Bagatelizarea Răului şi la Timişoara

O vorbă veche – un pic patetică ce-i drept – spune că poți părăsi Timișoara, dar ea, Timișoara, nu te va părăsi niciodată. O fi ea patetică, însă asta nu o făcea mai puțin adevărată. Eu, cel puțin, am simțit asta cu prisosință. Am simțit-o atunci când Timișoara a fost orașul erou care a aprins flacăra Revoluției și a stat singur în fața dictaturii, am simțit-o mai târziu ori de câte ori reveneam acasă.

Timișoara mea nu m-a părăsit niciodată, chiar şi atunci când s-a împotmolit în mâlurile tranziției. Era mereu acolo, aşa cum o lăsasem, acel oraș unic prin multiculturalitate, Timișoara celor două muzee (de istorie și de artă), Timișoara celor trei teatre (maghiar, român și german), a celor patru parcuri (Scudier, Alpineț, Rozelor și Poporului), a celor cinci confesiuni, a celor şase cartiere, a celor şapte piețe.

Zilele trecute însă am avut pentru prima oară impresia că nu-mi mai recunosc orașul. Că el nu mă mai cuprinde. A fost când la o manifestație de protest împotriva măsurilor luate în timpul pandemiei, am văzut o lozincă pe care scria „Timișoara nu e Auschwitz”. Comparația îmi dă fiori pentru că ascunde în ea o teribilă ignoranță.

Îmi pare rău că nu mai trăiește David Fränkel, profesorul nostru de la Facultatea de Electrotehnică, ale cărui memorii le citesc acum. Domnul Profesor, un om jovial, devenea grav și se oprea din predatul materiei odată pe an, la 27 ianuarie, ziua când se născuse a doua oară.

Profesorul Fränkel supraviețuise Auschwitzului și ar fi putut să-i spună purtătorului acelei pancarte că această comparație e o blasfemie. Că oricât ne-ar durea, purtatul măștii nu echivalează cu purtatul stelei galbene, că medicii din spitalele timișorene nu au nimic în comun cu infamul doctor Mengele, că restricțiile carantinei nu se pot compara cu condițiile unui lagăr de concentrare, că un primar democratic ales nu seamănă nicidecum cu un comandant nazist, că sloganul „Vaccinul te face liber” e un afront adus victimelor fascismului.

Acei demonstranți din Timișoara, care nu mai e a mea, păcătuiesc prin banalizarea răului.

Dreptul la prostie e un drept fundamental al omului, la fel și dreptul la ignoranță. Abuzul însă este dăunător!

George Schimmerling

(preluarea postării de pe Facebook a autorului)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

19 Comments

  • Laszlo commented on April 15, 2021 Reply

    Jos pălăria pentru articol, Dl-le Schimmerling!
    Câteva note personale legate de comentarii:
    Alexander Cornut: scoaterea antisemitismului în afara legii nu scoate antisemitismul în afara mentalității colective ci doar creează falsa și superficiala impresie că o națiune a depășit o pronlemă de fapt încă înrădăcinată în gândire dar care nu se mai poate exprima cu voce tare. Nu legea trebuie să constrângă oamenii să-și ascundă gândurile ci buna educație de acasă și din scoli cât și atmosfera neotrăvită de șovinism a unei societăți evoluate.
    Eva Gross: Rabinul Șef e constrâns la “diplomație”. Sunt convins că în biroul lui, cu ușa închisă și jaluzelele trase și Dl. Sheffer își agită pumnul deasupra capului și înjură cu vervă primitivii.
    Din păcate frica continuă să ferece gurile evreilor care trăiesc cu perpetua temere că hidra oribilă a antisemitismului își poate oricând ridica capul hâd și ar putea reîncepe pogromul într-o lume încă bolnavă de o ură latentă.

  • MEHR BORIS commented on April 5, 2021 Reply

    CITATUL ESTE INCOMPLET – AU STRIGAT DOMNULE FRITZ, TIMISOARA NU-I AUSCHWITZ, CU TRIMITERE LA NEMŢI. DAR ASTA NU SCHIMBĂ DATELE PROBLEMEI. LA FEL CUM UNII ACUZĂ PARIDUL USR CĂ AR FI NAZIST. TOT O BAGATELIZARE.

  • Virgil Duncan commented on April 2, 2021 Reply

    Va recomand sa cititi un ADL report pe baza de 6 intrebari – daca se raspunde “DA” la mai mult de trei atunci persoana respectiva este antisemita; intrebarile sunt in genul:
    – este adevarat ca evreii se ajuta pe ei si nu ajuta pe altii?
    – este adevarat ca evreii au prea multa influenta in lume in politica si afaceri?
    – este adevarat ca evreii vorbesc prea mult despre Holocaust?
    – este adevarat ca evreii pozeaza ca victime de Holocaust ca sa obtina avantaje in alte domenii in prezent?
    – s.a.m.d

    Antisemitismul nu este numai problema evreilor. Este mai ales problema Romaniei care in acest sondaj a iesit peste 50% antisemita, si sunt destule tari europene sub 50%. Politicienii nu au sa faca nimic pentru ca pierd voturi la alegerile viitoare. Ancheta politiei este sa dea populatiei un motiv sa se simta bine. Cei 50% din romani care nu sunt antisemiti trebuie sa lucreze aici. Seful Comunitatii evreiesti sigur ca nu vrea sa tulbure apele si mai mult si vrea relatii bune cu guvernul ca intotdeauna. Guvernul nu incurajeaza antisemitismul dar nu lucreaza destul pentru combaterea lui.

    • Veronica Rozenberg commented on April 3, 2021 Reply

      Virgil draga, aceasta suita de intrebari este fantastic de superficiala pentru a hotara daca cineva este sau nu antisemit.
      Cu greu mi-a fost sa nu raspuns DA la trei intrebari, e totusi o mare problema de a te orienta dupa asemenea “chestii” (nu stiu ce este ADL) si a decide cum sunt tarile din Europa, Romania sau altele. Situatia si atitudinea se pot analiza la diferite trepte sociale, politice, culturale si in cele din urma umane.

      Imi pare rau daca te dezamagesc.

      • Virgil Duncan commented on April 3, 2021 Reply

        VR nu stiu cine trebuie sa fie dezamagit aici – eu as fi avut curiozitatea sa ma uit pe google sau sa aflu mai multe detalii despre acest sondaj. Antisemitismul nu este numai purtat de stea galbena, genocidul sau in acest caz de amenintare catre MM. Este o evolutie care incepe cu aceste intrebari. Altfel cum iti explici ca o mare parte din populatia Europei a stat pasiva vazindu-i pe evrei persecutati? Altfel cum iti explici ca sunt oameni care spun azi ca pandemia COVID a fost creata de evrei ca sa inventeze pe urma vaccinurile si sa ia banii? NU E NUMAI LIPSA de CULTURA! Este o neuroza de a crede minciuni si de a da vina pe altul pentru lipsurile tale.

        • Veronica Rozenberg commented on April 3, 2021 Reply

          Acestia sunt OAMENII, au fost intotdeauna indiferenti, si mai ales nu le-a pasat de nimeni, nu numai de evrei, de totdeauna:

          tragediile din Rwuanda, razboiul din Iugoslavia, cele intamplate recent in Siria si probabil multe altele.
          Cine spune ca pandemia COVID a fost creata de evrei nu reprezinta un procent semnificativ dintre oamenii de nicaieri, incultura si primitivismul acestea trebuiesc combatute. Dar nu cred ca cineva in ziua de azi ii ia in seama. Curente antisemite vor exista permanent, fara legatura cu rezultatul statisticii si al celor trei intrebari care ar putea avea raspuns afirmativ.

    • George Uri Schimmerling commented on April 3, 2021 Reply

      ..Cu toate că eu cred că cele relatate nu au legătură cu antisemitismul ci mai curând cu ignoranța . Deși recunosc , ignoranța e o cărămidă necesară a antisemitismului

      • Veronica Rozenberg commented on April 3, 2021 Reply

        Exact, IGNORANTA ==> PRIMITIVISM

  • Alexander Cornut commented on April 2, 2021 Reply

    Am citit cu strângere de inimă articolul. Mă doare că în Timișoara mea natală se întâmplă asemenea lucruri pe care, din păcate, le remarc și în alte locuri. Trebuie să ne fie clar că antisemitismul există . Nu avem voie să trecem cu vederea nici măcar manifestările care se datorează lipsei de cultură sau respect.
    Cu aceeași strângere de inimă am citit memoriile Profesorului David Fränkel cu care am fost în relații deosebit de apropiate. Antisemitismul trebuie scos în afara legii. Nu ar trebui să se regăsească în societăți ce se declară civilizate.
    Să nu uităm niciodată că antisemitismul ridicat la rangul de politică de stat a dus a exterminarea a peste șase milioane de oameni care nu au avut altă vină decât că erau evrei.

  • Eva Grosz commented on April 1, 2021 Reply

    Soțul meu ,care a fost student la Facultatea de Electrotehnică Timișoara între anii 53-58 își amintește de Prof. David Frankl.[ DODOI] El era atunci asistent la o secție paralelă, iar șeful catedrei era Plauțius Andronescu.
    Am vrea și noi să știim unde se pot procura MEMORIILE lui .

    • George Schimmerling commented on April 1, 2021 Reply

      Multumesc pentru informație .În legătură cu memoriile v-am răspuns pe privat

  • Eva Grosz commented on April 1, 2021 Reply

    Articol scurt și țintește exact la problemă. Felicitări ! Să nu Bagatelizăm răul. Deja la articolul despre Maia Morgenstein am sesizat în sinea mea bagatelizarea răului. Părerea mea e că bagatelizarea antisemitismului în România și alte țări este un pericol pentru evrei de a închide ochii, a nu vedea , nu auzi și nu înțelege. Același pericol care i-a dus la pierzanie pe mulți dintre cei naivi, care au crezut până în ultima clipă că …sunt doar VORBE. Părerea mea a fost întărită în zilele trecute când la știrile externe ale Israelului la radio reshet beit,CANALUL 2, l-am auzit vorbind pe Rabinul Șef al Româniuei D-ul Sheffer despre scrisoarea de amenințare către actrița Maia Morgenștein. Comentariul pe care le-am auzit din gura lui a fost foarte îngăduitor, el a spus că nu a întâlnit personal nici o manifestare de antisemitism și că probabil sunt cazuri ieșite din comun ,care se ivesc în România. Nu repet cu precizie cuvintele lui. dar m-a impresionat tonul împăciuitor și de recunoștiință față de guvernul statului român care, după spusele lui, ia măsuri suficiente împotriva manifestărilor sporadice de antisemitism. Oare și asta este o bagatelizare ? Oare nu ar trebui să ne înfiorăm la cuvântul Auschwitz ? TIMIȘOARA poate fi PUSĂ ÎN ACEAȘI PROPOZIȚIE CU CUVÂNTUL AUSCHWITZ? Cine a pus lozinca acea știe ce s-a petrecut acolo? A fost acolo? Rușine! Unde am ajuns!!!!

    • Veronica Rozenberg commented on April 1, 2021 Reply

      Si totusi…
      nu pot fi comparabile atitudini antisemite cu un atisemitism politc de stat, care nu cred ca exista in Romania ina cest moment, chiar daca vedem o intarire a miscarilor nationaliste de dreapta cu tendinte antisemite (partidul AUR, o fi oare o reinviere a partidului lui Vadim, Romania mare?)

      Este adevarat ca libertatea prost inteleasa, de a permite unor tineri lipsiti de cultura sa foloseasca sintagma pe care au prezentat-o cei din Timisoara, este ceva redutabil, si ar fi trebuit sa fie actiuni locale impotriva acestor acte.

      Dar cele facute de studenti, nu arata antisemitism, arata pur si simplu primitivism care provine din lipsa de cunostinte si cultura, si aceste manifestari ar fi trebuit tratate in contextul municipal al orasului Timisoara, care beneficiaza de un primar de origine germana, care a reusit sa-si impuna personalitate asupra cetatenilor care l-au votat.

      Nu cunosc, dar m-as fi asteptat ca tocmai dansul sa ia atitudine impotriva manifestantilor din orasul pe care il reprezinta.

  • Marina Zaharopol commented on April 1, 2021 Reply

    Orice analogie este, prin definitie, falsa sau deficitara. Ea nu poate fi niciodata exacta,nu se poate suprapune precis peste termenul cu care se compara, o “da,” mai mult sau mai putin “pe de laturi.” Este ceea ce se reproseaza in zilele noastre si marelui filosof Immanuel Kant: ca isi bazeaza prea mult teoriile pe analogii, deci pe inexactitati..

    Dar de la aceste devieri minore pana la incalcarea flagranta si revoltatoare a adevarului in sloganurile pe care le citati e cale lunga.

    Ignoranta? Usurinta sau eficienta aparenta si superficiala pe care o ofera comprimarea unei situatii complexe intr-o scurta lozinca? In trei sau patru cuvinte?

    Cuvintele – aruncate la intamplare fiindca “suna bine” – dor tot asa de tare ca o lovitura fizica.

  • Klein Ivan commented on April 1, 2021 Reply

    Bine , bine , bine scris . K.I.

  • Tiberiu Georgescu commented on March 31, 2021 Reply

    Nu ma surprind asemenea iesiri; inainte de a pronunta un cuvant ca Auschwitz trebuie sa te gandesti bine ce inseamna pt. istoria nu numai a poporului evreu in special dar a umanitatii in general. De unde poti capata asemenea informatii? Fireste de la scoala sau din propriile lecturi. folosind numai surse de informare oficiale, credibile. Dar pt..asta trebuie sa stii sa citesti si sa intelegi ce citesti…
    Sa va dau o informatie trista care pt. unii cititori nu e o noutate:. am intalnit absolventi ai fac. de medicina .analfabeti ,da da ANALFABETI; habar nu aveau ce citesc; unde au invatat ? La o fac. de medicina particulara la care decanul era si el …dar ma abtin.
    Trist, f, trist

  • Maria Roth commented on March 31, 2021 Reply

    Articolul e excelent, concis si reflecta foarte bine dezamagirea pe care o resimt. Da, e dureros modul in care acei scandalagii recurg la expresii care nu au aface cu pandemia. Se cred viteji si informati, dar se pare ca nu inteleg nimic din suferintele trecutului, dar nici din cele ale prezentului. Ne mai vorbind de faptul ca nu au nimic in comun cu multiculturalismul de care eram asa de mindri noi, cei din orasele transilvane.

  • Alex Schneider commented on March 31, 2021 Reply

    Un articol scris cu multa dragoste pentru orasul natal dar si cu durere pentru ce se intampla .
    Desi flacara revolutiei in 1989 sa aprins la Timisoara
    ca sa facem dreptate eroilor , trebuie mentionat ca lupte cu multe victime ucise sau ranite au avut loc si la Sibiu, Cluj ,Bucuresti si pote alte localitati.

    Cateva comentarii:
    a.Banalizarea Holocaustului provine din ignoranta dar si din confuzie de valori .
    – Auschwitz , “fabrica mortii”, era menit sa distruga vieti omenesti
    -masurile luate in epoca pandemiei covid 19 sunt menite sa apere si sa salveze vieti omenesti !
    Libertatea civila e o valoare fundamentala si nobila . Dar are si ea limitele ei . De exemplu : nu avem libertatea sa facem rau altora sau sa-i ucidem , cum au asumat nazistii si fascistii in Europa .
    Numele Prof. David Frankel nu este cunoscut. Ar fi bine, daca se poate , sa avem o recenzie a cartii si un portret personal al autorului .
    Multumesc anticipat.

    • George Schimmerling commented on April 3, 2021 Reply

      Multumesc pentru comentariu. În legatură cu Dl Prof Fraenkel aveți dreptate- cred că ar merita publicarea unor fragmente din Jurnalul sau in Baabel . Este un jurnal greu, tulburător dar trebuie cunoscut mai ales in aceste timpuri , Mă voi adresa și acelor persoane care l-au cunoscut mai indeaproape, poate vor scrie și o notă despre persoana dumnealui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *