător de bine organizat.  Am ajuns ceva mai devreme și am așteptat afară, ceea ce este corect.  Nu a fost multă lume.  Cei care au intrat au fost bifați pe listă, apoi au intrat în sala de vaccinări, nu mai mult de 10 persoane o dată.  Mi-au pus câteva întrebări, apoi am primit vaccinul, am mai rămas un sfert de oră în „clubul corona” și am fost liberă.  După patru ore nu am nicio complicație, nici măcar durere la locul injecției.  Am ieșit din centru pe jos, apoi soțul meu m-a luat cu mașina și… totul s-a sfârșit cu bine!

Salonul Corona unde cei vaccinaţi aşteaptă un sfert de oră înainte de a părăsi centrul de vaccinare

Totuși campania de vaccinări mai are multe lipsuri.  La început trebuiau vaccinați bătrânii și bolnavii, dar tocmai aceștia nu au fost destul de alerți ca să se programeze printre primii și nici nu știu cum vor putea ajunge la policlinică.  Chiar și dintre cei sănătoși și în putere, mulți nu au putut ajunge, pentru că tramvaiele nu au circulat din cauza demonstrației, de fapt întreaga circulație din centru a fost blocată.

Altă problemă majoră este că vaccinul Pfizer, singurul pe care îl avem deocamdată, vine în cutii de cca. 1000 de doze, care sunt păstrate în gheață uscată (bioxid de carbon solid) la – 70oC și odată încălzite, ele trebuie folosite într-un timp foarte scurt.  Dar nu peste tot e nevoie de 1000 de doze.  În localități mici sau în cămine de bătrâni este nevoie de un număr mult mai mic.  Deocamdată se încearcă un procedeu de a deschide cutiile fără a le scoate de la gheață și dacă procedeul va reuși, abia atunci se va putea trece la vaccinarea celor care au cea mai mare nevoie.  În caz contrar, va trebui să mai așteptăm până apare vaccinul Moderna, care poate fi păstrat într-un congelator obișnuit.

Vreau să mai adaug un lucru foarte important: m-am vaccinat din convingere!  Și iată de ce.  La începutul anilor 50, părinții mei își făceau stagiul la spitalul de copii din Caransebeș.  Tocmai atunci bântuia o epidemie de poliomielită și vaccin încă nu exista.  Eu încă nu împlinisem un an.  Pericolul că m-ar putea molipsi era atât de mare, încât m-au trimis la Timișoara, la bunici și nu mi-am văzut părinții vreme de doi sau trei ani, decât de pe balcon, de la etaj. 

Casa în care locuiau bunicii mei, la Timişoara

Când a apărut primul vaccin, o doză costa un salariu lunar, dar părinții mei și-au rupt de la gură ca să mă vaccineze.

Unii sunt de părere că vaccinul anti-COVID ar putea fi dăunător, că testele făcute pe câteva zeci de mii de voluntari sunt încă insuficiente.  Foarte probabil că au dreptate.  Cele mai multe medicamente prezintă riscuri și totuși sunt folosite, dacă avantajele sunt mai mari decât riscurile.  Iar în cazul pandemiei de COVID, situația e clară: riscul mic al vaccinului trebuie comparat cu riscul mult mai mare al îmbolnăvirii, riscul de a ajunge într-un spital supraaglomerat, riscul de a nu primi tratament, riscul de a rămâne cu sechele după boală.  De aceea eu citez înțelepciunea populară care spune „rău cu rău, dar mai rău fără rău”.  Oameni buni, vaccinați-vă!

Hava Oren

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

21 Comments

  • Frida Mdovan commented on December 24, 2020 Reply

    Încurajator articolul.

  • Sandu Sonoc commented on December 23, 2020 Reply

    Multumesc Eva. Excelenta organizare in Israel! Bravo!

  • paula craciun commented on December 23, 2020 Reply

    Multumesc pt acest articol , mai ales pt cei care fara motiv refuza total din start aceasta vaccinare, caci astfel am speranta ca ceva cat de mic a fost zdruncinat in hotararea lor. Ma sperie ideea de a fi multi impotriva, caci asa n-o sa scapam vtreodata de covid. Va rugam: vaccinati-va si incercati sa vorbiti si cu sceptici. Va multumesc in numele celor ce se vaccineaza!

  • Dina Oren Ostrovsky commented on December 23, 2020 Reply

    I have heard many times my mother’s and grandmother’s recount of the polio epidemic, that has forced them to live apart.
    I have also had a chance to know another lovely lady, also named Hava, also born in 1952, in Israel. She is severely disabled, having survived polio as a child. All other children in her village who contracted polio at that time died.
    Vaccines are a gift that can prevent so much suffering. I urge everyone to accept the gift.

  • Adriana Vizental commented on December 23, 2020 Reply

    Bravo. Si eu aștept cu nerăbdare să mă vaccinez. Mai ales pentru că soțul meu, având o boală auto-imună, nu se va putea vaccina, iar mie îmi e teamă, de câte ori ies din casă, să nu îl contaminez pe el.

  • Hava Oren commented on December 23, 2020 Reply

    Din articol nu a reieșit clar: soțul meu era programat cu o oră mai devreme, de aceea nu ne-am dus împreună. Amândoi ne simțim bine.

  • Marina Zaharopol commented on December 23, 2020 Reply

    In Sua situatia este mult mai haotica. Se pare ca distributia dozelor de vaccin lasa mult de dorit si multe state nu au primit inca vaccinul. Nici procedura de administrare a vaccinului nu este clara: nu am auzit inca de programare.

    Ma bucura ca in Israel totul a mers snur si ca ati avut o experienta pozitiva.

  • Tiberiu Ezri commented on December 23, 2020 Reply

    Bravo Eva! Si eu m-m vaccinat marti adica ieri.

  • Pusa Halm commented on December 23, 2020 Reply

    Esti un exemplu in tot ce faci! Bravos!! Cand iei a 2-a doza?? Ti-au spus saute-ai programat deja?!?!?!!
    Surpriza mea totala e ca si la voi, ca si in Anglia, e vaccinul Pfizer-daca nu gresesc e fabricat in sua!!! !. Destepti cei care l-au contractat ca la noi in silicon valley= buricul targului, sediul desteptilor si bogatilor lumii si cel mai scump loc pe Pamant, am primit..14000 de doze Pfizer pt. Santa Clara County si nici urma de informatii clare cui s-au administrat! Haos cu subtilitati! Haos cu informarea (practic nu exista ceva informatii garantate!! sau nu am eu acces la ele!, in mod oficial sa zic!!! Totul pare poate..numai pare!!!

    • Hava Oren commented on December 23, 2020 Reply

      A doua doză va fi în 15 ianuarie.
      Nu aș spune că la noi organizarea e perfectă, dar e totuși mult mai bună ca în alte părți.
      Dacă împărțirea vaccinului este echitabilă este o întrebare care îi preocupă pe mulți. Prin ce metode a fost obținut al nostru nu știu, în orice caz în scurt timp va fi destul pentru toată lumea, cel puțin pentru cei care pot plăti – ce va fi în țările sărace e cu totul altă întrebare.
      Cât despre distribuția lui, nu ești singura care spune că în SUA e haos. Nu cunosc situația de la voi în detaliu, dar între Israel și SUA există o diferență majoră: în Israel fiecare cetățean este înscris la o casă de asigurare de sănătate, care organizează vaccinarea membrilor ei. În SUA nu există așa ceva și ce a încercat Obama să facă, Trump a desființat – iar acuma trageți ponoasele.

    • Marina Zaharopol commented on December 24, 2020 Reply

      Apropos de Silicon Valley, am citit un articol online ca la Stanford au primit 5000 de doze de vaccin, dar din cauza unui algoritm defectuos la calculator care regla distributia acestui vaccin Pfizer, au fost vaccinati exact cine nu trebuia si numai 7 din doctorii care intubeaza si lucreaza direct cu pacientii au primit vaccinul. In schimb, s-a administrat vaccinul intai medicilor de prim rang, care lucreaza de acasa si nu sunt pericitati in nici un fel. In urma protestelor, administratia de la Stanford se scuza pentru eroare si promite, ca de indata ce ce va primi vaccinul Moderna, il vor distribui mai echitabil!!!

  • Maria Roth commented on December 23, 2020 Reply

    Foarte bine si rational. E grozav ca au inceput vaccinarile in Israel. Inteleg ca peste trei saptamini vaccinul trebuie repetat. Sunt sigura ca dificultatile de inceput se vor rezolva. Chiar asa, de ce sunt lasati ultrareligiosii sa blocheze strada pe care oamenii trebuie sa intre la clinica unde sunt vaccinarile?

    • Hava Oren commented on December 23, 2020 Reply

      Aha, întrebarea de un milion de dolari!

    • Veronica Rozenberg commented on December 23, 2020 Reply

      Banuiesc ca nici nu cunsoteau acest detaliu…

  • Andrea Ghiţă commented on December 23, 2020 Reply

    Bravo, Hava Oren! Admiraţie faţă de operativitatea statului Israel. La noi, în Românica, oamenii de rând se pare că vor ajunge să fie vaccinaţi abia la vară. Dar măcar să văd că i-au vaccinat pe cei din prima linie şi persoanele vţrstnice şi vulnerabile!

    • Hava Oren commented on December 23, 2020 Reply

      Cea mai importantă este vaccinarea persoanelor vulnerabile. Sper că acest lucru va duce la scăderea aglomerației din spitale, îmbunătățirea tratamentului, scăderea mortalității. Până la urmă la copii și tineri riscul îmbolnăvirii este mult mai mic, poate vă vaccinarea, care nu e nici ea lipsită de riscuri, nici nu e îndreptățită – dar spre bucuria mea, nu eu hotărăsc!

  • Veronica Rozenberg commented on December 22, 2020 Reply

    Buna seara Hava.

    Mazal tov pentru ca te-ai vaccinat. La Haifa la casa de asigurare a lui Maccabi, regula este de asa natura ca pentru vaccin trebuie sa ajungi intr-un spatiu liber pe care ei si-au organizat operatiunile, fie cele de vaccinare anti-gripala, fie cele de testare pentru Corona, si acum cele de vaccinare anti-Covid.
    Programarea e mai complicata, dar intamplator am descoperit ca s-a abordat si un sistem automat, adaugat la schema de software pe care o folosesti la telefonul la care iti poti face programari, fie la doctori, fie la diferite analize, astfel incat se poate remarca chiar cu admiratie ca programtatorii angajati au reactionat foarte repede. Aceasta schema este folosita doar cateodata, nu e clar in ce conditii, dar cu toate acestea daca incerci sa ajungi la programari, pana la urma te poti inscrie cu datele personale, promitandu-se ca vei primi un SMS, cu cele doua date ale programarii.

    Personal am ezitat sa ma vaccinez, am gandit impreuna in familie ca sa mai asteptam inca cateva zile sau chiar saptamani. Dar dupa aceea incercand schema de programare, si reusind sa ma inscriu am renuntat la ezitari. Si totusi, nu am primit inca nici un SMS, care sa-mi fixeze datele. Poate va veni in zilele urmatoare, altfel toata schema inseamna ca e doar formala.

    M-au impresionat foarte mult cele ce ti s-au intamplat in copilarie, a fost o hotarare deosebit de grea a parintilor tai sa se desparta de tine pentru cativa ani..

    Amintirile mele legate de acest vaccin sunt mult mai pozitive, deoarece tatal meu circula pe vremea aceea in strainatate a adus catea mostre de vaccin Salk si astfel am facut injectia eu si inca 2-3 copii , probabil ai unor prieteni.
    Pe de-alta parte eu am fost deosebit de alergica in copilarie si alergia aceasta m-a insotit si la venirea in Israel cand am fost nevoita sa iau penicilina sub forma unui medicament, care era cred o penicilina fabricata artificial (poate ma exprim gresit, e vorba de MOXIPEN). Dupa 2 pastile am ajuns la spital la urgenta, eram rosie precum rosia, de la glezna la gat si mi s-au injectat histaminice timp de o saptamana, dupa care m-am intors acasa, adica la apartamentul inchiriat de mine, ca ola hadasha, venita de putin mai mult de jumatate de an.
    E posibil ca ar trebui sa consult doctorul de familie, desi de atunci aproape ca nu am mai avut reactii alergice, dar nici nu folosesc antibioticul acesta.

    Multa sanatate tuturor si probabil ca ai dreptate in concluzia pe care o tragi la sfarsitul articolului.

    • Hava Oren commented on December 23, 2020 Reply

      Dacă ai avut o alergie puternică la penicilină, sfătuiește-te cu medicul de familie, s-ar putea ca pebtru tine riscurile să fie mai mari decât pentru alții.

      • Veronica Rozenberg commented on December 23, 2020 Reply

        Da, asa voi face, intre timp am luat ora prin telefon.
        Multumesc !

  • Peter Rosenthal commented on December 22, 2020 Reply

    Bravos Evi.

    • Hava Oren commented on December 23, 2020 Reply

      Iți mulțumesc, atât ca prieten, cât și ca medic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *