Fantasticii muzicieni olandezi din Volendam.

Din multitudinea de excelenți muzicieni din Volendam  (Olanda), am ales câteva personalități, interpreți ai formației BZN, care au dominat muzica olandeză (și fără îndoială cea europeană) vreme de patru decenii. În primul   rând, îl amintesc pe solistul Jan Keizer, membru al formației BZN (Band without a name) din 1974 până în 2007, când formația și-a încheiat activitatea. Cariera lui poate fi împărțită în trei perioade principale:

1. Jan Keizer şi Anny Schilder (1974 – 1984).

Duet cu solistă Anny Schilder (n.1959). Ea este o olandeză tipică, blondă, cârnă, cu buze cărnoase. El un viking nebărbierit cu un permanent zâmbet cuceritor.  Din perioada amintită au rămas neuitatele melodii *Don’t say goodbye”, Oh me oh my” și mai ales “The clown”.

2. Jan Keizer şi Carola Smit (1984 – 2007).

Duet cu mai tânăra solistă, fosta gimnastă, Carola Smit (n.1963). Succesele nu au întârziat să apară datorită superbelor interpretări. Amintesc “Walzing Maria (1986), “Santo Domingo”, impresionanta “Amore” (1987}, aclamata “Yeppa Yeppa” (1993), amuzantul “Tango” (Grecia,1994) sau minunata melodie “ BZN oh I mis you”.  Ultima poate fi solicitată si cu subtitrare in română!

Dintre numeroșii artiști care au contribuit la răsunatorul success mă rezum la numele talentaţilor chitarişti acompaniatori: simpaticul JanTujip (n.1948) și blondul Dirk van der Horst, precum multiplul acompaniator Jan Veerman (n.1953). În anul 2007, BZN în cadrul ultimelor concerte de adio a lansat slagarul ”Goodbye is the end of the show”.

Walzing Maria 1986,

Santo Domingo,

Tango 1994

Oh, I mis you 2011

3. O revenire alături de Anny Shilder (2010-2019)

După anul 2010 Jan Keizer s-a reunit cu vechea lui parteneră Anny Shilder, interpretând pe lângă alte  șlagăre, marele succes “ Take me to Ibiza”. Cei doi au excelat în turnee de succes în Africa de Sud, Spania, Belgia și în mai multe orașe din România.

Take Me To Ibiza

Necazuri

În profida gloriei internaţionale şi zecilor de mii de oameni care participau entuziasmați  la concertele lor, interpreții BZN nu au fost scutiți de necazuri. Anny Schilder a părăsit formația în 1984 din cauza unei căsnicii nefericite, terminate printr- un divorț ruinător. În anul1987, Carola Smit care a înlocuit-o, a suferit un atac celebral și o hemipareză un număr de luni. În urma unor exerciții intense artista a revenit pe scenă… În fine, în anul 1999, Jan Keizer – după o apariție televizată – a  suferit un atac de cord, urmat de o operație by-pass, dar în anul 2000 revenea pe scenă. În anul 2004 chitaristul Dirk van der Horst a trecut într-o lume mai bună. În 2014 Anny Schilder a fost diagnosticată cu cancer la sân. A urmat  o intervenție chirurgicală și un tratament chemoterapic, după care a putut reveni pe scenă.

Colaborări

André Rieu a cooperat cu BZN în mai multe clipuri. Dupa ce s-a consacrat, a invitat grupul la Homenagem, interpretând împreună cu orchestra sa celebra melodie a formatiei BZN ‘Yeppa Yeppa”.

Nostalgii

Mulţi dintre cititorii 60+ privesc cu nostalgie fotografiile din anii tinereţii, comparându-le cu imaginea lor actuală reflectată în oglindă. Figurile membrilor formatiei BZN, admirate`în clipurile din 1984 (când erau tineri) difera faţă de cele din clipurile anului 2014…

Jan Keizer, bărbatul chipeş din  “The Clown”, “Walzing Maria” sau “Tango”, arată complet altfel în “Take me to Ibiza”. În acelaşi clip, Anny Schilder este aproape de nerecunoscut! Singura din grup afectată mai puţin de vârstă este Carola Smit, fosta gimnastă, care este în formă excelentă, lucru dovedit şi de mişcarea sa în ritmul muzicii.

Trivia

Cercetând internetul nu am găsit nimic scandalos în vieţile particulare ale celor de la BZN. Carola Smit s-a căsătorit cu un bogat om de afaceri şi are trei copii.

Jan Keizer este de asemenea căsătorit şi uneori cântă în duet cu fiica sa.

Veselul chitarist Jan Tuijp a devenit inginer şi pilot, fiind proprietarul unei mici companii aviatice.

Toţi locuiesc în Volendam şi fac uneori excursii împreună, însoţiţi de familiile lor. Au vile modeste şi duc o viaţă complet diferită de luxul exorbitant şi anturajul imoral al vedetelor din viaţa muzicală americană.

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Klein Ivan commented on April 17, 2021 Reply

    Îi știam și-mi plăceau . M-a bucurat să citesc că succesele nu i-au influențat negativ . K.I

  • Herzlinger Oscar commented on April 12, 2021 Reply

    Am ascultat cu mare placere muzica usoara de calitate.

  • Tiberiu Ezri commented on April 9, 2021 Reply

    O muzica foarte placuta de ascultat, ceva intre Umpapa-ul german si muzica formatiei ABBA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *