ZAKA

De când am imigrat în Israel, atacurile teroriste și războaiele nu încetează și cu timpul au făcut sute și mii de victime. În plus sunt și catastrofele cauzate de prostia omenească, de exemplu moartea a 45 de persoane pe muntele Meron, unde vreo sută de mii de evrei religioși s-au înghesuit de sărbătoarea Lag Ba Omer. Și totuși noi ne simțim cel mai bine aici, în patria strămoșilor noștri. În mijlocul acelor situații haotice de care am amintit, care se repetă aproape anual, există o rază lumină umană care se cheamă ZAKA. Cei însărcinați cu ritualul pregătirii mortului și înmormântările (în religia iudaică ei se numesc Societatea Sacră sau Hevra Kadișa) participă la reinstaurarea ordinii morale și sociale perturbate de moartea celui iubit. Problema însă devine mult mai complexă când este vorba de multiple victime ale unor calamități naturale sau atacuri teroriste. Moartea în urma unui atac terorist provoacă haos din cauză că ea vine pe neașteptate, în condiții traumatice. Victimele pot fi numeroase și de multe ori greu de recunoscut.

Îmi amintesc de atacul terorist sinucigaș perpetrat de Hamas la discoteca Dolphinarium din Tel Aviv, pe malul mării, la 1 iunie 2001. Atentatul s-a soldat cu 21 de victime tinere, majoritatea noi emigranți din fosta Uniune Sovietică. Cei scăpați cu viață povesteau scene lugubre, cum prin aer zburau trupuri sfâșiate. Au fost și foarte mulți răniți, pe care i-au dus la spitalele apropiate. Era seara târziu când m-au chemat la spital. Am deschis zece săli de operație și din fericire toți răniții pe care i-am tratat au scăpat cu viață. Îmi amintesc rudele buimăcite, care nu știau ce s-a întâmplat cu cei dragi, dacă sunt în viață și la ce spital sunt internați. În asemenea situații, identificarea imediată a morților, a părților de trup și pregătirea ritualului funerar poate fi organizat numai de grupuri specializate. Organizația ultra-ortodoxă ZAKA și-a câștigat buna reputație și încrederea populației în identificarea victimelor și tratamentul funerar. Ei cunosc bine regulile talmudice legate de moarte și tratamentul cadavrului, toți membrii organizației sunt voluntari și organizația lucrează într-o perfectă colaborare cu poliția, armata și cadrele medicale.

Ce este ZAKA și care este istoria ei

Numele ZAKA vine din ebraică “Identificarea victimelor de calamități, Descarcerare și Salvare – O Adevărată binefacere”.

זק”א – זיהוי קורבנות אסון – איתור, חילוץ והצלה – חסד של אמת.‎

Ei ajung repede la locul accidentului sau actului terorist și adună rămășițele trupurilor victimelor, inclusiv urmele de sânge, conform ritualului evreiesc. Dar ei fac mult mai mult: ei dau primul ajutor celor răniți și îi evacuează la spital. Tot ei ajută și la căutarea persoanelor dispărute și participă la acțiuni de salvare organizate de trupele israeliene în toată lumea, în caz de calamități. În anul 2017, ZAKA avea 3500 de voluntari, majoritatea evrei ortodocși și un buget anual de numai un milion de dolari. Organizația a fost înființată de evreul ultra-ortodox Yehuda Meși Zahav (Mătase Aurită), pe numele lui original Jeffrey Epstein.

Yehuda Meși Zahav

În tinerețe, în cartierului ultra-religios și antisionist Mea Șearim din Ierusalim, el era printre organizatorii mișcării religioase care ataca legitimitatea statului Israel sionist și a instituțiilor sale. A fost arestat de 34 de ori, printre altele ca membru al organizației ilegale KEȘET care avea ca scop principal delegitimarea și împiedicarea muncii arheologilor și a medicilor patologi care, după părerea lor, nu respectau morții conform legilor Talmudului. A editat ziarul ultra-ortodox HAEDA și a scris șapte cărți despre evreii ultra-ortodocși. Situația și orientarea lui conceptuală în viață s-a schimbat radical în 1989, după atentatului asupra autobuzului 405, între Tel Aviv și Ierusalim, când un terorist islamist din Gaza l-a atacat pe șofer. Ca urmare autobuzul a căzut într-o prăpastie adâncă de zeci de metri și a luat foc, mulți călători fiind arși de vii. Atentatul s-a soldat cu 16 morți și 27 de răniți.

Atacul terorist islamic asupra autobuzului 405

Meși Zahav, care învăța la o yeșiva din apropiere, a ajuns la fața locului împreună cu câțiva colegi pentru a da primul ajutor. În 1995, Meși Zahav împreună cu rabinii Gelbstein, Eisenbach și Hassid au înființat organizația non-profit ZAKA. În următoarele decenii ea a participat la identificarea a sute de victime și chiar la salvarea unora. În 2016 ONU a acordat organizației ZAKA statutul de organizație consultantă non-guvernamentală. De-a lungul anilor, Meși Zahav a fost distins de Ministerul Muncii și de Ministerul Sănătății, a primit premiul ONU și cel al președintelui Israelului pentru voluntariat, premiul guvernului filipinez și premiul organizației internaționale Rotary. În 2003 a avut onoarea să aprindă o faclă de Ziua Independentei Israelului. În 2021 a fost propus pentru cea mai mare onoare, Premiul Israel, dar el a hotărât să renunțe la premiu. A pierdut ambii părinți și un frate în pandemia Covid-19.

Din păcate, se pare că Meși Zahav întruchipa în persoana sa atât pe Dr. Jekyll cât și pe Mister Hyde. Într-un program televizat în luna aprilie, Meși Zahav a fost demascat cu câteva acte de hărțuire sexuală, datând încă din anii 1980, inclusiv față de copii. A încercat să se sinucidă, iar în scrisoarea pe care a lăsat-o susținea că este nevinovat. Se pare că de atunci el este în comă.

ZAKA – Organizare și activități

Voluntarii urmează cursuri de paramedici, astfel încât să poată da primul ajutor răniților, până ce cadrele medicale ajung la fața locului. Ei au ambulanțe speciale ale organizației, dar folosesc și motociclete și chiar elicoptere.

Voluntarii oferă primul ajutor chiar și în ziua de Șabat, fiindcă legile religiei mozaice permit violarea Șabatului numai în caz de salvare a unei vieți (Pikuah Nefeș). În schimb, evreilor religioși nu le este permis să se ocupe de recunoașterea morților în ziua de Șabat. În acest scop s-au format două unități compuse din voluntari neevrei (druzi, beduini și arabi).

Unitățile minorităților

Unitățile organizației ZAKA

Cele două unități principale ale ZAKA sunt cea de căutare și salvare și cea medicală.

Unitatea funerară se ocupă cu descarcerarea, identificarea, transportarea și înmormântarea celor decedați.

Unitatea canină are peste 50 de câini și antrenorii lor, pentru căutarea și salvarea unor persoane implicate în calamități.

Unitatea submarină are sarcina de a căuta persoane dispărute în mare.

În plus mai există și unitățile de evacuare a materialelor periculoase, unitatea de căutare a persoanelor dispărute și unitatea de prevenire a autopsiilor, bazată pe principiile ultra-religioase care interzic autopsiile medicale.

Activități pe plan național și internațional

ZAKA a activat după actele teroriste din Israel, accidentele grave cu mulți răniți și alte calamități naționale, cum a fost tragedia recentă de pe Muntele Meron. ZAKA participă și la ajutorarea sinistraților din calamități petrecute în alte țări, trimițând la fața locului voluntari și echipament. Printre misiunile de ajutorare internaționale se pot menționa ajutorul în urma catastrofelor provocate de tsunami în Tailanda, Sri Lanka, India și Indonezia în 2004, atacul terorist islamic asupra lăcașului evreiesc Beit Habad din Mumbai în 2008, cutremurul din Haiti din 2010, cutremurul și tsunami din Japonia în 2011, taifunul din Filipine în 2013, atacul terorist din Paris în 2015, cutremurul și avalanșele catastrofale din Nepal în 2015, erupția vulcanică din Guatemala în 2018, crimele din sinagoga din Pittsburg în 2018 și prăbușirea barajului Brumadinho din Brazilia în 2019.

Recent organizația Zaka a activat chiar pe teritoriul României. Blogul israelian ultra-ortodox Behadrei Hadarim a publicat în 22 aprilie 2021 un articol despre descoperirea unor oseminte evreiești lângă cel mai vechi cimitir evreiesc din Cluj, de pe actuala stradă Aviato Bădescu. Zaka Tel Aviv a fost invitată de către prim-rabinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Dl. Rafael Shaffer, pentru a reînhuma osemintele astfel încât onoarea morților să fie păstrată. Osemintele au fost găsite în apropierea cimitirului, pe o bucată de teren care aparţinuse cimitirului, până în 1931, când statul român a construit un drum prin cimitir, confiscând partea aferentă de teren şi obligând comunitatea să-şi dezhumeze decedaţii şi să reînhumeze osemintele în (pe atunci) noul cimitir evreiesc ortodox din oraş. Comunitatea evreiască din acea perioadă a fost nevoită să facă această operaţie într-un timp foarte scurt şi se pare că nu toate osemintele au fost deshumate. Acest fapt s-a dovedit la săpăturile actuale unde s-au găsit chiar şi schelete întregi, cu picioarele orientate spre răsărit, ceea ce dovedește că ele aparțineau unor evrei. În afară de membrii ZAKA și de prim-rabinul României, la această acţiune au participat și arheologi locali, muncitori și câini specializați. Autoritățile locale au creat toate condițiile necesare acestei acțiuni neobișnuite.

Aș vrea să adaug un amănunt interesant referitor la misiunea israeliană din Haiti în 2010. Ca de obicei, delegația israeliană cuprindea și un grup de medici de diferite specialități. Medicii pediatri erau din spitalul Wolfson, unde lucram și eu în acei ani. La un moment dat li s-a adus un băiețel de cinci ani, scos de sub dărâmături, care respira din greu și avea buzele vinete. La prima vedere părea să fie urmarea traumatismului pe care îl suferise. Dar medicii noștri i-au diagnosticat o boală cardiacă gravă. Copilul a fost transportat de urgență în Israel, la spitalul Wolfson, unde a fost operat sub egida filantropică a organizației Israeliene “Save a Child’s Heart”.

Woodley Elyse, copilul din Haiti operat la Wolfson

Aceeași echipă din Wolfson a operat și a salvat copii palestinieni și de alte naționalități (inclusiv din România), chiar și în timpul bombardamentelor teroriste ale Hamas.

ZAKA ajutând în calamități de peste hotare

Cu toate diferențele dintre evreii atei, agnostici, religioși și ultra-religioși, cu toate divergențele lor conceptuale despre viață și moarte, prin activitatea ei pur umană și salvatoare, organizația ZAKA este o sursă de mândrie nu numai pentru comunitatea ultra-ortodoxă, ci pentru întregul popor israelian.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/ZAKA

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-56368839 https://www.jewishvirtuallibrary.org/zaka

https://www.bhol.co.il/news/1211347

Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on June 6, 2021 Reply

    Tibi, o idee plina de originalitate si de abnegatie, ca intotdeauna seriozitatea si documentarea sunt lucruri pe care nu poti sa nu le apreciezi 🙂

    Din pacate aceasta organizatie neobisnuita, a avut un creator si un sustinator criminal, din pacate !

    • Tiberiu Ezri commented on June 7, 2021 Reply

      Multumesc Veronica!

      • Hava Oren commented on June 7, 2021 Reply

        Eu mă întreb dacă păcatele vechi nu au fost răscumpărate cu vârf și îndesat de tot binele pe care l-a făcut mai târziu. După tradiția evreiască cine salvează o viața, salvează lumea întreagă. De altfel și după tradiția creștină păcatele pot fi răscumpărate prin fapte bune. Cred că el merita să fie tratat cel puțin cu prezumția de nevinovăție.

        • Veronica Rozenberg commented on June 7, 2021 Reply

          Ma mir de cele pe care le scrii, el nu a fost un criminal in sensul de ucigas, el a fost un criminal, poate si mai cumplit, deoarece a distrus sufletele unor copii, tineri sau tinere adolescenti. Au fost deja nu putine marturii la televizor, asa ca prezumtia de care vorbesti nu stiu pe ce s-ar putea baza.
          Nu stim exact cum s-au desfasurat lucrurile in lumea atat de absconsa si ascunsa celor din afara, aceasta lume a compromiselor.

          • Tiberiu Ezri commented on June 7, 2021 Reply

            Da Veronica, m-am gandit la toate astea dar nu am vrut ca cititorii sa se concentreze pe el ci pe sfanta misiune a organizatiei ZAKA.

        • Tiberiu Ezri commented on June 7, 2021 Reply

          Good point!

  • Andrea Ghiţă commented on June 5, 2021 Reply

    Se pare că solidaritatea şi receptivitatea faţă de oamenii (semenii) de orice fel apare numai în momentele de mare tragism, atunci când curge sângele – care are aceeaşi culoare indiferent de origine etnică şi socială, de confesiune sau de ideologie.

    • tiberiu ezri commented on June 5, 2021 Reply

      Din pacate da.

  • Eva Grosz commented on June 3, 2021 Reply

    Merită felicitări aducerea în revistă a rolului organizației Zaka . Într-adevăr e o acțiune care se ocupă cu oameni aflați în momente tragice ,indiferent de apartenența lor etnică sau religioasă . Mulțumim pentru acest memento Tibi !

    • Tiberiu Ezri commented on June 3, 2021 Reply

      Multumesc Evi!

  • theodor toivi commented on June 3, 2021 Reply

    Felicitari pentru emotionantul articol.

    • Tiberiu Ezri commented on June 3, 2021 Reply

      Va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *