Pot purta mai mult de 3 culori în tinută?

Daca ați avut vreodată curiozități legate de cum vă puteți construi ținute mai colorate, am convingerea că inevitabil, la un moment dat, aţi  dat peste această regula cvasi-obligatorie şi cvasi-restrictivă: nu purtăm mai mult de 3 culori intr-o ţinută!

De ce tocmai aceasta cifra 3? Ce se întâmplă dacă nu respectăm această regulă? Suntem condamnate pentru eternitate să ispășim o pedeapsă? Ni se pune o ştampilă a prostului-gust?

Nu cumva, aşa cum există excepții de la unele reguli şi modalități de a încălca altele, putem totuși găsi opțiuni de a ne îmbrăca multicolor, cu bun gust, armonios şi cool?

Iar dacă această regulă de 3 culori apare şi se aplică şi în alte domenii, nu doar în vestimentație, trebuie să aibă un motiv bun, nu-i aşa?

Eu, personal, nu o consider o regula – în sensul unui cadru fix, a unei legi a cărei încălcare e urmata de repercusiuni punitive -, ci o propunere şi recomandare estetică. O invitație către un spațiu creativ în care te poti exprima, știind că ai o plasă de siguranță. Anyway, pentru scopul acestui articol şi ca sa nu dau naștere unor confuzii, mă voi rezuma la folosirea termenului de „regulă”.

De ce e importanta regula celor trei culori?

Pentru cultivarea bunului gust
O serie de experți în stil şi design spun că principiul purtării a maximum 3 culori merită respectat pentru că „permite crearea unui look care este în același timp actual, elegant şi purtător al unui efect vizual agreabil”. Aici e punctul pe I, aceasta e miza: alegerea unor ținute multicolore nu este întotdeauna o chestiune ușoara. Gândul care ne împiedică sau ne blochează este asociat fricii de a nu comite o greșeală, de a nu face notă discordantă, de a da naștere unor reacții agresive prin nivelul lor de critica.

Teama de a fi dovadă vie de prost gust, de a părea ostentativă, de a fi excesiv de vizibilă, de a fi costumate în clown. Într-o clipă, îndoiala capătă proportii gigantice si, dacă nu avem obișnuința de a jongla cu game diferite de culori, ne poate sufoca. Pentru multe femei, construirea şi îmbrăcarea unei ținute din două culori vii şi vizibile – adică o ţinută din care au exclus negrul, bejurile, nisipiul, griul, bleumarinul! – este deja complicată, le cere o doză de curaj. Şi atunci trei culori, imaginaţi-vă… câte întrebări, câte dileme!

Pentru un aspect armonios
Cu cât multiplicăm culorile purtate într-o ţinută, cu atât ne „parazităm” discursul vizual. O explozie cromatică transmite un ocean de mesaje şi informații. Prin urmare, outfitului creat îi lipsește claritatea, lectura sa nu se face într-o maniera fluidă. Nu poate fi parcurs din cap până-n picioare cu ușurință, analiza lui vizuală cere timp, atenție la detalii, educație estetică. Interlocutorul – sau chiar şi noi înșine, în oglinda – își focalizează privirea pe ținută, devine atent la ce îi evocă (care îi sunt propriile limite stilistice? Îi aduce aminte de o pictură abstractă şi haotică?) în loc de a fi complet prezent la conversația voastră, la momentul în care vă aflaţi.

Culorile se află în armonie între ele atunci când, ținând cont de plasarea lor pe cercul cromatic, se învecinează. Fiecare culoare este flancata de altele două, în stânga şi în dreapta. în consecință, imediat cum depăţim pragul de 3, încălcăm un soi de armonie naturala a culorilor. Nu înseamnă că respectiva compoziție cromatică e greșită, ci doar este mai puţin previzibilă, mai dificil de gestionat.

Pentru definirea propriului cadru
La urma urmei, ce anume din aspectul şi ţinuta noastră cuantificăm, ca să ştim dacă am bifat cele trei culori sau dacă le-am depășit? Ne limităm la îmbrăcăminte? Adăugăm şi accesoriile? Ţinem cont şi de machiaj? Ce facem dacă nuanța parului nostru e atât de puternică, încât ocupă spațiul vizual important? O punem şi pe ea la socoteală?

Deși se spune că această regulă este universală, în realitate este un subiect de interes doar pentru persoanele care sunt cu adevărat interesate de stil. Cum stilul nu este un talent sau aptitudine înnăscută, ne educăm (mai mult sau mai puțin) cu propriile mijloace, prin interpretările proprii, în funcție de capacitățile proprii. O dată înţeleasă, această regulă a purtării de ţinute în trei culori, multe persoane o vor integra rapid, o vor aplica cu ușurință, o vor exersa frecvent, în timp ce altele o vor pune în practică mai rar, după un timp mai îndelungat sau cu multă precauție. Şi, fără îndoială, unele vor merge şi mai departe, nu se vor limita la a purta doar trei culori! Până la urmă, regulile şi limitele sunt făcute pentru a fi depășite…

Asa că rămâne la latitudinea fiecăreia dintre noi câtă culoare suntem pregătite sa introducem în cotidianul nostru stilistic. Ceea ce nu înseamnă ca, din când în când, nu o sa va încurajez să vă depășiți blocajele şi limitele, să vă permiteți să simțiți un minim disconfort stilistic, să fiţi creative, să experimentați măcar o dată pe lună – măcar şi pentru a observa ce emoții, trăiri, gânduri, observații vă oferă o noua asociere de culori!

Cum introducem, de fapt, mai mult de trei culori într-un outfit?

Multiplicăm tuşele de culoare prin intermediul bijuteriilor şi accesoriilor
Recomandarea mea principală, dacă vreți să introduceți mai mult de trei culori în ținută, e să o faceți progresiv şi cu subtilitate. Folosiţi-vă de bijuterii şi accesorii, în felul acesta evitați o cacofonie cromatica. Pentru ca accesoriile şi bijuteriile sunt plasate la „periferia” ținutei, asta înseamnă că puteți ajunge la 4, 5 sau chiar 6 culori.

Bijuteriile (coliere, cercei, brățări, inele, broșe) şi accesoriile (cureaua, eșarfa, geanta, încălțămintea etc) vor completa ţinuta şi îi vor adăuga elementele de stil necesare, dar într-o manieră mai puțin evidentă, mai puțin masivă decât o face o întreagă piesă vestimentară. Nu numai că dimensiunile lor sunt diferite de cele ale unei haine, dar nici nu există obligativitatea asortării lor (nici între ele, nici cu ținuta).

Ca sa rămâneți într-o zonă sigură, testând simultan şi o ţinută multicoloră, vă recomand sa construiți un look monocrom sau tonala (în degradeuri ale unei singure culori principale), la care adăugați accesorii şi bijuterii în tuşe de culoare diferite de cele ale hainelor. Nu asortați intre ele culorile accesoriilor ci, din contra, diversificaţi-le. Veti vedea, e o formulă stilistică ușor de pus în practica!

Ca să vizualizați mai ușor această primă metodă, uitați-vă la cele trei imagini de mai jos. Fiecare dintre ele reprezintă o ţinută 100% tonală. Adăugând fiecăreia o geantă intr-o culoare complet diferită, încălțăminte într-o nuanță contrastantă sau o bijuterie dintr-o altă gamă cromatică, ținutele ar cuprinde mai mult de trei culori.

Purtăm mai mult de trei culori, graţie culorilor neutre
Una din temele pe care le-am elaborat în workshopul „Ce culoare are primăvara ta?” a fost chiar cea a purtării culorilor neutre, cele care formează baza garderobei: alb, bejuri, camel, bleumarin, griuri, negru. Există o modalitate de a face ca ţinutele construite doar în aceste culori să pară mai puțin șterse şi banale, însă oricât le-am combina între ele, ţinuta nu va fi colorată, veselă, dinamică, vizibilă.

Un prim pas înainte este ca, după ce am construit o ţinută în care piesele vestimentare sunt neutre, să le adăugam o a treia, sub forma unei pete de culoare. Este accentul, punctul pe I, semnul de exclamație: niste cercei colorați, culoarea ojei de pe unghii, o eșarfă… ţinuta rămâne elegantă şi simplă, fără efecte Tehnicolor, dar cu inserții de culoare bine controlate.

Purtăm imprimeuri
Excelent motiv pentru a integra o mare varietate de culori în ținută, imprimeurile sunt „colaboratori” prietenoși. Ca e un desen floral, etnic sau tropical, prea puțin contează! Ideea este că vă permit să vă colorați outfit-ul.

Nu înseamnă că, de mâine, vă îmbrăcați în imprimeuri din cap până-n picioare. E suficient să alegeți întâi o piesă cu imprimeu colorat. Apoi adăugați cea de-a doua piesă, într-o culoare desprinsă din imprimeu (ideal, nu una neutră). În sfarsit, adăugați încălțămintea, bijuteriile şi accesoriile preluând una sau două alte culori cuprinse în imprimeu.

În practică, iată câteva exemple – progresive, de la câteva „soft” la altele mai îndrăznețe – , ca să înțelegeți vizual cum funcționează lucrurile…

Cu o bijuterie, adăugată unei ţinute în nuanțe exotice
Două nuanțe incandescente domină acest look: violetul şi galbenul neon, culori complementare. Acest contrast luminos este completat de colierul în tonuri de roz piersică şi corai. Mai puțin intense decât  culorile pieselor vestimentare, acestea două vin să adauge valoare cromatică şi stilistică întregii ţinute. Privirile ne sunt atrase către bust şi decolteu, în loc de a se opri la linia de demarcație din centrul siluetei, între top şi pantalonii scurți, acolo unde se întâlnesc primele doua culori.

Cu o singură culoare puternică
Compusă de fapt din culori închise şi estompate, relativ terne, dintr-o gamă cromatică pe care o asociem toamnei. Fusta este piesa vestimentară care atrage atenția, prin nuanta ei de galben viu. Când avem intenția să ne coloram ţinuta şi nu suntem sigure de unde să începem, e de preferat să ne rezumam la o singura culoare puternică: ea va pune în valoare toate celelalte nuanțe, rămânând elementul central al outfitului.

Mai multe pasteluri
Pe lângă caracterul general epurat al imprimeului în dungi de pe fusta, ceea ce funcționează armonios în aceasta ţinută este asocierea nuanțelor pastelate, toate cu aceeași delicatețe. Frumusețea asocierii multiplelor tonuri luminoase vine din sincronizarea lor pe aceeași lungime de undă. Niciuna dintre ele nu pare excesiva, nici una dintre ele nu iese mai mult în evidenţă decât  celelalte. Indiferent cât de multe nuanțe ar fi incluse în imprimeu, impresia generala rămâne de piesă colorată suav, pudrat, blând.

Cu piese în contrast şi în degrade
Repartizarea diferitelor culori este clară. în partea superioară, declinări din gama de albastru; cel mai intens colorează partea centrală a bustului. În partea de jos, ţinuta este dominată de oranj şi se încheie cu încălțăminte gri, neutră. Tonurile de albastru oferă posibilitatea de a include două nuanțe în ținută. La polul opus, portocaliul vine să ocupe o pozitie de contrast, iar pantofii gri calmează jocul cromatic.

Tehnica Color Blocking
Nu mai este considerata în tendințe, dar nu asta contează: este o tehnica din care putem învăța noi asocieri de culori vii, aprinse, foarte vizibile. Îmbrăcămintea şi accesoriile sunt, în general, în culori uni, lipsite de imprimeuri, motive sau desene. Secretul elegantei unei astfel de ținute vine din alegerea de elemente de calitate: materiale bune, linii de croială impecabile, măsuri corecte ale hainelor, condiție buna a pieselor. În felul acesta, subtextul este de ţinută creata cu atenție şi intenție, cu timp de reflecție oferit asortării culorilor şi nu doar a unei ţinute care a fost creată la întâmplare.

Pe final, dacă e să vă recomand o singură idee din acest articol, e aceasta: o dată ce vă hotărâți să vă îmbrăcaţi mult mai colorat decât până acum, puteți încălca regula celor trei culori. Însă înainte de asta, descoperiți care sunt culorile care vi se potrivesc cu adevărat, jucaţi-vă cu ele o perioadă şi treceți de la un nivel la altul, progresiv. Nu e chiar atât de complicat, nu-i așa?

Irina Markovits

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Eva Grosz commented on June 5, 2021 Reply

    “Mulți dintre cei la vârsta a treia, din care fac parte și eu, ne amintim de îmbrăcămintea standard din vremea comunismului anilor 60 . LODENUL verde și gri … vă amintiți ? Bocancii și cizmele de cauciuc…ciorapii patent..În ciuda faptului că nu sunt deosebit de talentată la îmbrăcăminte am reușit totuși să respect cele trei culori : un pantof maro și unul negru , sau o pereche de ciorapi, fiecare de altă culoare…cine observă asta la 5 dimineața în semiîntuneric… ?! Şi mi se atrăgea atenția prea târziu…în plus o culoare întâmplătoare a fustei, bluzei …depinde de achizițiile mele modeste … Pe mine m-au impresionat imprimeurile frumoase din Hawaii,.la care se adaugă împletiturile de flori puse în jurul umerilor . Și uneori coronițe în jurul capului. Ele îmi dau senzația de armonie și primăvară….

  • Veronica Rozenberg commented on June 3, 2021 Reply

    Hava, dar cine a spus ca cele prezentate sunt pt. varsta a treia?

    In plus, alegerea imbracamintei, daca este sau nu in pas cu moda depinde de cel putin doua lucruri:

    interesul personal si punga.

    Decenta in imbracaminte nu exclude a “fi la moda”, dar e nevoie de mult mai mult decat dorinta de a te expune dupa ultimele standarde, care face ca cineva sa se imbrace cu adevarat modern.
    Mie imi plac destul de multe dintre pozele expuse, dar grasuta cu fructe e cam lipsita de gust si candoare.

  • Hava Oren commented on June 3, 2021 Reply

    Pentru vârsta a treia majoritatea ținutelor din ilustrații mi se par țipătoare, iar cea cu două imprimeuri diferite este de-a dreptul de prost gust. Pentru o ținută cu mai multă culoare prefer o piesă imprimată și una uni, într-una din culorile imprimeului și accesorii în alb sau negru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *