Ultima etapă. Afganistanul, abandonat de toată lumea

Cu două numere în urmă, am scris un articol cu titlul ”Afganistanul, lăsat de izbeliște de Statele Unite și aliații NATO”. A fost o prezentare destul de exhaustivă a situației din Afganistan cu câteva concluzii cu valabilitate generală. Astăzi, o lună după publicarea lui, situația a devenit atât de dramatică încât am simțit nevoia să revenim și să reluăm ideea răspunderii morale. Am scris atunci că acest concept nu se utilizează în analiza situației internaționale, în luarea unei decizii de politică globală sau în relațiile dintre state. Și totuși, nu se poate să nu vedem consecințele dezastruoase ale unor măsuri, fără să vorbim despre ce înseamnă răspundere morală.

În Afganistanul ocupat timp de 20 de ani de forțe care, chiar dacă nu acesta era obiectivul lor, cum spunea președintele Biden, au fost puse bazele, din păcate fragile, ale unui sistem care, chiar dacă nu a avut vreo tradiție în construcția politică și ideologică a țării, a adus elemente noi și pozitive în viața unor grupuri și categorii ale populației afgane. Desigur, rămâne oarecum neclar cum o armată de 300.000 de oameni, instruită și înzestrată cu armament modern, a cedat în fața grupului de talibani, mult mai puțini la număr și mai prost înarmați. Aici cred că răspunsul ar trebui dat de psihologi, sociologi sau istorici, dar intervine și insuficienta cunoaștere în Occident a valorilor reale ale afganilor, cele care ar fi trebuit să-i însuflețească. Pe lângă acest eșec, acest dezastru care a permis revenirea talibanilor, un grup fundamentalist și conservator, rămân zecile sau chiar sutele de mii de afgani care au colaborat cu forțele occidentale, sau cei cărora li s-a dat posibilitatea să trăiască mai bine, să acumuleze cunoștințe, să recunoască și să-și însușească valori occidentale, chiar dacă acestea contravin ierarhiei de valori susținute de talibani. Fără doar și poate, în momentul în care talibanii vor purcede la instaurarea deplină a puterii conform ideologiei lor, primele victime vor proveni din rândul celor care au preluat valori occidentale.

Ce se va întâmpla cu ei? Primele promisiuni ale reprezentanților armatelor multinaționale – ale SUA și aliaților NATO – au fost generoase, cu angajamentul de a nu-i lăsa în urmă pe colaboratorii afgani. Este adevărat, cele câteva mii care au reușit să ajungă la aeroport și să se îmbarce au fost luați. Dar restul? Cu toții asistăm la scene din ce în ce mai dramatice, la imposibilitatea de a desfășura retragerea în mod organizat și la condiția pusă de talibani ca acțiunile de salvare să se încheie la 31 august. Și după aceea? Nimeni nu vrea să se gândească la momentul ”după aceea”. Dar mai este o problemă mult mai gravă. Instaurarea unui guvern taliban, nerecunoscut de autoritățile internaționale, va însemna și reducerea ajutoarelor și în aceste condiții este foarte posibilă apariția unui nou val de refugiați, de astă dată afgani. Urmărind luările de poziție ale țărilor occidentale, concluzia dureroasă și finală este că nimeni nu vrea să-i primească. Eventual îi vor primi numai pe colaboratorii cu forțele occidentale și numai pentru o anumită perioadă, dar nici acest lucru nu e sigur. Dar restul? Mulți dintre cei care vor să plece reprezintă familiile, rudele acestora, a căror viață va fi de asemenea amenințată.

Obiectiv vorbind, Europa nu a reușit să soluționeze nici precedentul val de refugiați, nu a reușit să facă față problemelor imense ridicare de această situație. Din păcate, UE nu a elaborat o politică prin care să facă față noilor valuri de refugiați, deși Mene Thekel Upharsin, cuvintele amenințătoare și profetice din Cartea lui Daniel, au apărut de multă vreme zugrăvite pe ziduri. În ultimele zile am auzit discursuri de respingere din partea liderilor unor state civilizate, de un egoism greu de descris, care cel puțin mie îmi evocă purtarea față de refugiații evrei înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Despre consecințe cred că numai este cazul să vorbesc. Chiar nu s-a învățat nimic în decurs de aproape un secol? Revenim la un egoism național contravenind flagrant idealurilor democrației? Este clar și nimeni nu pretinde ca sute de mii de refugiați să fie primiți fără discriminare în țări care ar putea oferi azil, dar nu se poate accepta nici respingerea totală a acestei populații disperate.

De curând Josep Borrell, înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, a vorbit despre eșecul american, a pus sub semnul întrebării capacitatea SUA de a juca rolul de lider mondial și a propus ca Uniunea Europeană să se doteze cu capacitatea de a acționa pe plan militar. El a sugerat că UE ar putea să joace un rol mai mare în probleme ca cea a Afganistanului, unde nu a fost implicată. Cum această propunere nu este nouă, dar concret nu s-a făcut nimic, Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze asupra unui plan de salvare a afganilor abandonați și să-și convingă partenerii să ia în serios rolul lor de promovare a democrației și drepturilor omului, nu numai în teorie ci și în practică, nu numai de a face campanii pentru cauze pierdute, ca cea a lui A. Navalnîi de exemplu, ci de a demonstra unei comunități lăsate de izbeliște că aceste două noțiuni nu sunt doar teorii, ci ar putea schimba viața unui popor. Cel puțin o parte din afgani a crezut în ele cu adevărat. Prin atitudinea actuală a Occidentului, ele se vor demonetiza.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

27 Comments

  • BORIS MEHR commented on September 14, 2021 Reply

    ÎN CONGLOMERATUL AFGAN POATE CĂ NOII TALIBANI VOR REALIZA O COAGULARE ȘI O DIRECȚIE SPRE O NESPERATĂ MODERNIZARE. ASTA PRESUPUNE ȘI RENUNȚAREA TREPTATĂ LA SUBJUGAREA FMEII. UN ROL ÎL POATE JUCA ONU DEȘI POTENȚIALUL ACESTEIA ESTE TOT MAI PROBLEMATIC. NU STRICĂ ȘI ACȚIUNI DE COERCESIUNE FAȚĂ DE PAKISTAN, QATAR.

  • Marina Zaharopol commented on August 30, 2021 Reply

    Mă întreb ce alte opţiuni ar fi avut Biden dacă nu s-ar fi retras? Unele ziare în SUA accentuează că el a moştenit situaţia actuală la care s-a ajuns ca urmare a 20 ani de erori în Afganistan. Talibanii, în ofensivă, recucereau treptat un teritoriu tot mai larg, deci viitorul arata oricum sumbru chiar în status quo!

    În ceea ce priveşte situaţia umanitară, cred că era responsabilitatea US să-i salveze pe cei care i-au ajutat în decursul acestor ani în diverse funcţii şi să le ofere azil în Statele Unite.

    • BORIS MEHR commented on August 30, 2021 Reply

      RETRAGEREA era prevăzută de OBAMA și de TRUMP, dar modalitatea retragerii este în rîspunderea lui BIDEN, care se pare nu are sau nu ascultă de consilieri militari. DUPĂ eroarea evaluării la un an și jumătate a menținerii regimului , apoi la 90 de zile, apoi s-a văzut – patru zile, americanii părăsind tehnică de luptă de vârf, inclusiv rachete sol-aer, apoi datele biometrice ale colaboratorilor afgani, plecare militarilor înainte de a permite civililor să plece, erori cu duiumul care pot duce la demisii grele. cîștigătorii fiind CHINA, RUSIA, IRAN, ș.a.

      • Marina Zaharopol commented on August 31, 2021 Reply

        Replica dv. este foarte perceptivă.
        Nu mă gândisem la această soluţie: evacuarea populaţiei civile inante de cea a personalului militar, o cale de urmat.

        Bineînţeles, trebuie să facem deosebirea între strategie şi tactică în orice decizie!

      • Klein Ivan commented on August 31, 2021 Reply

        ” erori cu duiumul care pot duce la demisii grele” – n-o să fie demisii căci ar însemna recunoaștere că au fost erori . O să fie sărbătorită decizia “curajoasă” , “istorică” a lui Biden și repatrierea treptată a cîte unui american rămas acolo pe cine știe ce motive . N-o să știm nimic cum sînt lichidați afganii care au colaborat cu americanii , n-o să aflăm cum vor fi lichidați anti-talibanii , din valea Panjir . K.I.

    • Virgil Duncan commented on September 10, 2021 Reply

      Marina – Biden a fost vicepresedintele lui Obama si a fost complice la toate deciziile care au hotarit “nation-building” si finantarea armatei afgane, chiar si dupa catastrofa din Iraq, unde soldatii irakieni au fugit si au lasat tot armamentul neatins pentru ISIS-DASH. Cineva le-a spus ca Afganistanul e diferit de Irak. Retragerea a fost planuita de incompetenti in frunte cu Biden care a vrut sa “sarbatoreasca” 20 de ani de la sept 2001 printr-o cuvintare de neuitat. Altfel decizia a fost luata de TRump pentru ca SUA nu poate sa lupte practic singura pe mai mult de trei fronturi.

  • Andrea Ghiţă commented on August 27, 2021 Reply

    M-a cutremurat o ştire de azi, Talibanii au interzis muzica deşi afganii aveau tradiţie în acest domeniu. Cred că asta spune totul despre regimul lor.

    https://www.g4media.ro/talibanii-interzic-muzica-oficial-taliban-muzica-este-interzisa-in-islam-speram-sa-ii-convingem-pe-oameni-nu-sa-ii-pedepsim.html

    • BORIS MEHR commented on August 30, 2021 Reply

      merită de citit pe google cele 29 de interdicții aplicate femeilor afgane de talibani, mai rău decât într-un lagăr, iNu cred că Mahomed care a avut o soție a putut inventa asemenea absurdități –, femeia poate fi biciuită și chiar ucisă pentru orice încălcare a vreunei reguli, burka completă, ocupațiile limitate, contactul social cu orice bărbat străin de familie, etc.

  • tiberiu ezri commented on August 27, 2021 Reply

    Nu numai Afganistan dar nici o tara nu poate fi ocupata pe veci de straini. Si americanii au avut :talentul” sa iasa cu coada intre picioare de peste tot si sa-si paraseasca aliatii. Ce rost au avut toate aceste cuceriri in afara de a-si incerca armamentul? Considerand trecutul pozitiv, sper ca la nevoie noua n-o sa ne faca aceeas figura.

    • Andrea Ghiţă commented on August 27, 2021 Reply

      Se spune că acolo, în Afganistan, în afară de stânci şi pietre mai sunt şi …pământuri rare.

      • Virgil Duncan commented on September 10, 2021 Reply

        Dna Ghita – paminturile rare se pot cumpara pentru cine are destui bani. Talibanul se asteapta ca Rusia China si EU sa concureze unii cu altii, dar nu uitati ca relieful tarii face ca exploatarile miniere sa ceara multi bani ca investitie initiala.

    • Veronica Rozenberg commented on August 27, 2021 Reply

      Daca spui cele dinainte, inseamna ca iti dai seama ca si aici se vor petrece modificari politice in decursul anilor sau deceniilor.
      Constiinta nationala, daca se poate numi asa, a tuturor celor care incep s-o constientizeze ca un factor de auto-determinare, a aparut de mult si in randurile palestinienilor.

      In veci, e foarte greu de materializat., experientele noastre sunt in categoria efemerului .

    • BORIS MEHR commented on August 27, 2021 Reply

      ISRAELUL ca aliat al SUA are nevoie de încredere, iar politica americană este mereu contradictorie. pe scurt – au intrat în ww1 doar atunci când EUROPA sângera, aveau de câștigat o poziție de lider, apoi în ww2 au intrat abia când JAPONIA le-a atact flota,, în COREEA AU REUȘIT SĂ SCOATĂ SUDUL DIN GHEARELE comuniștilor, în VIETNAM au plecat izgoniți, în AFGANISTAN au făcut o serie de erori grave, au tratat cu talibanii, apoi cu ISIS ȘI ACUM CULEG ROADELE INCONSECVENȚEI.cred că oricine trebuie să fie foarte atent la mișcările UNCHIULUI SAM, e nevoie mereu de un plan B.

      • Virgil Duncan commented on September 10, 2021 Reply

        Boris, planuul B este sa ai o armata puternica, de care vecinii sa se teama, ca sa nu ajungi sa ceri ajutor unchiului Sam – vezi Elvetia si Finlanda.

      • Virgil Duncan commented on September 10, 2021 Reply

        Un lucru putin stiut in afara SUA este inclinatia SUA de a se izola de problemele externe lumii – la inceput de razboaiele europene, si acum de Asia. Aceasta politica este veche si dateaza de la intemeierea tarii. Si-au intrat in “datorie” numai dupa ce Anglia nu a mai putut face fata dupa WW2 in 1945. Asa ca trebuie sa ne asteptam la si mai multa izolare din cauza problemelor interne care nu sunt usor de rezolvat –

    • Klein Ivan commented on August 27, 2021 Reply

      Într-adevăr “talent” . Rușii au stat 10 ani iar guvernul instalat de ei a mai rezistat 3 ani – pentru americani cifrele sînt 20 ani și nici 3 săptămîni . Mi-e teamă de viitor – o să urmeze părăsirea Irak-ului ( care va intra total sub influența Iran ) , reducerea ajutorului militar/economic extern …. K.I.

      • Klein Ivan commented on September 22, 2021 Reply

        September 21 , 2021 – În Congresul American , înaintea votului pentru buget , a fost anulată clauza care ar fi acordat 1 miliard de $ pentru resuplimentarea sistemului aerian de apărare “Iron Dome” . K.I.

  • BORIS MEHR commented on August 27, 2021 Reply

    Victoria facilă a talibanilor a fost pregătităcu mult timp înainte, dar serviciile de informare occidentale au funcționat prost, militarii cunoșteau situați, BIDEN a fost surd, nu știu cear fi intreprins TRUMP. RUSIA va încerca să se folosească de acest vid de putere, are experiența din CECENIA. Oricum efectele sunt greu de prevăzut, iar ISRAEL cred că atenția este mărită. IRANUL deja se bucură deși nu este un prieten al talibanilor. O soluție ar fi o apropiere între cele trei mari puteri, SUA, RUSIA, CHINA. UNIUNEA EUROPEANĂ nu cred că este în măsură să facă față situației. SUNT DEJA MULȚI MUSULMANI ăn EUROPA.

    • Virgil Duncan commented on September 10, 2021 Reply

      Talibanii, s-au intors acasa, au ascuns armele, sau chiar s-au inrolat in armata afgana ca sa ia un salariu.
      Americanii naivi, au crezut ca in 20 de ani o sa schimbe ideologia, contind mai mult pe drepturile femeii in societate.
      Eu cred ca ceva s-a schimbat in Afghanistan in acesti 20 de ani, dar mai trebuie sa asteptam citiva ani buni sa vedem ce.

  • Veronica Rozenberg commented on August 26, 2021 Reply

    ” Dar mai este o problemă mult mai gravă. Instaurarea unui guvern taliban, nerecunoscut de autoritățile internaționale, va însemna și reducerea ajutoarelor și în aceste condiții este foarte posibilă apariția unui nou val de refugiați, de astă dată afgani. ”
    Nu am stiut ca presedintele Trump, regretat de catre nu putini dintre baabelieni a incheiat un acord cu Talibanul, prin care s-a obligat sa se retraga. Poate Eva va dori sa spuna mai multe despre acest acord, cine urma defapt sa preia guvernarea Afganistanului?

    Astazi prin exploziile de mari proportii care s-au petrecut in apropierea aeroportului Kabul, organizatia terorista de care ne vom aminti curand (daca nu ne amintim la fiecare zbor la care obisnuiam sa participam) Daish – ISIS a dat semnalul ca nu este in decadere, si ca prezenta ii va fi simtita din ce in ce mai mult, subliniind astfel insolubilitatea conflictului pe care americanii au visat sa-l solutioneze in ultimi 20 de ani.
    Oare americanii nu isi vor opri retragerea de pe teritoriul acesta incercat?
    Victimele si imaginile aeroportului din Kabul, inter-relationarea umana dintre nenorocitii dornici sa se salveze, daca nu pe ei insisi, cel putin pe copiii lor, sunt imagini ale caror impact este prevestitor de teroare, lupte, ucideri si desigur de instabilitate politica crescanda si fara perspectiva in zona.

    Iar revarsarea refugiatilor, cei pe care americanii ii transporta inca in avioanele lor miltiare nu pare sa aiba cu adevarat un liman, o tinta.

    Comunitatea tarilor Europei, UE, NATO, desigur SUA, in loc sa reuseasca sa gaseasca solutii pentru populatiile tarilor distruse in Asia si Orientul Apropiat, sa resabilizeze statele din ce in ce mai distruse, economic si politic intoarce spatele strategic si tactic si prefera – aparent cel putin, ca va reusi sa se confrunte cu problema refugiatilor , asa cum a existat si coplesit Europa anilor 2014-2015..
    Unde vor fi locati refugiatii de acum, disperati si transportati afara din haosul de la Kabul? Are cineva loc pentru ei? Merkel dispare de pe scena politica, miscarile ultra-nationaliste de dreapta se intaresc si vor fi din ce in ce mai auzite. Turcia si Grecia isi iau masurile de precautie, construind zidurile. Europa se islamizeaza in procente, care cu anii vor deveni – daca nu sunt deja – ingrijoratoare.

    Povestea trista si patrunzatoare a lui Khaled Housseini imi vine in minte, conflictele nu numai ca nu se diminueaza, ele devin si mai acerbe, extinzandu-se la intreaga noastra lume lovita de pandemia ce nu pare a mai dispare vreodata.

    “I had one last chance to make a decision. One final opportunity to decide who I was going to be. I could step into that alley, stand up for Hassan—the way he’d stood up for me all those times in the past—and accept whatever would happen to me. Or I could run. In the end, I ran”.

    Asta face si USA, Europa si probabil ceilalti, chiar daca aparent e altfel.

  • Julian Satran commented on August 26, 2021 Reply

    In matematica de liceu acum multi ani erau teoreme care se demonstrau prin “reducere la absurd”. Asadar “Desigur, rămâne oarecum neclar cum o armată de 300.000 de oameni, instruită și înzestrată cu armament modern, a cedat în fața grupului de talibani, mult mai puțini la număr și mai prost înarmați” – armata nu avea 300000 de oameni si nu era inarmata si instruita cu equipament modern (cu exceptia rapoartelor americanilor la autoritatile de acasa). Nu a fost un miracol si probabil americanii stiau foarte bine ce se va intampla. Singura surpriza reala a fost ca nu au declarat victorie!

    • Virgil Duncan commented on September 10, 2021 Reply

      Iulian – armata afgana era infiltrata de Taliban – asa ca in momentul in care americanii au plecat, nici unul din soldatii afgani au considerant ca au pentru ce sa lupte in fata pericolului ca au sa fie executati. SUA au pus bani si vieti de soldati americani (lumea uita asta) pentru ca Irakul si Afganistanul sa treaca de la Evul Mediu la o societate moderna. Talibanul a preferat ca milioane de afgani sa moara in razboi cu Anglia, Rusia si SUA in ultimii 50 de ani, decit sa dea mai multa libertate femeilor. Interventia americana in Orient va fi din ce in ce mai limitata si va fi lasata pe umerii Rusiei care sunt vecini si lupta si ei impotriva fundamentalismului islamic.

  • Simona Fuchs commented on August 26, 2021 Reply

    Un articol deosebit care a pus degetul pe rana., mai ales ca se implinesc 20 de ani de la 9/11.Am citit cu uimire in ziarele austriece ca sunt din ce in ce mai multe cereri la ministerul de externe pentru „reintoarcere“ in Austria a unor cetateni afgani.Cine sunt cei care detineau viza de sedere in Austria si de ce locuiau in Afganistan nu se mentioneaza.Incurcate sunt Caile Domnului, oricum s-ar numi EL!

    • Virgil Duncan commented on September 10, 2021 Reply

      Simona – pentru ca le placea viata in Afganistan si au familii acolo. Nu uita ca faptul ca o persoana sau familie au vize de sedere nu inseamna ca toti parintii, unchii, fratii si verii au aceleasi drepturi.

  • Andrea Ghiţă commented on August 26, 2021 Reply

    Situaţia actuală din Afganistan confirmă că această ţară nu poate fi cucerită şi marilor puteri puţin le pasă de soartamajorităţii covârşitoare a populaţiei a cărei democratizare şi eliberare de tiranie o clamau.

    • Virgil Duncan commented on September 10, 2021 Reply

      Andrea – Afganistanul poate fi cucerit dar nu la infinit. Sunt sigur ca China poate sa faca asta cu vreo doua milioane de soldati si daca vor pot sa repopuleze tara asa cum au facut-o cu Tibetul si XInjiang. Singurul lucru care ii opreste este opinia publica internationala cand multe tari au sa boicoteze economia chineza. Statele Unite au avut motiv: atacul de 9/11.

  • Klein Ivan commented on August 26, 2021 Reply

    Citez cu aproximație – “De-acum prietenii n-o să se mai bazeze pe America , iar dușmanii n-o să se mai teamă de ea”. K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *